Opisi

REVIEW: Hard West

Jedna od najboljih stvari koja vam se desi kada radite kao indie developer igara je ta da možete da radite bukvalno šta hoćete. Nema korporacijskog dahtanja za vratom, nema marketinških pritisaka. Rezultati toga su šarenoliki, od spektakularnih propalih pokušaja pa do pravih dragulja u svetu igara. Naravno velika većina se utopi u moru prosečnosti. Hard West je uspeo da se iskobelja na suvo, a kada ga malo bolje pogledamo , ima potencijala da vas prilično dugo drži uz monitor.

ss_2a2d3199f9214933fcb43df675bc04d9419c2800

U pitanju je turn based igra koja mnogo podseća na XCOM. Štaviše, zamislite XCOM ukršten sa Red Dead Redemption i dobićete ono što je Hard West najvećim svojim delom. Igra se sastoji od ukupno 8 (hehehe) story misija i dodatnih 40 borbenih izazova. U story modu partite Warrena i njegovu avanturu u kojoj se susreće sa nadprirodnim entitetima i suočava se sa najrazličitijim izazovima, što moralnim što fizičkim.

ss_0f0e8d4b47c937a96fc093d4f949277da052b99f

Sama izvedba je tečna, veoma brza i jednostavna, lepo stilizovana. Taktički aspekt ne može da se meri sa onim viđenim u XCOM-u, ali je sasvim pristojan. Interakcija sa okolinom je prilično zastupljena, čak je moguće menjati „uslove“ u datom okruženju i okrenuti ih u svoju korist. Na primer, ako se nalazite u sred okršaja u lokalnom salonu, možete da izvrnete sto i od njega napravite sebi zaklon. Takođe, vaš lik ima i specijalne poteze koji itekako olakšavaju život. Baraž, na primer, omogućava vam da istresete ceo bubanj svog kolta u okolne neprijatelje za manje od sekunde. Ili luckasti potez nazvan jednostavno „jednakost“ koji u maniru „wormsa“ svima smanjuje liniju zdravlja na 1, pa ko preživi pričaće. Iskustveni sistem je baziran na kartama, ali poker kartama, jer smo na divljem zapadu, i prilično je zabavan. Karte koje dobijate usput, kombinujete u pokeraškom maniru i na osnovu toga otključavate poboljšanja. Dakle, ako ne znate razliku između fula i pokera, ovde ćete je naučiti sasvim sigurno. Još jedna zanimljiva stvar je vezana za povrede. Naime, ako je član družine ranjen, ali ipak preživi misiju, to će ga u sledećem periodu učiniti prilično beskorisnim tako da je bolje da ga ostavite da se odmara. Međutim, kada se potpuno oporavi, postaće čak i sposobniji, u maniru „što te ne ubije, učini te jačim“ .

ss_2d9d768d1844f707acd3d65620efec552ba7469e

Igra očigledno pati od niskobudžetnosti, ali to je nešto na šta mora da se računa pri kupovini indie naslova. Grafika je dopadljiva, ali svakako nije na nivou današnjih standarda. Takođe i poveći broj bagova svedoči o tome da su se u nekoj fazi razvoja programeri opustili i odustali od peglanja baš svakog problema, koji variraju od zapinjanja u teksturama, pa do proboja zaklona i sličnih lepota koje čine jedan bagoviti naslov.

ss_8a6be2dff596cd324f00991f5281aba0d2ef5c1e

Sve u svemu, tehničniki problemi svakako ne mogu da oduzmu inovativnost i svežinu koju je Hard West doneo sa sobom, tako da je toplo preporučujemo svima koji su fanovi poteznih igara, a i onima koji su umorni od sve češćih razočaranja koja nam sa sobom serviraju AAA naslovi.

 

Autor: Borislav Lalović

Hard West

0

Za:

  • Atmosferičnost
  • Dobar horror zaplet
  • Zanimljiv sistem borbe i napredovanja

Protiv:

  • Pomalo bagovito
  • Niskobudžetni ne-šmek
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top