Prvi utisci

PRVI UTISCI: World of Tanks Generals (beta)

Tokom proteklog meseca se zadesilo da smo imali prilike da poigramo dve nove igre od Wargaminga koje se trenutno nalaze u closed beta fazi testiranja. Iako je svakako „zvezda“ World of Warships, ispratili smo i novi naslov World of Tanks Generals, koji koristi poznato okruženje ali je sama igra bazirana na principu karata, sličnom kao na primer Heartstone.

Otkud sad World of Tanks kao karte?

Odgovor je vrlo jednostanavan, s jedne strane Wargaming je primetio da su igre kao Heartstone trenutno veoma popularne i da tu napravno postoji ogromno tržište, a s druge strane žele da kapitalizuju uspeh World of Tanks i na drugim poljima. Naravno vodilo se računa i o tome da vam za standardni WoT treba solidna konfiguracija, dosta koncentracije i pažljivi refleksi, dok je Generals igrica koju možete opušteno igrati uz kaficu, dok gledate televiziju i slično, osim ako želite da igrate na takmičarskom nivou.

WOTgenerals04

Pricip funkcionisanja okruženja je jasan svima kojis u igrali neki od Wargaming naslova. Trenutno imate na raspolaganju štabove (headquarters) tri nacije – Amerikanci, Rusi i Nemci. Štabovi su zapravo špilovi karata s kojima idete u partiju, a u štabovima možete istraživati nove karte, kupovati opremu, menjati strukturu karata u vašem špilu i slično. Kao i u drugim WG igrama nakon bitke dobijate xp poene, free xp poene i srebro. Sve funkcioniše po ustaljenom principu, xp koristite za istraživanje, srebro za kupovinu novih karata. Naravno tu je i zlato koje možete osvojiti u misijama ili kupiti za pravi novac, a ono vam donosi mogućnost kupovine premium naloga (više xp i srebra po partiji), kupovine free xp ili kupovine posebnog tipa karata „plaćenika“, ekvivalenta premium tenkovima u World of tanks.

A kada se krene u bitku?

Na početku se nalazite na tabli sa 5×3 polja, na čijim su dijagonalama vaš i protivnički štab. Štab sam po sebi može pucati kao artiljerija, ali isključivo na protivnički štab ili na jedinice koje su vaše jedinice opazile, odnosno nalaze se na susednim poljima. Svaki štab ima određeni broj hit poena i kada protivnika svedete na nulu dobijate partiju. Kao resurs se koriste neke vrste kantica s benzinom i njih proizvodi za svaki turn sam štab, ali ukoliko imate tenkove koji ih donose (srednji i teški) ili druge jedinice koje doprinose onda ćete dobijati više u sledećem turnu, što je bitno jer pojedine karte traže veći broj resursa da biste ih iskoristili. Resursi koje ne iskoristite u tom turnu se ne prenose u sledeći i propadaju. Što se karata tiče postoji nekoliko vrsta, tu su laki, srednji i teški tenkovi kao i artiljerija, zatim jedinice koje pomažu vašem štabu (jače pucanje štaba, više hit pointa i slično) i karte koje se koriste jednokratno da oštete neprijatelja, daju vašoj jedinici još jedan napad ili još jednu kretnju i slično.

WOTgenerals06

Kada se krene u bitku postoji dosta dinamike, treba uvek obraćati pažnju i na to kog nivoa su vaši tenkovi jer nisu svi teški tenkovi jednaki. Opet taktika igra dosta ulogu, ako imate neki laki tenk koji može da se probije do artiljerije to je jako zgodno, ali treba razmišljati i o tome da ako protivnik izbaci kartu s nekim jačim tenkom laki tenk će brzo nastradati. Ograničeni ste sa po dva minuta po potezu, kao i ukupno sa 15 minuta koliko maksimalno može trajati partija. Interensanto je da bilo koji štab koristi tenkove svih nacija, ali da nove tenkove možete istraživati samo od one nacije koja je skupila poene za istraživanje. Dakle ako hoćete da istražite Shermana moraćete to preko američkog štaba ali ćete posle moći da ga koristite i u ruskom špilu.

Lično nisam preveliki obožavatelj igara sa kartama ali mi je World of Tanks Generals pružio nekoliko sati vrlo solidne zabave. Recept je jasan – okruženje je poznato, mehanizmi su poznati, a može se odigrati neka partija u pauzi između nekog posla i slično, još kad dođu i verzije za mobilne uređaje mesta za ovakav naslov će biti značajno više.

 

Autor: Miloš Hetlerović

 

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top