Gadgets

HARDWARE: Gigabyte Radeon 5700 XT Gaming OC 8G

Ovaj tekst je originalno izašao u novembarskom 131. broju časopisa Play!Zine, koji možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Već smo imali prilike da se susretnemo sa Radeon 5700XT grafičkim karticama, ali u okviru samog AMD rešenja i u njihovom test računaru u prošlom broju, gde se kartica pokazala značajno bolje nego što je to ranije bio slučaj sa referentnim modelima. Ipak, glavna pažnja je uvek usmerena na kartice sa specijalizovanim rešenjima za hlađenje, a ovoga puta nam je šaka pala Gigabyte varijanta.

Gigabyte 5700XT Gaming OC 8GB

Gigabyte se ozbiljno bacio u gejming vode, ne samo sa grafičkim karticama, već i sa monitorima, o jednom od kojih imate priliku da čitate i u ovom broju. Ono što je interesantno jeste da se kartice dele na one koje su samo pod Gigabyte brendom i na one koje su pod Gigabyte Aorus oznakom. Nama je na test stigla grafička iz standardne, Consumer, linije dok još nisu predstavili Enthusiast kartice iz Aorus pod-brenda, ali se to verovatno može očekivati kasnije. Ostaje dilema doduše kako će tačno unaprediti te modele s obzirom na to šta smo imali prilike da vidimo na ovoj kartici.

Prvo u oči upada masivni kuler sa čak tri ventilatora, koji je i ono što ovu karticu najviše izdvaja od referentnog dizajna. Gigabyte je ovde upotrebio nekoliko izuzetno naprednih rešenja, jedno od njih jeste da su heat-pipe (odnosno cevi koje odvode toplotu sa grafičkog čipa) napravljene tako da naležu direktno na čip, a pritom su izrađene od kompozitnih materijala i posebno dizajnirane za maksimalni efekat. Od toplotnih cevi se dalje prelazi na veliki aluminijumski hladnjak sa tankim rebrima, međutim, možda su najinteresantniji deo rashladnog sistema upravo tri ventilatora iznad toga. Naime, oni su tako konfigurisani da se središnji ventilator vrti u suprotnom smeru od krajnja dva, što po rečima inženjera iz Gigabyte, podstiče bolji protok vazduha. Kada se sva tri vrte u istom smeru stvaraju se turbulencije vazduha na mestima gde se sastavljaju tokovi vazduha između ventilatora, što otežava protok, dok se ovakvim rešenjem to izbegava, zarad maksimalnog protoka. Dodatna stvar koja pospešuje protok, jesu specijalno dizajnirana krilca ventilatora, koja imaju male poprečne zareze, a za koje je opet utvrđeno da povećavaju efikasnost.

Sve ovo dovodi do boljih termalnih performansi, ali i do efikasnijeg rada zahvaljujući tehnologiji 3D Active fan, koja proverava temperaturu čipa i shodno tome ubrzava ili usporava ventilatore, pa može čak i da ih i potpuno zaustavi kada grafička radi u režimu malog opterećenja, što je rešenje koje se ne sreće tako često na Radeon grafičkim karticama.

Sve u svemu, zahvaljujući ovom rashladnom rešenju u radu je kartica izuzetno tiha, čak i pri maksimalnom opterećenju, iz dobro izolovanog kućišta ćete jedva uspeti da je čujete, čak iako osluškujete. Ako smo za referentni Radeon 5700XT mogli da kažemo da je mnogo bolji od ranijih sličnih modela, za Gigabyte 5700XT možemo da kažemo da je značajno bolji u ovom domenu od referentne kartice. Kada ne radi ništa biće potpuno tih, dok će pri punom opterećenju moći da se čuju ventilatori, ali je nivo buke zaista zanemarljiv.

Kao i u slučaju referentne kartice, Gigabyte 5700XT se napaja preko jednog 6-pinskog i jednog 8-pinskog dodatnog konektora za napajanje, što govori o nešto višoj potrošnji energije, pa treba u vidu imati i nešto jače napajanje. Pod punim opterećenjem ova kartica može vući i do 35 vati više od referentne kartice i do čak 70W više od konkurencije u vidu RTX 2070 Super kartice, međutim, s obzirom na odlične termalne performanse to nećete primetiti u radu, ukoliko imate dovoljno dobro napajanje. S druge strane prilikom malog opterećenja razlike u odnosu na potrošnju struje praktično i da nema.

Gigabyte je na kartici implementirao i RGB Fusion 2.0 osvetljenje pa ćete moći da ulepšate kućište i prostor oko njega živopisnim bojama, ali i da ih sinhronizujete sa pločom ili monitorom na primer.

Performanse i primena

Shodno boljem hlađenju, ova kartica je nešto fabrički overklokovana u odnosu na referentnu varijantu, pa je osnovni klok 1650MHz (referentni je 1605MHz), game klok je 1795MHz (ref 1755) a boost klok je do 1905 MHz, kao i kod referentnog modela, ali zahvaljujući boljem hlađenju će ga ova kartica mnogo lakše dostizati i zadržavati tokom dužeg perioda vremena. Sve u svemu, referentni 5700XT smo testirali u AMD računaru, sa nešto jačim procesorom nego što je naš test sistem, pa odatle manje razlike u performansama, ali generalno gledano razlika u performansama između ove dve kartice je u nekoliko procenata. I tu dolazimo opet do primene za Radeon 5700XT – ovo je defintivno prejaka kartica za 1080p rezoluciju, osim ako vam ne trebaju baš vrlo visoki frejmrejtovi za bavljenje esportom, ali tu je treba upariti i sa jakim procesorom. Sa druge strane, nije baš za 4k rezoluciju, čak i sa jakim procesorom, osim ako ne želite da baš trpite niske frejmrejtove. Ali zato, ako se igrate u 1440p rezoluciji ovo može biti pravi izbor za vas – čak i u AAA naslovima ova kartica ide dobrano preko 60fps, u nekima bez problema i preko 100, uparite je sa dobrim FreeSync monitorom, koji nije tako skup kao konkurentska varijanta, i imate dobitnu kombinaciju! Pogotovu u izvedbi kakva je ova Gigabyte, gde je nivo buke zaista minimalan.

Zaključak

Tržište grafičkih kartica u skorije vreme nije bilo ovako zanimljivo – sama najava AMD 5700XT grafičkih čipova je nateralo Nvidia da izbaci RTX modele sa Super oznakom koji su doneli bolje performanse. Tako je 5700XT negde između RTX 2070 i RTX 2070 Super grafičkih kartica, ali na svojoj strani ima cenu koja je obično niža čak i za stotinak evra. Sa druge strane, Nvidia i dalje pod punim opterećenjem troši manje energije nego Radeoni, a tu je i RayTracing funkcionalnost, koja iako i dalje podržana u jako malom broju igara, ipak dobija sve više na značaju kako vreme prolazi. Sve u svemu, na korisniku su slatke muke kome da se privoli i koji tabor da odabere, ali odavno nismo imali ovako dobru ponudu što samo govori o tome koliko konkurencija radi u korist nas gejmera.

Testiranje:

Igra (average FPS) Ultra settings 2560×1440 Gigabyte 5700XT Gaming OC 8GB
Witcher 3 85.4
Battlefield 1 118.7
Assassin’s Creed Odyssey 67.8
Shadow of the Tomb Raider 78.5

Test konfiguracija: Intel i7 6770, 16GB RAM, 700W napajanje

AUTOR: Stevan Starović

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top