Opisi igara

REVIEW: The Talos Principle

Od tima koji stoji iza hit serijala Serious Sam, i čoveka koji je kreirao igru FTL, dolazi nam naslov koji nismo očekivali od te grupe, The Talos Principle. Proglašena duhovnim naslednikom Portala, ova igra nudi pregršt zagonetki za rešavanje, kao i filozofskih i religijskih pitanja što čini ovu igru još interesantnijom. I još uvek nema torte…

Priču počinjete buđenjem na nepoznatom mestu, bez znanja gde ste, ko ste i kad ste. Sa neba vam se javlja glas koji se predstavlja kao Elohim, bog sveta u kojem se nalazite i vaš kreator i vodič. On vam otkriva da je spremio niz testova kako bi vam pomogao da se razvijete i na kraju mu se pridružite na nebesima. Na putu do prosvetljenja javiće se mnoga pitanja i sumnje, a na vama je da odlučite u šta da poverujete i koga da slušate, sebe ili Elohima.

ss_8061dc63743404a7829eabdd47590421652c318d

The Talos Priciple izgleda prelepo u svojoj jenostavnosti. Pejzaži u kojima rešavate zagonetke su očaravajući, i ponekad vam se može desiti da samo stanete i posmatrate svet oko sebe. Croteam je igru uradio u Serious endžinu, tako da vas krajolik može podsetiti na svet iz njihovih igara. Svaki deo ove igre možete istražiti, što biste i trebali da uradite, jer pored lepote prirode, otkrićete i mnoge tajne.

Muzika je u duhovnom stilu, i to potpuno odgovara ovoj igri, jer šta će bolje da vas smiri kada želite da polupate sve oko sebe pošto ne možete da otkrijete rešenje zagonetke. Jedina mana je to što ćete u nekim delovima čuti zvukove iza zidova i potrošiti vreme pokušavajuci da nađete prolaz, da biste shvatili da je to ipak malo dalje i potpuno nepovezano sa sobom u kojoj ste.

ss_3f16d21674b27dad893ccb27b581670b5bb8043a

Svaka zagonetka je dobro osmišljena, i nateraće vas da pokrenete vijuge. Sve što vam treba za rešavanje se nalazi kod same zagonetke, tako da nema šetanja i traženja potrebnih predmeta po celoj mapi. Težina se menja odgovarajućim tempom, i svaki novi zadatak će tražiti od vas korišćenje iskustva stečenog do tada. Malu pomoć možete dobiti iz naslova svake zagonetke, koja vam suptilno sugeriše gde se krije odgovor. Posle svakog rešenog zadatka dobićete deo slagalice ( raznih pravougaonih oblika iz tetrisa ), koje ćete koristiti za otključavanje novih pomagala i svetova, a i zato što je Elohim tako rekao. Pored njih, skupljaćete i zvezdice, do kojih je mnogo teže doći, i koja otvaraju neke nove delove. Usput ćete nailaziti na poruke nepoznatih likova u vidu QR kodova, koja će baciti svetlo na neke sumnje koje imate, kao i na kompjuterske terminale, na kojima ćete čitati razne istorijske zapise i naučna dokumenta. Preko kompjutera ćete takođe komunicirati sa još jednom nepoznatom osobom, koja otvoreno kontrira Elohimu i tera vas da razmišljate sami i budete svoj “čovek”. Uz pisane, mogu se pronaći i audio zapisi jedne od naučnica koja je povezana sa svime, i koja daje ljudski pogled na život i njegove zanimljivosti.

[huge_it_gallery id=”17″]

Croteam je otišao korak dalje, pa je uz veliku izbacio i besplatnu mini igru, Sigils Of Elohim, koju možete igrati na kompjuteru, ali i na telefonu ili tabletu. Ona se sastoji od slagalica iz glavne igre, čijim rešavanjem dobijate kodove koji vam otključavaju bonus materijal.

Elohim kaže: JUMP

Ovakvi instant klasici koji se pojave niotkuda su retki, i kada izađu, oduvaju sve sa scene. Prelepa grafika, opuštajuća muzika i zabavna igra sa kompleksnom pozadinom, koja će vas naterati da razmišljate, i koju nećete gasiti dok ne rešite još tu jednu zagonetku, pa još jednu, čine ovu igru trenutno jednom od najboljih na tržištu, a u moru nastavaka, definitivno jednu koja će se pamtiti i igrati.

 

Autor: Ivan Danojlić

The Talos Principle

0

Za:

  • Prelepa grafika
  • Zarazna igrivost
  • Bonus besplatna mini igra

Protiv:

  • Možda previše teksta za čitanje
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top