Gadgets

Monitor – Gigabyte Aorus CV27Q

Ovaj tekst je originalno izašao u decembarskom broju časopisa Play!Zine, koji možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Izbor u svetu monitora je nikad bolji – pa tako možete birati ultra brze modele koji rade u 1080p rezoluciji za esports naslove ili se fokusirati na veće rezolucije, sve do 4k, gde dobijate bolji kvalitet prikaza, ali igre rade u nešto manjem broju osvežavanja. Negde tu dolazimo do onoga što je trenutno najbolji odnos rezolucije, hardverske zahtevnosti od računara i brzine osvežavanja monitora – 27“ modeli sa velikom brzinom osvežavanja i dobrim prikazom boja. Upravo jedan takav je Aorus CV27Q koji nam stiže iz kompanije Gigabyte. 

CV27Q

Prvo što je bitno kod ovog monitora i što se primeti pri prvom pogledu jeste zakrivljenost ekrana. Naime, ekran poseduje zakrivljenost po standardu 1500R, što znači da je zakrivljen na unutra. Na ovaj način imate više utisak da ste „u monitoru“ kada ga koristite, i bolji vam je pregled situacije na ekranu. Dijagonala od 27“ nije prevelika da bi predstavljala baš problem prilikom rada koji se javlja na nekim ultra-wide modelima, ali moram priznati da pošto standardno koristim običan 27“ monitor bez zakrivljenja ipak mi se znatno više svideo utisak koji imam, pogotovu prilikom igranja, sa CV27Q. Prosto deluje kao da možete više da se udubite u igru, što je svakako plus. 

Monitor dolazi sa podesivim postoljem, tako da se može okretati po horizontali i dosta dobro podešavati po visini, ali ovog puta nije tu portret mod. Moram priznati da mi je ovo rešenje i bolje nego na modelu KD25f, jer sam tamo imao utisak da je sam ekran nekako malo nestabilan, baš zbog te pivot opcije, dok ovde to nije slučaj. Takođe i RGB osvetljenje sa zadnje strane je donekle ublaženo i diskretnije što moram priznati da mi se više sviđa. Jedino što bih možda voleo jeste malo bolji sistem za menadžment kablova, sada se on svodi na provlačenje svih kroz jednu rupu na postolju, ali bi možda bilo bolje da se nekako i sakriju u samom stubu, pogotovu imajući u vidu mogućnosti ovog monitora, broj kablova može biti poveći. 

Selekcija portova sa donje strane je vrlo dobra, tu su dva HDMI 2.0 porta, jedan DisplayPort 1.4, dva USB 3.0 porta i još dva audio porta, dakle sve što vam treba možete vrlo lako priključiti, od periferija, slušalica pa do naravno različitih modela grafičkih kartica, konzola i sl. 

Taktičke performase

Zanimljivo je da Gigabyte ovaj model, kao uostalom i KD25f, naziva taktičkim gejming monitorom, a ne samo gejming monitorom. Naravno, dodatak tog „taktički“ je više marketinške prirode, ali smo se malo dublje pozabavili i time šta se dobija u okviru tog taktičkog paketa. Ono što je meni lično jako korisno jeste njihova OSD Sidekick aplikacija. Šta to praktično znači? Ako je monitor povezan i preko USB porta vi možete instalirati aplikaciju koja se ponaša kao OSD (On-Screen-Display) meni, tačnije, ne morate koristiti inače vrlo solidni džojstik na monitoru da se krećete kroz menije i podešavate različite parametre već to možete raditi preko miša i tastature bez potrebe da svoje ruke pomerate iz prirodnog položaja ka monitoru zbog podešavanja. Ovo je nešto tako korisno, a opet, tek se sada pojavljuje, da smo prosto začuđeni kako se neko ovoga nije setio ranije?!

Sam meni podešavanja je jako ubedljiv i mogu se nameštati i najmanje sitnice, a neke od njih su vrlo korisne baš i za gejmere. Tako je tu recimo Aim Assist, koji smanjuje motion blur prilikom nišanjenja, zatim black equalizer, koji posvetljava tamnije delove ekrana da bolje vidite protivnika, pri čemu ne pravi nikakav efekat na onim delovima koji se već dobro vide, ili Gameassist, koji vam nudi da odredite različite tajmere koji se pojavljuju na ekranu i na osnovu njih kalkulišete koliko protivniku još traje cool-down, koliko mu treba za reload i slično. Tu je i Dashboard, koji će vam prikazati sve relevantne informacije vezane za računar, kao što su brzina procesora, memorije, grafičke kartice, njihove temperature i slično. Konačno, tu je ANC 2.0 tehnologija aktivnog uklanjanja šuma sa mikrofona koja će pomoći da vas saigrači čistije i sa manje pozadinske buke čuju, naravno pod uslovom da ste slušalice povezali preko monitora. 

Kvalitet prikaza i opšti utisak u radu

Konačno dolazimo do prave stvari, a to je kako izgleda slika na ovom monitoru i kakav je utisak prilikom igranja i jedan kratak odgovor je – zaista odlično! Monitor koristi VA panel tako da je reprodukcija boja verna i dobro vidljiva iz svih uglova, bez obzira na zakrivljenje ekrana. Sa druge strane, panel je izuzetno brz, pa ima osvežavanje od 165Hz i vreme odziva od samo 1ms. Tu su i podrška za AMD FreeSync 2, a naš model je sasvim lepo prepoznat kao G-Sync kompatibilan u drajverima i to smo mogli bez problema da koristimo sa Nvidia karticom. Tu je u suštini pitanje neke sertifikacije koja izgleda traje poprilično dugo da bi se on našao na zvaničnoj Nvidia listi, ali dok radi iskreno ne vidim bilo kakav problem što nije na nekom spisku na nekom tamo sajtu. 

Konačno dolazimo do QHD (2560×1440) rezolucije koja je trenutno neki sweet spot između toga koliko morate da imate jaku mašinu, činjenice da možete da izvučete vrlo visoke brojke frejmova u manje zahtevnim esports naslovima i samim tim iskoristite visok refresh rate panela, a sa druge strane da u AAA naslovima i dalje imate vrlo fluidnu i lepu grafiku gde će vam tehnologije sinhronizacije ispeglati rezultate na ekranu. Sve u svemu prelazak na 4K zahteva mnogo jači hardver uz ne baš tako primetno vizuelno poboljšanje u naslovima, pri čemu maltene da nema računara koji u ovom momentu mogu nešto gurati na primer u 144Hz u 4K bez ozbiljnog narušavanja kvaliteta slike. Sa druge strane je moguće napraviti mašinu koja će nešto u 1080p gurati čak i u 240Hz, kao što smo imali prilike da vidimo u prethodnom broju, ali opet, razlika između 144Hz i 240Hz nije ni približno toliko primetna kao što je između 1080p i 1440p rezolucije. Sve uz svemu, trenutno deluje da je rezolucija i panel ovog monitora baš ono što većini igrača treba.

Zaključak

Gigabyte Aorus CV27Q pogađa nekoliko vrlo bitnih parametara – dijagonala i rezolucija su trenutno onako baš taman za prosečnog gejmera koji ima solidan ali ipak ne ludački hardver u svom računaru, dok su kvalitet izrade, dobro postolje i EGB osvetljenje, zakrivljeni panel i podrška za FreeSync i G-Sync nešto što ga definitivno izdvaja u moru sličnih modela. Pri tome čak i cena koja bi trebalo da se kreće negde oko 500 evra zaista nije preterana za sve ono što dobijate tako da je ovo svakako model o kome bi valjalo razmisliti ako ste zainteresovani za QHD gejming monitor. Ono što sam siguran jeste da je mene lično vrlo naveo na razmišljanje da zamenim svoj 27“ monitor od 60Hz!

 Karakteristike:

ModelGigabyte Aorus CV27Q
Dijagonala27“
Rezolucija2560×1440
Tip panelaVA
Brzina/OsvežavanjeOdziv 1ms, 165Hz, FreeSync 2
Povezivanje1x DIsplayPort 1.4, 2x HDMI 2.0, 2x USB 3.0, 2×3.5mm Audio 
DodatnoZakrivljeni ekran, RGB osvetljenje, OSD Sidekick, podesivo postolje

AUTOR: Stefan Starović

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top