PlayStation 3

Pronađen prototip Nintendo PlayStation konzole

Ultra retku Nintendo Playstation konzolu, sasvim slučajno u svom podrumu pronašao je sin biznismena koji je početkom devedesetih bio povezan sa jednim od direktora iz Sonija.

Pre nekih 25 godina, stvari u industriji video igara su izgledale dosta drugačije nego danas. Glavno rivalstvo je bilo ono između Nintenda i Sege, koji su u to vreme vodili ljutu bitku na polju kućnih konzola. Gigant elektronske industrije kompanija Sony, u to vreme nije imala nikakve veze sa video igrama. Jedna od čuvenih priča iz tog perioda je partnerstvo koje su napravili Nintendo i Sony, koje je podrazumevalo da Sony napravi uređaj koji će se zvati “Nintendo Play Station”. Ova konzola je trebalo da osim kertridža igre pušta i sa CD-ova. Te 1991 na CES sajmu, Sony je zvanično najavio SNES-CD, da bi na istom događaju Nintendo javno “osramotio” Sony, objavivši da su u vezi iste stvari sklopili partnerstvo sa kompanijom Philips.

Ovo je dovelo do toga da legendarni Ken Kutaragi, danas poznat kao otac PlayStation-a, intenzivno krene sa lobiranjem unutar Sonija da kompanija napravi sopstvenu verziju konzole za video igre. Tako je nastao prvi PlayStaion koji je kasnije postao jedna od najprodavanijih konzola u istoriji (preko 100 miliona prodatih primeraka) kao i PlayStaion brend koji je danas verovatno i glavna uzdanica celog Sonija.

Slike Nintendo PlayStation prototipa možete pogledati ispod. Oko 200 primeraka je inicijalno napravljeno, pa zatim uništeno nakon tog CES-a 1991. Igrom slučaja ovaj primerak je završio u podrumu jednog od biznis partnera tadašnjeg direktora iz Sonija, čiji je sin odmah po svom “otkriću” slike objavio na redditu.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top