Ostalo

IZVEŠTAJ: Sony konferencija na Paris Games Week 2015

Sony je za svoj centralni godišnji događaj u Evropi odabrao upravo Paris Games Week, francuski sajam video igara u povoju a ne tradicionalno GamesCom. Razlozi su, makar zvanični, to da je GamesCom isuviše blizu E3 sajma, a ko zna šta su pravi. Možda se datum ovog događaja bolje poklopio sa nekim Soni planovima, a možda su želeli da imaju “događaj za sebe” koji nije “uprljan” konferencijama drugih kompanija iz industrije.

PGWPlayStation_resize_DSC_0003_result

Bilo kako bilo, Soni je za konferenciju odabrao sjajnu lokaciju Grande Arche La Defense, intersantnu i izuzetno visoku zgradu sa “rupom” u sredini, nalik na ćirilično slovo P, koja stoji na velikom pravcu na kojem se u daljini može videti i Trijumfalna kapije, a posle nje i Luvr.

PGWPlayStation_resize_DSC_0004_result

Kako to obično biva, konferenciji je prethodio prijem na kojem su novinari mogli da predahnu od šetnje po Parizu ili sajmu ali i da se okrepe pred početak konferencije.

PGWPlayStation_resize_DSC_0022_result

Sony konferencija otvorena je standardnim setom video materijala iz ekskluzivnih PlayStation 4 igara i konzolnih ekskluziva. Nakon toga, imali smo prilike da pogledamo dva potpuno nova trejlera za dve jako iščekivane igre – Call of Duty Black Ops 3, gde smo videli Giants Zombie trejler, dok je EA odnosno DICE prikazao novi video materijal iz Star Wars Battlefront.

PGWPlayStation_resize_DSC_0046_result

Kada pričamo o Street Fighter V, koji je ekskluziva za PlayStation 4 što se tiče konzola, ali i za PC, predstavljen je Dhalsim, dobro poznati lik iz Street Fighter 2, kao i informacija da će se pojaviti 6 novih likova up prvoj godini nakon izlaska. Dhalsim, makar po video snimku iz igre ima dobro poznati set udaraca ali i donekle izmenjen izgled u odnosu na njegovo prethodno pojavljivanje u serijalu. 16. februar je ujedno datum koji vas interesuje ukoliko ste fan Street Fightera jer će se igra tada pojaviti u prodaji.

PGWPlayStation_resize_DSC_0054_result

Odmah nakon Street Fighter druga borilačka igra pojavila se na velikom ekranu i to Tekken 7. Nakon što se usavrši verzija sa arkadnih mašina, Tekken stiže na konzole nove generacije a najzanimljivija vest za sve fanove verovatno je to da će obraditi tematiku pre Tekken 1, što se tiče priče, kao i da će doneti podršku za PlayStation VR, što se tiče tehnologije.

PGWPlayStation_resize_DSC_0064_result

Battleborn, timski FPS sa raznoraznim klasama i “kartunolikom” grafikom uskoro ulazi u beta test, a Soni se pohvalio da će beta testiranje prvo početi upravo na njihovoj platformi.

PGWPlayStation_resize_DSC_0039_result

Pri sredini prezentacije prikazano je nekoliko naslova putem video materijala, među njima i Sonijev pogled na audioigru odnosno igru baziranu na muzici pod imenom AVICII Vector. Ova ritmička igra donosi Aviciijevu muziku u WipeOut tip gejmpleja. No Man Sky dobio je i svojih nekoliko minuta na sceni a najvažnija informacija iz ovog dela je da će se pojaviti u junu 2016 godine.

PGWPlayStation_resize_DSC_0066_result

Potom smo pogledali Matterfall, čini se akcionu igru u trećem licu čiji nam koncept nije baš najjasniji pa ćemo morati da sačekamo neku od živih demonstracija. Čini se da je pucačina sa vokselima koji vas napadaju ali koje i vi koristite da biste se branili, ali da ne bismo isuviše zvučali kao neko ko nikad nije video igru u životu, moražemo da ovde prestanemo.

PGWPlayStation_resize_DSC_0081_result

Očekuju nas u narednoj godini i novi Ratchet and Clank kao i Horizon, koji je prikazan u vidu baš identičnog demoa (sa identičnim frazama i “forama” developera) kao na E3, pa na njega nećemo trošiti previše reči, jer ste video već svi pogedali a i mi o njemu pisali.

PGWPlayStation_resize_DSC_0098_result

Kada smo već na temi Ratcheta i Clanka, ono na šta Soni nije trošio reči na ovoj konferenciji je upravo PS Vita, čime su potvrđene informacije da Soni više ne razvija igre za ovu platformu. Vita nije pomenuta niti jednom rečju tokom konferencije, što znači da platforma polako odolazi u istoriju.

PGWPlayStation_resize_DSC_0088_result

Tvorci igre DriveClub smatraju da umeju da naprave dobru simulaciju vožnje motora pa su odlučili da naprave DriveClub Bikes odnosno #driveclubbikes. Ovaj dodatak dostupan je već od večeras na PlayStation Store, pa ga isprobajte, ukoliko volite motore.

PGWPlayStation_resize_DSC_0082_result

Gravity RUSH 2 stiže tokom naredne godine ali ono što znamo kada će se tačno pojaviti je Uncharted 4, koji će ujedno dobiti i svoj multiplayer mod. Videli smo samo režirani segment multiplayer moda u kojem se primećuje veliki broj likova iz serijala kao i raznoraznih dodataka koje mogu koristiti kako bi postali brži, prizvali moćno naoružanje i pomagala, ali ćemo finalnu ocenu kvaliteta multiplayer moda ipak morati da damo kada ga isprobamo. A za to nećemo morati da čekamo toliko daleko – 18. mart je datum izlaska.

PGWPlayStation_resize_DSC_0102_result

Novo čedo Media Molecule, pod imenom Dreams, videli smo po prvi put u gameplay segmentu a beta ove igre kreće 2016 godine. Da li će vam se Dreams dopasti u mnogome će zavisiti od tome da li ste voleli specifični Little Big Planet šmek, samo sa nešto mračnijom notom i pojačanim segmentom kreacije nalik na Minecraft.

PGWPlayStation_resize_DSC_0113_result

Jedan od glavnih segmenata prezentacije prošao je u promociji PlayStation VR sistema, do skoro poznatog kao Morpheus. Iako nismo dobili ništa novo u domenu cene ili datuma izlaska, videli smo veliki broj naslova. Until Dawn Rush of Blood predstavlja PlayStation VR iskustvo vožnje kroz kuću strave, što će reći da je Soni verovatno u poslednjem trenutku odučio da, nakon uspeha ovog naslova, doda ime na već isplaniranu igru sa ovom tematikom.

PGWPlayStation_resize_DSC_0047_result

Robinson The Journey je svojevrsni Crysis sa dinosaurusima, kojeg razvija upravo Crytek u CryEngine za potrebe PlayStation VR, ali više o tome znaćemo tek u mesecima pred nama. Tu je i Rebellionov rimejk originalnog BattleZonea.

PGWPlayStation_resize_DSC_0092_result

Na samom kraju prezentacije imali smo priliku da pogledamo dva potpuno nova, ujedno i glavna naslova za PlayStation 4. Mnogi su se nakon najave PlayStation 4 konzole ali i objavljivanja Gran Turismo 6 koji će biti izdanje za PlayStation 3 pitali čemu takva odluka. Očigledno je timu bilo potrebno još vremena da bi spremio sve što je želeo za Gran Turismo Sports, naredno izdanje u serijalu koje će doneti sve ono što su ljudi želeli da vide pre dve godine samo naredne i na konzoli nove generacije. Saradnja sa FIA omogućila je Gran Turismo ekipi da u igru implementira veliki broj novih staza i vozila, a zajedničko partnerstvo doneće i “svetski šampionat” i finale za najbolje vozače Gran Turisma koji će potom imati priliku da se u živom finalu bore za titulu najboljeg.

PGWPlayStation_resize_DSC_0110_result

Quantic Dreams je pre više od godinu dana predstavio svoj demo video android devojke koja ima osećanja, a sada je vreme da taj koncept postane stvarnost. Quantic je najavio Detroit, novu igru tvoraca popularnih igara kao što su Heavy Rain ili Fahrenheit, koja prati priču devojke, robota odnosno androida sa osećanjima i budućnosti čovečanstva koja nije baš previše svetla. Pored uvodnog videa nismo saznali ništa novo o igri pa se nadamo da ćemo već od naredne godine saznati nešto novo.

PGWPlayStation_resize_DSC_0129_result

I time je ujedno PlayStation konferencija došla do svog kraja. Nije je lako zaokružiti jednom rečenicom, ali možemo da pokušamo. PlayStation VR će definitivno biti u fokusu Sonija naredne godine kao i veliki broj igara za ovu platformu. Treba očekivati i neke nove hitove poput Gran Turismo ili Horizon, a naravno dosta zabave doneće i naslovi koji su multiplatformski, ali se pored PCja nalaze još samo na PlayStation 4 platformi. No, pre naredne godine i svega onoga što nas očekuje, stiže nam Star Wars Battlefront. kao i PlayStation 4 po sniženoj ceni od 350 evra. Idealna prilika za kupovinu. Ili 1 terabajt izdanje sa jednom igrom po ceni od 400.

PGWPlayStation_resize_DSC_0123_result

To je to što se tiče konferencije a mi ćemo još detalja o novim Soni naslovima doneti sutra kada pomenute igre i isprobamo na sajmu. Do tada, šaljite nam vaše komentare i eventualna pitanja!

 

PGWPlayStation_resize_DSC_0131_result

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top