Opisi igara

REVIEW: Randal’s Monday

Na pomisao video igara rađenih po uzoru na filmove najčešće pomislimo na zla velika imena  industrije zabave koja pokušavaju da iskamče dolare sa  u najboljem slučaju prosečnom (čast izuzecima) video igrom čija će prodaja biti nošena na leđima holivudskog blockbastera upitnog kvaliteta. Ali, ovde imamo nešto sasvim drugačije. Point and click avanturu rađenu po uzoru na kultnu komediju iz devedesetih, „Clerks“. Glavni lik ove igre je Randal iz pomenutog filma, i pratićemo njegovu borbu sa situacijom u kojoj se zatekao. Ukoliko niste čuli za film „Clerks“, toplo vam preporučujemo da ga odgledate kako bi ste imali malo bolju predstavu o ovoj video igri, ali i ostale filmove iz opusa Kevina Smitha, čiji je humor i stil nešto što odiše celom igrom.

ss_4e42d96b0e5661daaef60bdf273e92d3958e68e6

Randal je notorni alkoholičar, lažov i kleptoman, dakle društveni talog. Na prvih mah nas je junak podsetio na dobrog starog Rufusa iz Deponije koji je takođe balansirao na granici nepodnošljivog anti-junaka.  Jedne večeri , posle pijanke, dešava se splet neverovatnih događaja koji će Randala staviti u loop poput onog u čuvenom filmu  „Dam mrmota“ i mi ćemo ga voditi kroz razne situacije i probleme u pokušaju da ga izvučemo iz sra…ovaj, situacije u kojoj se zatekao. Igra, u duhu filmova Kevina Smitha, je prava geek fešta i obiluje pop-geek referencama, od knjiga, preko igara i filmova, do muzike. Što je odlično i izaziva osmeh na licu svaki put kada prepoznate nešto, ali desiće se da ćete loviti aluzije u svakom detalju i razgovoru, što može da oduzme fokusiranje na konkretnu priču igre. Čini nam se da se sa tim aspektom malo preteralo, i da bi umerenije koketiranje sa geek kulturom bilo bolje za kvalitet igre. Inače, scenario i razgovori su napisani sjajno, humor je vrhunski i često ćete se smejati . Od situacija i scena, do razgovora ili gafova, sve će vam mamiti osmeh. Igra je prepuna detalja u svakom pogledu, vidi se da se vodilo računa da lokacije budu bogate i sa pričom. Svi likovi u igri su apsolutno šašavi i napisani su sjajno, i ostaće vam upečatljivi dugo nakon završetka igre.

ss_42b557f76e6d57612b5e712219fefc0ca5f7a969

Gejmplej je standardan za p&c avanture, krećete se i klikćete na sve živo i sakupljate predmete koji mogu da vam pomognu. Randal će imati duhovite komentare na sve, što će vam biti motivacija da ispitate sve, a da vam ne bude dosadno. Zagonetke su uglavnom logičke i kreću se od savršeno logičnih do apsolutno besmislenih. Nažalost, ovih drugih možda ima i više nego što bi trebalo. Po starom dobom običaju p&c avantura, često ćete biti u situacijama „spoji sve sa svim“ u inventaru i tako u krug, a da ne otkrijete problem, pa ćete potezati za hint sistemom i više nego što bi ste želeli. A hint sistem nije hint sistem nego je sistem odgovora, što je takođe loše realizovano. Dakle umesto blagog nagoveštaja šta je sledeće što treba da radite, dobijaćete konkretna rešenja, pa ćete često biti u nezgodnim situacijama da gubite živce ne znajući kako dalje, a da istovremeno ne želite hint, jer će vam upropastiti zadovoljstvo rešavanja zagonetke. Sve u svemu ima stvarno sjajnih zagonetki, ali se naoružajte strpljenjem jer će vam one druge ne toliko sjajne atakovati na isto.

Grafičko rešenje igre je odlično, stil crtanog filma se prirodno uklapa u atmosferu koju igra želi da napravi i omogućava humoru da maksimalno dođe do izražaja. Lokacije su žive i bogate, prepune maštovitih detalja, a likovi su urađeni sa puno karaktera. I ovde vidimo puno sličnosti sa Daedalicovim hitom Deponia. Muzika je vesela i haotična u skladu sa tematikom igre, a glasovi koji su pozajmljeni karakterima su apsolutno fantastični. Randalu daje glas sam Jeff Anderson, čovek koji je i glumio Randala u filmu „Clerks“.

ss_624073caa7a506f4164ff2a63195283ec8f74824

Ovo je odlična igra, popraviće vam raspoloženje i nasmejati vas, posebno ukoliko ste fanovi humora Kevina Smitha i ukoliko, naravno, volite point and click avanture. Ukoliko nikada niste gledali neki od flimova Kevina Smitha, preporučujemo vam onda da ipak izdvojite veče i odgledate koji ( preporučljivo „Clerks“) njegov film, pošto je humor specifičan i nije sigurno da će se svakom dopasti, pa ukoliko zateknete sebe da plačete od smeha, hvatajte se Randala i pomognite mu da izađe iz paklenog ponedeljka.

 

Autor: Nikola Savić

Randal's Monday

0

Za:

  • Odlična grafika u stilu ranijih Daedalic naslova (Deponia)
  • Specifičan oldskul humor i likovi

Protiv:

  • Pojedine potpuno nelogične zagonetke
  • Hint sistem
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top