Opisi igara

REVIEW: Gods Will Be Watching

Igra o kojoj danas pišemo daleko od toga da je nova. Pre nekog vremena bila je jedna od najpopularnijih pojava među broswer igrama, privukla je veliku publiku zahvaljujući svom inovativnom gejmpleju i neverovatnoj težini koja je predstavljala izazov za igrače. U pitanju je bila igra iz žanra preživljavanja, upravljali ste grupom ljudi (i ostalog)različitih profila, zatečenoj na napuštenoj divljoj planeti, ostavljeni da umru. Priča je bila površna i služila je samo kao osnov za igranje,  a cilj je jednostavno bio preživeti što duže i napraviti najbolji rezultat. Uvidevši ispeh i potencijal svog dela, developeri su iskoristili šansu i preko crowdfundinga prikupili sredstva za pravljenje ozbiljnije priče od ove igre, i tako je nastala ova proširena verzija o kojoj danas pišemo.

Grafika je ostala verna svom browser predhodniku ili sada mnogo kvalitetnija, pikseliozovana 2d grafika u visokoj rezoluciji izgleda sjajno. Vidi se da se brinulo o detaljima, i tako da zaista ima puno toga što možete da razgledate na svakom ekranu, a svaka od misija se odigrava u unikatnoj sredini i samim tim specifičnom i drugačije dizajniranom prostoru, pa sa tog aspekta vam igra neće dosaditi. Zvukova nema puno i svode se na raznorazne „ključne“ zvukove u igri prilikom određenih dešavanja, uz finu pozadinsku muziku koja odiše sumornom futurističkom aurom. Jedina zamerka ide na tekst, koji je ponekada zbog pikselizovanog retro stila otežano čitljiv, ali to nije toliko strašno.

ss_3591277045b8be0991150c1af00f63dab8c4d8b1.1920x1080

Vi ste u ulozi narednika Burdena koji će kroz nekoliko (nećemo  vam spoilovati koliko) poglavlja ispričati priču ove igre. U pitanju je klasična priča distopijske budućnosti o velikim zlim federacijama i korporacijama i  borcima protiv istih, ali sa svojim određenim šarmom, zbog koje priča svakako vredi praćenja. Potrebno je da tokom igranja pažljivo  pratite sve razgovore i istražite opcije dijaloga kako bi što dublje zaronili u svet i bolje razumeli priču, koja je zaista dobro napisana. Svako od poglavlja igre opisuje jednu od situacija ključnih za priču igre i u svakoj je vaš cilj da pažljivim menadžmentom ljudskih i materijalnih resursa, balansiram odlukama, uspešno prođete kroz situaciju i izvučete živu glavu. I ako je u pitanju point and click avantura, igra nije tipična u smislu rešavanja zagonetka, već se gejmplej svodi na balansiranje između određenog broja faktora kako ne bi došlo do neželjenog raspleta situacije i kako bi ste uspešno završili poglavlje.

ss_20c5c0ac41d7ee536adb05e3f9c5c069a60f2307.1920x1080

U osnovni ne postoje pravi načini kako da pređete igru, jer situacije u igri mogu i potpuno nasumično da eskaliraju, ali se taj rizik umanjuje vašim ispravnim odlukama. Igra će od vas često zahtevati i odluke koje će vas stavljati u tešku moralnu dilemu, što je odlično i otuda i naslov ove igre, ali tu nailazimo na osnovni problem igre. Koliko god želeli da se utopite u vešto dizajniran svet , ona je jednostavno previše teška i  brzo će vam postati mehanička i repetativna i radićete stvari samo kako bi pokušali da prođete to poglavlje poptuno zanemarujući scenu kao takvu, gledajući je samo kao na jednačinu koju treba rešiti. A igra jeste preteška i već prvo poglavlje ćete sasvim sigurno ponavljati veliki broj puta. Tako se brzo gubi početna tenzija kojom poglavlje odiše i počinjete samo mehanički da obavljate radnje u nadi da se neće desiti ništa što će dovesti do neuspeha, a to onda osim gubitka imerzivnosti dovodi do frustracija, pa i do bataljivanja igre. Zato vam toplo savetujemo da zarad priče i boljeg doživljaja igru prvo pređete na nekom od lakših načina, a posle ukoliko ste željni izazova to uradite na originalnom, najtežem nivou. Developeri ohrabruju igrače u samoj igri da igru igraju onako kako je „originalno“ zamišljena, što je pomalo nezgrapan potez, jer kod igrača stvara utisak da igru ne treba igrati na lakšim nivoima jer onda neće dobiti pravo iskustvo, a istina je da to ne mora da bude realnost.

ss_4b0db894383b3429e90cb6d5f78d0ac9cde0d4f0.1920x1080

Ukoliko volite mozganje, napetost, izazov , old skul pikselizovanu grafiku u savremenom ruhu, te odlično dizajniran distopijski futuristički svet, svakako vam preporučujemo da odigrate ovu igru, makar i na najlakšem nivou kako bi ste uživali u odličnom dizajnu nivoa i pametno napisanoj priči.


Autor:
 Nikola Savić

Gods Will Be Watching

0

Za:

  • Odlična atmosfera i priča
  • Lepa i unikatana grafička rešenja

Protiv:

  • Učestali pokušaji i neuspesi brzo frustriraju
  • Igra ne uspeva da vas veže za likove
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top