Gadgets

MONITOR: Gigabyte Aorus KD25F

Ovaj tekst je originalno izašao u novembarskom 131. broju časopisa Play!Zine, koji možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Monitori se danas razvijaju u dva glavna pravca – povećanje rezolucije i ubrzanje promene slike koje je potrebno za vrhunske esports naslove. Gigabyte, tj njihov gejming podbrend, Aorus, nam donose jedan izuzetno brz monitor sa čak 240Hz frekvencijom osvežavanja.

Aorus KD25F

Gigabyte ovaj monitor naziva prvim na svetu taktičkim monitorom, dakle više nije dovoljno da nešto bude gejmersko, nego vam ovaj uređaj donosi taktičku prednost, šta god to tačno značilo. Prvo što se primećuje jeste da je kutija zaista ogromna za jedan monitor dijagonale nešto više od 24“. Ovo je pre svega zbog izuzetno interesantnog postolja, koje se sastoji od donjeg dela gde su nogice, i velikog vertikalnog postolja koje omogućava zaista impresivno podešavanje ekrana po visini, tiltovanje sa strane i čak i pivot rotiranje ekrana za 90 stepeni. Iskren da budem ova poslednja opcija mi i nije preterano jasna na gejming (ups, taktičkom) monitoru s obzirom da bih pre rekao da to koriste dizajneri za prelom teksta, a pritom malo dodaje na nestabilnosti samog ekrana. To nije ništa što smeta, nego prosto nije baš jasno zašto je ubačena i ova opcija, koja gejmerima baš i ne treba. Ekran, sam po sebi, je dosta minimalistički, sa jako malim ivicama oko ekrana, ali je zahvaljujući postolju nekako isturen ka vama, pa treba obratiti pažnju na to da imate sto sa odgovarajućom dubinom. Jednom kada monitor postavite, možete da uživate u zaista velikom rasponu vertikalnog podešavanja, horizontalnog pozicioniranja, ali i vrlo robusnom postolju, koje u svakom momentu odaje utisak solidnosti. Za vizuelni dojam se dodatno pobrinulo RGB led osvetljenje sa zadnje strane, koje se sastoji od „krila“ na stranama ekrana i prosvetljenog Aorus logotipa po sredini postolja. Osvetljenje se može podešavati iz aplikacije pa čak i sinhronizovati sa drugim Gigabyte uređajima u računaru, kao što su ploča ili grafička kartica.

Sam ekran je rezolucije 1920×1080 piksela, koja je trenutno i najpopularnija rezolucija kod esports populacije, pre svega zato što u njoj možete postići najbolje rezultate što se tiče frejmrejta. Naime, da biste ispratili visok nivo osvežavanja monitora, morate imati i toliko frejmova u sekundi koje vaš računar, pre svega grafička kartica, mogu da izbace. I neki hardver srednjeg ranga može izbacivati konstantno oko 144fps koliko vam treba za 144Hz monitor, pogotovu ako govorimo o esports naslovima, kao što su CS:GO, Overwatch, LoL, Dota 2 i drugi, ali KD25F ima maksimalno osvežavanje od čitavih 240Hz, što znači da nam treba računar koji može toliko frejmova u sekundi da potera. Mi smo za potrebe testa upotrebili zapravo laptop, Omen X 2S, o kome takođe možete čitati u ovom broju, a koji sa svojim i9 procesorom koji je uparen sa RTX 2080 grafičkom karticom postiže zaista impresivne rezultate u Full HD rezoluciji koju poseduje ovaj monitor. Zanimljivo je da je monitor sertifikovan za AMD FreeSync sistem, koji sinhronizuje frejmove između grafičke kartice i osvežavanja ekrana, kako ne bi dolazilo do poznatog „cepanja ekrana“, ali ga mi nismo koristili sa AMD, već upravo sa Nvidia grafičkom karticom. Međutim i Nvidia je odnedavno krenula da podržava AMD FreeSync (shvatili su da njihov G-Sync modul dodaje mnogo na cenu monitora), tako da smo KD25F bez problema pokrenuli i sa G-Sync opcijom, iako ona još uvek nije zvanično podržana, tj. monitor još uvek nije sertifikovan od Nvidia, ali se očekuje da se to desi u narednih par meseci. Ono što je bitno korisniku je da to već sada radi, a pečat će lako doći kasnije.

Treba naglasiti da su se zbog ove velike brzine osvežavanja i suludo malog vremena odziva ekrana od samo 0.5 ms, morali napraviti i neki kompromisi – pre svega činjenica da je korišćen TN panel koji ima nešto lošije uglove gledanja i reprodukciju boja u odnosu na IPS ili VA panele. Međutim, moram priznati da je ovo jedan od najboljih TN panela koje sam video do sada, boje su zaista izuzetno prikazane, a jedini mali nedostatak su smanjeni uglovi gledanja pre nego što boje krenu da se ispiraju, ali, kada jednom podesite monitor u odgovarajući položaj verovatno vam to i neće preterano smetati.

Monitor se kontroliše preko malog džojstika koji se nalazi ispod Aorus logotipa, ali i preko jedne jako dobre novine – OSD sidekick aplikacije. Praktično, možete podesiti prečicu za aplikaciju ili neke njene opcije i menjati parametre bez potrebe da sklonite ruku sa tastature i miša, čak i u toku same igre, jako korisna i dobra stvar. Treba naglasiti da se pored video ulaza na monitoru nalazi i USB 3.0 hub za priključivanje periferija ili eksternih memorija, ali i dva 3.5mm audio konektora za slušalice i mikrofon. Zanimljivo je da monitor ima čak i ugrađen mikrofon i to ni manje ni više sa ANC (Active Noise Cancelling) tehnologijom koji će isfiltrirati pozadinske zvukove i omogućiti vašim saigračima da vas čuju jasno i glasno.

I got the need – the need for speed!

Da li je 240Hz previše za jedan monitor? Ja sam prvi bio jako skeptičan prema ovoj cifri jer sam primetio da je već pri 144Hz igra mnogo tečnija nego kod standardnih 60Hz panela. U tom smislu, skok između 144Hz i 240Hz nije tako dramatičan kao između 60 i 144Hz, ali ne mogu reći da se ne primeti – primeti se i sve deluje solidno glatko, naravno ako imate računar koji to može da isprati. Čini mi se i da se oči mnogo manje umaraju u ovom režimu rada, a svakako je prijatnije i rekao bih čak lakše za igru, pogotovu ako imate često situacije da morate odreagovati u deliću sekunde, na primer ako snajpujete u CS:GO.

S druge strane, kvalitet vaše igre i dalje ipak najviše zavisi od samog igrača, pa iako visok nivo osvežavanja olakšava nišanjenje i reakciju, on i dalje ne pomaže da pobedite. I u tom smislu je pitanje da li ići na ovako veliko osvežavanje u Full HD rezoluciji ili je možda bolje praviti neki kompromis u smislu odlaska na višu rezoluciju, trenutno 1440p deluje kao najoptimalniji izbor, a osvežavanje ostaviti na „samo“ 144Hz? To pitanje je naravno individualno za svakog igrača, i jedan i drugi pristup imaju svojih prednosti i mana, a umnogome zavisi i od toga koji tip igara i na kom nivou igrate. Ako po ceo dan peglate samo LoL ili CS:GO i želite da se ozbiljno takmičite, možda baš monitor kao što je KD25F može biti najbolji za vas. Međutim, ako želite malo da igrate i AAA singlplejer igre, ako vam nije svaki milisekund bitan, možda treba razmisliti o IPS ili VA panelu, bilo u 1080p ili 1440p rezoluciji, ali svakako sa osvežavanjem višim od standardnih 60Hz.

Zaključak

Naravno, na kraju dolazimo do toga da brzina nikada nije jeftina, pa monitor od 240Hz kao što je Aorus KD25F košta negde oko 500 evra, a za te pare mogu da se kupe dva standardna gejmerska monitora ili čak jedan veće dijagonale sa 1440p rezolucijom. Na kraju vam treba i solidna mašina za pokretanje takvog sistema, pa taj trošak treba i tako računati. Sve u svemu, Gigabyte Aorus KD25F je prvi „taktički“ monitor ove kompanije koji smo testirali i ostavio je izuzetno povoljan utisak, definitivno vredi ukoliko kao prioritet stavljate osvežavanje i brzinu odziva, ali ćete to naravno morati i adekvatno da platite.

Karakteristike:

Model Gigabyte Aorus KD25F
Dijagonala 24.5“
Rezolucija 1920×1080
Tip panela TN
Brzina/Osvežavanje Odziv 0.5ms, 240Hz, FreeSync
Povezivanje 1x DIsplayPort 1.2, 2x HDMI 2.0, 2x USB 3.0, 2×3.5mm Audio
Dodatno RGB osvetljenje, OSD Sidekick, podesivo postolje
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top