Vesti

Matična Ploča: MSI B450 Gaming Plus

Ovaj tekst je originalno izašao u novembarskom 131. broju časopisa Play!Zine, koji možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Matične ploče nisu baš često tema u našem magazinu, pre svega zato što ima mnogo izbora i mnogo mogućnosti za overklokovanje, fina podešavanja i slično, a mi pre svega želimo da se fokusiramo na ukupno igračko iskustvo, umesto na detalje dobijanja svakog promila performansi. Međutim, trenutno je vrlo interesantno vreme za kupovinu matične ploče za AMD platformu, jer je došlo do smene druge i treće generacije Ryzen procesora, a opet možemo razmotriti nešto što bi odgovaralo prosečnom igraču. I tako nam je na sto stigla MSI B450 Gaming Plus.

Čipsetovi B450 vs X470 xs X570

AMD za svoje procesore nudi nekoliko različitih čipset platformi koje imaju različite mogućnosti – neki su namenjeni običnim korisnicima, dok su drugi namenjeni baš entuzijastima. Načelno gledano, čipsetovi sa oznakom X su namenjeni onima koji svoje procesore hoće da iskoriste do maksimuma i ne žale novca da to postignu. Međutim, postavlja se pitanje, da li je to potrebno prosečnom korisniku, odnosno da budemo precizniji – prosečnom gejmeru, ili je bolje uložiti u neku drugu komponentu, na primer sam procesor ili grafičku karticu? Ja bih uvek rekao ovo drugo, ali prosto ima različitih afiniteta.

Da krenemo onda od B450 čipseta, koji je zapravo neka osnovna varijanta koja je išla uz drugu generaciju Ryzen procesora. On u suštini ima i mogućnost overklokovanja i podršku za napredne memorijske profile i podršku za Crossfire uparivanje dve AMD grafičke kartice. Ono što nema u odnosu na svog X470 pandana iz iste generacije jeste podrška za Nvidia SLI uparivanje grafičkih kartica, a i manjka mu mogućnost protoka kod USB portova, tačnije B450 je ograničen po pitanju maksimalnog broja USB 3.1 Gen 2 portova, koji imaju najveću brzinu. Konačno, još jedini drugi aktuelni čipset (za sada) je X570, koji je lansiran uz treću generaciju AMD Ryzen procesora i koji donosi podršku za PCI-E 4.0 kao i još veću podršku za prošireniju USB magistralu.

MSI B450 Gaming Plus

Sada se postavlja pitanje – ako je izašla već nova generacija AMD Ryzen procesora i novi čipset, pa zašto vi ljudi pišete o prethodnoj generaciji?! Upravo zato što se još uvek ne zna kada će se pojaviti „normalan“ čipset za nove procesore i trenutno je jedino dostupan X570, čije matične ploče kod nas koštaju od 150 evra pa naviše. A ono što je AMD jako dobro napravio, jeste da je prethodna generacija čipseta kompatibilna sa novijim procesorima, uz doduše jednu začkoljicu, a to je da vam treba update BIOS-a matične ploče. I sad, ako kupujete novi računar sa trećom generacijom Ryzen procesora, vrlo je verovatno da nemate neki procesor iz druge generacije da ubodete, uradite update BIOS-a i onda dalje nastavite sa sklapanjem računara. Možete zamoliti neki servis da to uradi ili prodavca, ali se u praksi dešavalo da neki i nisu bili baš tako voljni da vam besplatno urade tu operaciju.

I zato je upravo u ovom momentu jako bitna jedna opcija MSI B450 Gaming Plus matične ploče – BIOS Flashback. Ova opcija vam omogućava da ploču samo priključite na napajanje, bez procesora i memorije, ubacite USB flash disk sa najnovijim BIOS softverom i eto ga, vaš novi računar je spreman da primi Ryzen procesore treće generacije! Moram priznati da sam se prvi put susreo sa ovakvim sistemom, ali da je zaista genijalan i rešava mnogo problema, pogotovu u ovom momentu „smene generacija“, i zaista svaka čast onome ko je ovo smislio. To praktično znači da možete za nekih stotinjak evra da dobijete matičnu ploču kao što je B450 Gaming plus (neke i za manje) sa punom podrškom za najnovije procesore, a da X570 ostavite onima koji baš žele da se bave podešavanjima najsitnijih detalja i izvlačenjem poslednjih promila performansi procesora.

Međutim, treba imati u vidu da je i MSI B450 Gaming Plus poprilično raskošno opremljena ploča – tu je podrška za DDR4 memoriju do 3466MHz, a tu su i dva PCI-E slota u koji možete staviti dve AMD kartice u Crossfire modu (mada bih ja iskreno za takav sklop uzeo ipak možda neki skuplji model).  Naponska jedinica je isto dosta solidna, pa bi trebalo da lagano podrži neki umereni overkloking, ali ne treba očekivati čuda od ploče ovog cenovnog ranga. Iz perspektive gejmera, najbitnije je da postoji brzi M.2 slot gde možete staviti NVMe disk koji će vam dati unapređenje performansi, odnosno pre svega brže učitavanje video-igara. Zanimljivo je da postoji poseban „gejming port“ deo koji se zapravo sastoji od dva USB porta, što mogu da razumem, i jednog PS/2 porta koji je posebno obeležen!? Pobogu ko u 2019. godini koristi PS/2 gejming periferije?! No, što bi se reklo, od viška glava ne boli, a nama je bitno i da su tu pozlaćeni audio konektori kao i LAN port koji ima specijalnu zaštitu od strujnog udara, pa vam neće udar groma spržiti računar ako se igrate tokom oluje. Još jedan detalj koji govori o posvećenosti sitnicama jeste i činjenica da su oba PCE-E x16 slota obložena metalom kako bi bolje držali neke masivne grafičke kartice koje se očekuju u paru sa ovom pločom.

Izgled ploče je možda manje bitan ako je držite u zatvorenom kućištu, ali za one koji imaju staklenu stranicu bitne informacije su da je vizuelno jako lep dizajn u kombinaciji crvene i crne boje. Ne postoji RGB osvetljenje ili bilo šta slično, što nekome može biti minus, ali je meni lično to sasvim u redu. Hladnjaci na čipsetu su vrlo glomazni i dobro izrađeni, pa se u radu ne primećuje neko grejanje na tom delu. Takođe, čak šest konektora za ventilatore unutar kućišta bi trebalo da obezbedi dosta dobro provetravanje, čak i ako druge komponente budu pravile dosta toplote.

Zaključak

MSI B450 Gaming Plus je ploča punog ATX formata koja ima sve što treba – dovoljno slotova za memoriju, za proširenje, za priključivanje periferija. U negde sličnom cenovnom rangu možete pogledati i B450M Gaming Plus, koja je sličan model samo u mATX formatu, pa ima nešto malo manje slotova za proširenja, dok za nešto malo više novca možete odabrati model iz Tomahawk serije. Ipak ono što je suština u ovoj priči, jeste da je za Ryzen platformu treće generacije prosečnom igraču verovatno sasvim dovoljan B450 čipset, koji ga neće mnogo koštati, pa će tu uštedu moći da prebaci na recimo jaču grafiku, dok sa druge strane može da ostvari pun potencijal procesora. Konačno BIOS Flashback opcija koja omogućava da unapredite svoju ploču i bez procesora je zaista jako zgodna u ovom momentu, barem dok ne budemo krenuli da viđamo više B450 ploča, kojima je već fabrički unapređen BIOS.

Model MSI B450 Gaming Plus
Podržani procesori Socket AM4 – 1, 2. i 3. generacija AMD Ryzen procesora
Format ATX
Slotovi 2x PCI-E x16, 4x PCI-E x1, 6x SATA III, 1x M.2
Portovi 1xGbit LAN, 2x USB 2.0, 2x USB 3.1 Gen2 Type-A, 2x USB 3.1 Gen1 Type-A, 6x audio, 1x DVI-D, 1x HDMI
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top