Opisi

REVIEW: Jupiter & Mars

Ovaj broj je originalno izašao u majskom 126. broju časopisa Play!Zine, koji možete preuzeti na ovom linku.

Igre koje u sebi nose pouku o očuvanju životne sredine, za mene predstavljaju tanak led pri odabiru tematike. Sa jedne strane, ukoliko se lepo izvedu i prezentuju, to mogu biti jako emotivne ili čak poučne interaktivne priče koje se ne zaboravljaju lako. U drugim slučajevima, mogu zvučati previše otrcano, naivno ili usiljeno, da bi kod igrača uzrokovali ono što najviše volimo kada su video igre u pitanju – uživljavanje.

Igra pred nama promoviše razvoj svesti o jednom konkretnom problemu o kom smo dosta slušali – globalnom zagrevanju. Kada je reč o ideji otopljavanja polova, čime bi kopno progutala mora, citirao bih jednog našeg poznatog i učenog sunarodnika koji kaže: “Na ovome svetu, što bih naglasio, da propaganda, što većina kažu, da o ovome nije istina”. Ukratko – dovoljno sam skeptičan, da bi obrada ove tematike morala biti izvedena naročito dobro, ne bi li me uzela pod svoje.

Jupiter & Mars vas stavlja u ulogu delfina po imenu Jupiter, koji sa svojim saborcem, delfinom Marsom, mora da obiđe pet ogromnih podmorskih nivoa, kako bi uništio mašine zlog čovečanstva i tako povratio ravnotežu u svet. Pa, koliko god apstraktna postavka igre bila, to ne bi bio toliki problem da je suština dovoljno uverljiva. I igra se na tom polju zaista trudi. Nivoi su ispunjeni ostacima naše civilizacije, neskriveno sugerišući na užas koji nas očekuje ukoliko igru ne shvatimo ozbiljno. Pardon – problem ne shvatimo ozbiljno.

I pre nego što ljudi u zelenom dođu da me vode u samicu zbog besramne klevete protiv naše planete, moram da izjavim da ni mene ne bi trebalo ozbiljno da shvatate, osim po pitanju mišljenja o kvalitetu ove igre. A ona i na ostalim poljima kod mene izaziva zaista pomešane utiske.

Igru je moguće igrati u VR modu, ali i standardnom, preko ekrana. I dok ona na televizoru izgleda poprilično lepo, sa dobrim stilom u dizajnu nivoa i svetlosnim efektima koji izgledaju kao da je “Ecco the dolphin” uskočio u svet TRON-a, u VR modu je rezolucija toliko oborena, da je kompletno iskustvo maltene kao potpuno druga igra. Dok virtuelna realnost često zaista pomaže u uživljavanju u svet, ovo je jedan od retkih slučajeva gde igranje isključivo na televizoru i ne bi bila tolika greška.

Gejmplej praktično predstavlja istraživanje velikih nivoa sa metroidvania elementima, odnosno potrebom da se nakon sticanja određenih sposobnosti koje koristite preko delfina Marsa (koji je zapravo na neki način oružje ovde), vraćate na prethodno završene nivoe. A veličina nivoa bez ikakvih naznaka kuda je potrebno uputiti se, kompletan doživljaj spušta na poprilično neinteresantan nivo, osim ukoliko ne želite da se uz igru samo opustite i uživate roneći kroz duboki okean.

Muzika, sa druge strane, ima kvalitet koji ne bi trebalo zanemariti. Atmosferu koja u igračkom smislu i ovako stoji na klimavim nogama, muzička podloga poprilično održava da u potpunosti ne poklekne. Jer, osim gejmpleja koji ne nudi nekakav izazov i dosta je repetativan, sama naracija i (subjektivno) neubedljiva postavka, malo kome mogu da zadrže dovoljno pažnje, da bi se igra nastavila.

Zapravo, da nije za potrebe pisanja ove recenzije, verovatno bih od daljeg igranja u potpunosti odustao nakon svega pola sata igranja. Opuštanje uz VR igru, svakako trenutno nije nešto za čim tragam. A igranje igre koja je zamišljena kao VR iskustvo, na televizoru i ne bi imalo preterano mnogo smisla. Pogotovo ako uzmemo u obzir nedovoljno snažnih motiva, koje igra kao da duguje za svaki naredni minut proveden uz nju.

Kao opuštajuće iskustvo, za ljude koji nisu u potrazi za dubokom (ha ha, okean, kapirate?) filozofijom, već ih i plića vrsta emocija može zadovoljiti (što nije loše, da se razumemo), ova igra je možda upravo ono na šta su čekali. Za sve ostale igrače koji dele moj (skeptični i često zahtevni) mentalni sklop, okrenite list. Šta god da je na sledećoj strani, verovatno zaslužuje više vaše pažnje od ovoga.

AUTOR: Milan Živković

Igru za potrebe opisa ustupio SIE/Tigertron

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top