Kolumne

PREGLED: Najave novih igara na Xbox Series X premijeri gejmpleja

Dugo najavljivano predstavljanje gejmpleja na Xbox Series X konzoli naredne generacije se nedavno odigralo posredstvom Inside Xbox serijala gde je bilo prilike videti dosta noviteta.

Sada kada su se utisci slegli može se reći da gejmpleja na novoj konzoli nije bilo preterano puno, što je razočaralo deo publike sa većim očekivanjima od ovog događaja. Ipak, više pažnje su privukli noviteti koji su ovim putem najavljeni od strane izdavača-partnera kompanije Microsoft.

Trenutno nije poznato da li će sve najavljene igre u potpunosti biti Xbox ekskluzive ili će to važiti samo određeni period nakon izlaska. Ovde se nećemo baviti samo premijerno predstavljenim igrama, već ćemo podeliti i par detalja o onima koje su već najavljene. Poznato je da će se većina ovih igara pojaviti i za Xbox One konzolu, sa sve Smart Delivery funkcijom, što znači da ne morate kupovati igru ponovo za Series X

Call of the Sea

Noir avantura Call of the Sea igrače vodi na misteriozno ostrvo južnog Pacifika. Radnja se odigrava u 30-im godinama prošlog veka, i prati Noru, protagonistkinju koja pokušava da pronađe svog dragog Harija, ali to nije tako lako. Ostvo je puno kriptičnih objekata i vrebajućih opasnosti, a za napredovanje kroz narativ potrebno je rešavati zagonetke. Trejler ne prikazuje kako će zagonetke izgledati, ali je vizuelni stil dosta zanimljiv.

The Medium

Nažalost, još uvek smo daleko od izlaska novih igara u čuvenom horor serijalu Silent Hill. Ono što je svetlo u ovoj priči je da veliki broj ljudi radi na duhovnim naslednicima inspirisanim elementima psihološkog terora. Medium prati Marijanu, medijuma zarobljenog između sveta živih i sveta mrtvih. Dva sveta donose promenjenu perspektivu, ali i konstantno proganjanje tragičnih prošlosti.
Iza igre stoji Blobber Team, kreatori Layers of Fear, koji je oko sebe okupio poznate kompozitore, proslavnjene u radu na horor igrama kao što je Silent Hill.

Chourus

Bitke svemirskim letelicama u uslovima potpunog vakuma su nešto što očekujemo već duži niz godina. Deep Silver i Fishlabs su na Inside Xbox odgovorili igrom Chorus. Kao Nara ćete se boriti za spas galaksije i od tame univerzuma, i na raspolaganju imate borbenu letelicu Forsaken, koju je moguće nadograđivati i otključavati opcije za bolju borbu i brzinu svetlosti. Chorus je trenutno planiran za 2021. godinu, kada se(prema glasinama) očekuje još jedna simulacija borbi u svemiru i to sa Star Wars etiketom.

DiRT 5

Serijal trkačina po blatnjavom terenu dobija svoje peto izdanje, koje će se pojaviti i za next-gen konzole. Codemasters će nas odvesti na razna svetska trkališta sa velikim brojem različitih vozila, a za dubinu i smisao će se pobrinuti specijalna kampanja u kojoj će se pojaviti Troj Bejker i Nolan North. Za DiRT 5 je potvrđeno da će imati 4K 60FPS nivo detalja i da će se pojaviti do kraja godine.

Madden NFL 21

Electronic Arts je ovom prilikom najavio najnovije izdanje  u Madden NFL serijalu koje će dodatno evoluirati mehaniku igranja ragbija, sa navodima developera da prelaze na “naredni nivo”. O ovoj igri nije pruženo mnogo detalja, ali je otkiveno da će ovde Smart Delivery funkcionisati drugačije, pošto je potrebno da do 31. marta besplatno nadogradite na XSX verziju igre, a posle tog perioda vas očekuje puna cena. U suštini, moraćete da kupite novu konzolu što pre kada se pojavi ako želite next-gen NFL 21 besplatno.

Second Extinction

Kooperativne pucačine nisu zaboravljene, što je potvrđeno sa Second Extinction. Ova pucačina podseća na čuveni Turok iz 1997. godine, pošto ćete se i ovde boriti protiv naleta dinosaurusa, i to gomile njih koji su nadvladali zemlju. Second Extinction poseduje kooperativno igranje za 3 igrača, čime se ova avantura pridružuje rastućoj listi igara koje umesto četvorice, daju mesta za trojicu. Gejmpleja je ovde malo više nego u ostalim igrama, pa je vidljivo da će postojati razne vrste dinosaurusa i brojne lokacije.

The Ascent

Zahvaljujući Cyberpunk 2077 igri koja nikako da izađe, sajberpank žanr je popularniji nego ikada, zbog čega imamo rastući broj igara ovog tipa. Toj grupi pripada The Ascent, solo i kooperativni RPG naslov sa gejmplejom koji pratimo iz izometrične perspektive. Na osnovu prikazanog, igra vuče dosta inspiracije iz ranijih naslova, a vidljivo je i da će biti dosta prostora za nadogradnju.

Scarlet Nexus

Još jedan sajberpunk naslov je predstavljen ovom prilikom, Scarlet Nexus izdavača Bandai Namco. Trejler prikazuje naizgled realistično okruženje, ali su karakteri kreirani u anime stilu, što je pomalo čudan spoj, ali nije ni prvi put. Mešavina klasičnih anime elemenata i zapadnjačke naučne-fantastike takođe kombinuje elemente distopijske budućnosti sa pretnjom u vidu mutiranog bilja, kibernetikom, ali i manipulacije umom.

SCORN

Srpski studio Ebb Software je napravio pravo iznenađenje sa najnovijim trejlerom za SCORN, kojim je najavljeno da se radi o Xbox Series X ekskluzivi i da će izaći krajem godine. Trejler prikazuje jezivo ostvarenje sa odličnim detaljima, boljim nego do sada, ali je dosta stvari još uvek nejasno. Nema veze!

Naš intervju sa idejnim kreatorom igre možete pročitati ovde.

Assassin’s Creed Valhalla

Assassin’s Creed Valhalla, igra za koju se diglo najviše prašine i to u dva navrata, pre i posle Inside Xbox. Kada je za zvaničnom najavom otkriveno da će 7. maja biti predstavljen gejmplej trejler, mnogi su sa oduševljenjem očekivali neki demo koji bi prikazao igru u punom sjaju. Dobijen je gejmplej trejler u kojem se mahom radi o in-engine scenama, ali ne i gejmpleju, što nije oduševilo fanove.
Trejler svakako vredi pogledati, pošto najavljuje dosta promena u odnosu na dosadašnja izdanja u serijalu.

Bright Memory: Infinite

O igri Bright Memory ste imali prilike da čitate u najnovijem broju časopisa Play!Zine, gde smo pisali o odličnoj grafici koja kao da je skrojena za next-gen konzole. Inside Xbox je to i potvrdio, pošto smo dobili najavu proširenja nazvanog Infinite. Ovde ima dosta gejmpleja(nekako je glupo što o tome moramo pisati u ovom slučaju) pa se mogu videti vizuali od kojih zastaje dah.

Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2

Najnoviji trejler za Bloodlines 2 počinje sa pozivom na ples i naizgled laganom muzikom. Ubrzo vidimo strahote misterioznog Sijetla i šta se sve krije u tami. Trejler nam se odlično dopao, zbog čega jedva čekamo izlazak ovog naslova, koji je još uvek nepoznanica. Šteta.

Yakuza: Like a Dragon

Kada je u pitanju Yakuza serijal, on se nekako vezuje za Playstation brend gde su se do sada igre prvo premijerno pojavljivale. Sa najnovijim nastavkom, Like a Dragon, to se menja, pošto izlazi zajedno sa dolaskom Xbox Series X konzole. Ova igra donosi brojne promene u odnosu na prethodnike, pre svega u gejmpleju sa mehanikom RPG poteznih borbi. Glavni protagonista je mlađani Jakuza, Ičiban Kasuga, koji se probija kroz redove maijaškog odreda kako bi se osvetio za izdaju. Gejmpljeja nema, ali je prikaz modernog Japana u sinematiku odličan.

To je to za sada. Xbox će svakog narednog meseca predstavljati nove detalje vezane za Xbox Series X konzolu, a u julu ćemo videti i prave first-party ekskluzive.

Kako se vama čini ovo predstavljanje, da li je moglo biti bolje ili je ono što ste i očekivali?

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top