Ostalo

HARDWARE: Steelseries Siberia V3 i Siberia Raw Prism

Kada se pomene brend Steelseries i njihove Siberia serija slušalice svi odmah pomisle na jedan od najboljih gejmerskih modela slušalica u poslednjih 10 godina. Steelseries ovaj uspeh dalje koristi pa se sada Siberia porodica proizvoda razvila na dosta modela, a nama su se na testu našle najnovije top slušalice – Siberia V3, kao i nešto pristupačnija varijanta Siberia Raw Prism.

Siberia na prvi pogled

 

Odmah se vide uočljive razlike između ova dva para slušalica, s obzirom da su Siberia V3 sam vrh ponude, dok su Prism Raw napravljene s nekoliko kompromisa u vidu.

SAM_1469

Siberia V3 su znatno fleksibilnije, imaju traku za podešavanje visine (headband) koju za razliku od drugih slušalica ne podešavate u skladu s dimenzijama vaše glave već se ona automatski proširi tačno onoliko koliko je potrebno. Ovaj sistem funkcioniše toliko dobro da stvara neverovatno komforan utisak kada slušalice stavite na glavu. Kada se na to dodaju  jastučići od vrlo mekane kože ove slušalice možete na glavi držati satima a da ne primetite nikakav zamor. Bitna stvar za igrače jeste i usmereni mikrofon koji se izvlači iz leve slušalice, kao i dugme za mute istog odmah na slušalici. Steelseries Siberia V3 se povezuje preko 3.5mm džeka preko koga se prenosi i zvuk u slušalice i zvuk sa mikrofona nazad. Ovo je jako zgodno ukoliko ovaj set koristite sa tabletom, konzolom, mobilnim telefonom ili nekim od novijih laptop računara koji imaju integrisan samo jedan 3.5mm džek, što je tako i zamišljeno s obzirom da je kabl sa slušalica relativno kratak, malo manje od metra. S druge strane ako ih priključujete na standardni računar tu će vam trebati dva razdvojena džeka, tako da se u paketu dobija produžni kabl solidne dužine koji na kraju ima odvojene džekove za priključivanje slušalica i mikrofona.

SAM_1480

S druge strane se vidi da se na modelu Raw Prism narodski rečeno malo prištedelo, pa ovde ne možemo očekivati baš sve što donosi i skuplji model. Slušalice imaju standardno podešavanje visine preko podesivog headbanda koji je obložen mekom tkaninom. I sami jastučići za uši su izrađene od vrlo mekane i prijatne tkanine. Ovo nekome ko nije ljubitelj kože, već više preferira materijale koji više dišu može zapravo biti i interesantnija opcija. Sveukupno slušalice su izuzetno lagane i prijatne za nošenje. Ovde takođe imamo integrisan mikrofon u levu slušalicu, ali se on ne izvlači i nije usmerenog tipa, tako da je moguće da pokupi i malo žamora iz okoline. Mute mikrofona je izveden tako što je potrebno pritisnuti praktično celu stranu leve slušalice. Na računar se povezuju preko USB porta tako da je isključena mogućnost kačenja na telefone ili tablete, ali su zato omogućeni neki drugi efekti. Naime slušalice sa strane imaju lep prsten koji je osvetljen LED tehnologijom, a čiju boju možete birati preko softvera ili namestiti da konstantno menja boje.

Kvalitet zvuka

 

Kada govorimo o vrhunskim slušalicama uvek je pitanje kakav je zvuk? Prosto rečeno, za igranje fenomenalan! Čućete sve najfinije detalje poput koraka u daljini, sitnih šumova ili zvukova kojih do sada niste možda ni bili svesni da postoje. Vrlo je dobro što oba seta dele vrlo slične audio karakteristike tako da tu nećete biti na većem gubitku ako se odlučite za pristupačniju opciju. Izolacija je takođe jako dobra tako da do vas skoro da i ne dopiru zvukovi i buka iz okoline što ih čini idealnim za korišćenje u bučnim igraonicama, na turnirima i slično.

SAM_1491

Ako gledamo sa aspekta slušanja muzike treba napomenuti da su basevi malo prenaglašeni, pogotovu na Raw Prism modelu, ali da zvuk ostaje i dalje vrlo čist, bez ikakvog pozadinskog šuma. Naravno to je sve normalno kada uzmemo u obzir osnovnu namenu ovih modela, a to je naravno gejming, ako kupujete slušalice pre svega za slušanje muzike verovatno postoje i bolja rešenja. Još jedna stvar koju je bitno napomenuti jeste da su ovo vrhunske stereo slušalice, dakle nema govora o nekom surround zvuku što je po našem mišljenju zapravo i plus jer se ljudi često povedu tako impozantnim mogućnostima a ne obraćaju pažnju na ono najbitnije – kvalitet zvuka.

Kada je u pitanju mikrofon treba naglasiti da je on dosta bolje rešen na Siberia V3 modelu jer je usmeren i može se približiti ustima, dok je kod Raw Prism modela malo odaljen i samim tim nije bilo moguće staviti usmereni tip mikrofona. Ni zvuk sa Raw Prism modela nije loš, ali se primećuje razlika u odnosu na Siberia V3.

Zaključak

 

Ako gledate gaming slušalice koje su vrlo lagane i udobne Siberia Raw Prism je vrlo solidan izbor. Verovatno bi ovaj zaključak bio i povoljniji po njih da ih nismo direktno upoređivali sa Siberia V3 modelom. Prosto ovaj model je trenutno top ponude – ovo su svakako najkomfornije slušalice koje smo ikada imali prilike da probamo koje donose fenomenalan zvuk i odličan mikrofon. Ako bismo njima tražili neku manu rekli bismo samo da je to cena koja je za naše uslove malo previsoka. Ipak ukoliko vam to nije problem a volite da se igrate tokom dužih vremenskih perioda svakako treba sebe da počastite sa Siberia V3.

 

Autor: Miloš Hetlerović

 

 

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top