PC

Onlajn igranje sa “strancima” zabranjeno u Kini

Kina je već valjano poznata kao zemlja u kojoj važe striktna pravila za video igre, gde mnoge moraju proći dugu proceduru, a ponekada i izmene kako bi se uopšte pojavile na tržištu. Međutim, izgleda da vlastima u Kini video igre izazivaju probleme u vidu prevelike slobode govora, odnosno njenog samog postojanja.

Pre nekoliko dana je u Kini zabranjena igra Animal Crossing: New Horizons zato što su u njoj osvanuli pozivi na protest za oslobođenje Hong Konga, dok su se određeni igrači rugali lider Xi Jinpingu. Sada su uvedene još oštrije mere u vidu zakona kojim je Komunistička partija u potpunosti zabranila onlajn gejming i interakciju sa igračima koji se nalaze izvan teritorija Kine.

Vlast je na ovaj način stekla “pravo” sa kojim može slobodo pratiti aktivnosti igrača tokom igranja online igara, bilo da su one za više ili samo za jednog igrača. Takođe, sada su zabranjeni i elementi u igrama kao što su igranje uloga(role-playing), izmena mapa, ali i zombiji i kuga kao pojam, zbog glasina koje kruže povodom pandemije korona virusa.

Dok mere restrikcije vremena provedenog u igranju za mlađe od 18 godina imaju pozitivnu stranu, ograničenje komunikacije u onlajn igrama je direktna povreda prava na slobodu govora. Ove mere se smisleno sprovode od strane kineskih vlasti, kako bi se stanovnici izolovali i  bili uskraćeni drugačije slike koja postoji u ostalim državama sveta.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top