PC

Svetska zdravstvena organizacija stavila zavisnost od igara na listu psihičkih poremećaja

U vikendu za nama skupština Svetske zdravstvene organizacije se sakupila kako bi donela odluku o tome da li će se zavisnost od video igara uvrstiti u duševne bolesti.

Sednica SZO je završena, i sada je i zvanično: zavisnost od video-igara je uvrštena u poremećaje. Ovu odluku donelo je 194 članova 72. regularne skupštine SZO.

Treba naravno imati na umu da se ovo ne odnosi na bilo kakvo igranje igara, već na ono koje predstavlja patern nenormalnog ponašanja. Gde osoba provodi po 8-10 i više sati vezano igrajući igre svaki dan, gde se zapostavljaju lične i profesionalne obaveze, zatim potrebe kao što su higijena, ishrana, hidratacija i spavanje.

Gde zbog igranja video-igara osobe gube ambicije da se bave drugim stvarima, gube interesovanje za društveni život, zaspostavljaju porodicu i prijatelje.

I gde na kraju, takav obrazac ponašanja dovodi do manjih ili većih negativnih posledica na društvenom, profesionalnom i zdravstvenom planu, a da osoba pri tome nastavlja sa istim ponašanjem bez obzira na negativne posledice.

Tek tada se kod pojednica uzima u obzir da ima poremećaj zavisnosti od video-igara.

Tako da ne, ne brinite, neće nas niko još uvek smatrati “poremećenim” zato što volimo da igramo video-igre i to je naš glavni hobi kome pridajemo vreme. Ovde se radi samo o slučajevima kojima realno i jeste potrebna pomoć.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top