Gadgets

HARDWARE: Legion Precision Gaming Mouse i Gaming Mouse Mat

Ovaj tekst je originalno izašao u 130. oktobarskom broju časopisa Play!Zine, koji možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Već neko vreme pričamo o tome kako je tržište gejming periferija poslednjih par godina zaista prezasićeno, ali izgleda da svi vide potencijal u njemu, pa je sve više poznatih brendova koji žele da uzmu deo kolača koji se zove tržište video igara. Jedan od njih je i Lenovo i do nas je došao njihov gejming miš i podloga.

Legion Precision Gaming Mouse

Koristeći jedna od najneinventivnijih naziva za miša, Lenovo, odnosno njihov pod-brend Legion, nam donosi uređaj koji kao da se trudi da bude u potpunosti u skladu sa njihovim Y logotipom, koji koriste za sve gejming stvari. Praktično je miš i oblikovan oko znaka Y, koji isijava crvenim osvetljenjem, ali to zapravo i nije loša stvar, bar iz dva razloga – prvo, izbegnut je RGB šareniš, koji je sve više opterećujući na mnogim uređajima, a drugo, oblik je jedna od boljih stvari kod ovog uređaja. Namenjen je korišćenju za dešnjake i ergonomski je izuzetno dobar, lepo leži u ruci, iako treba imati u vidu da je namenjen pre svega onima sa malo većom šakom.

Nažalost, negde kod oblika možemo već polako prestati sa pozitivnim stvarima ovog uređaja i preći na one ne baš tako dobre. Pre svega, velika je zamerka na kvalitet i tip plastike koji je upotrebljen – niti je toliko prijatna na dodir, niti je baš izdržljiva u smislu da su se pojavili tragovi korišćenja posle nekoliko dana testiranja. Sa druge strane, kada se miš okrene na leđa, imamo pristup donjoj strani gde možemo postaviti tegiće i regulisati na taj način balans, ovog inače ne baš tako laganog miša (bez tegova 170g). Tek tu dolazimo do narandžaste plastike, koja izgledom i osećajem podseća bukvalno na nešto što smo nedavno uzeli iz kineske robne kuće. Sama kutija za tegiće je opet u obliku slova Y što je simpatičan detalj, ali nedovoljno interesantan da bi zasenio ostale nedostatke.

Povezivanje se vrši preko končanog USB kabla, koji je pozlaćen na kraju i to je sasvim u skladu sa onim što bismo očekivali od ovakvog miša. Takođe, na dva glavna tastera su ugrađeni Omron svičevi, koji bi trebalo da izdrže oko 20 miliona klikova, što je respektabilan podatak. Ono što je opet problem, jeste što ostali dugmići na mišu deluju ne baš ubedljivo. Ista je situacija i sa skrol točkićem, koji ostavlja osrednji utisak u najboljem slučaju.

Konačno, dolazimo do samog senzora miša, koji je 8.200 DPI osetljivosti, koja se može podešavati u četiri nivoa, preko za to namenjenog dugmeta. Lepo je što postoji indikator u vidu LED dioda u kom ste nivou osetljivosti. Miš sa računarom komunicira učestalošću od 1.000 Hz, a senzor podržava do 30G ubrzanja, bez da izgubi mogućnost praćenja podloge. Svi ovi podaci bi pre 3-4 godine delovali vrlo impresivno, ali kako tehnologija napreduje možemo da konstatujemo da je tehnički aspekt ovog miša jednostavno samo zadovoljavajući.

Podloga

Dolazimo i do podloge, koja je sa 35×25 cm dimenzijama negde u proseku, sa donje strane je gumirana površina koja ne kliza, dok je sa gornje strane fina tkanina, opet sa prepoznatljivim Y brendingom. Sa strane je opšivena koncem, kako se ne bi pohabala s vremenom. Opet, što se podloge tiče, sasvim je u redu i pristojna, ali bukvalno ništa u vezi nje se ne ističe u odnosu na druge proizvođače, pa čak ni u odnosu na manje poznate kineske brendove.

Zaključak

Lenovo se na tržište gejminga uključuje dosta kasno, pretpostavljamo u želji da dopuni svoju ponudu sjajnih laptop računara i interesantnih desktop sistema za video igre. Međutim, ono što izgleda da mnogi proizvođači ne razumeju, jeste da je tržište gejming periferija sada toliko napredovalo i toliko je zasićeno, da morate ponuditi nešto zaista kvalitetno i inovativno da bi se istaklo u šumi svega drugog. Lenovo miš i podloga trenutno jednostavno ne spadaju u tu kategoriju, pogotovu što se za manje novca mogu uzeti manje poznati kineski brendovi, koji možda nude i viši kvalitet. U tom smislu su Legion miš i podloga možda namenjeni samo najvećim poštovaocima ovog brenda, ali oni koji razmišljaju racionalno će verovatno ili prištedeti novac i uzeti nešto sličnog kvaliteta, a niže cene, ili dodati još nešto novca pa uzeti zaista premijum periferije.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top