Opisi

REVIEW: SteamWorld Heist

Volite li steampunk? Voleli ga ili ne, teško da vam je promakla igra SteamWorld Dig iz 2013. godine, koja je promovisala ovu delimično popularnu kulturu na najbolji mogući način. Jer SteamWorld Dig je bila izuzetno zarazna i stilski dobro urađena igra u kojoj je svako mogao da uživa. I sada, dve godine kasnije, opet premijerno na 3DS-u, pred vama je nesvojstveni nastavak – SteamWorld Heist. Zašto nesvojstveni? Zato što  osim steampunk motiva, grafike i univerzuma u kom se odigrava, gotovo ništa nije zadržao od svog prethodnika. Kako je prethodna igra bila 2D platforma i avantura, SteamWorld Heist je u celosti promenio žanr u dvodimenzionalnu poteznu strategiju sa primesama RPG-a. Da li je ovo loša vest? O ne, nikako! SteamWorld Heist ne samo da briljira u sferi ovog žanra, već donosi i jedno pravo osveženje, odskačući bez imalo bojazni od okvira prethodne igre. Pred sobom ćete imati dvadesetak sati predivno omamljujućeg gejmpleja, što je perfektno dozirana dužina za sve ono što igra nudi. A ako pak na kraju ne budete zadovoljni i poželite da se igrate još, New Game+ će se itekako dobro postarati za vas. Da ne pominjemo to da se svi nivoi nasumično generišu, tako da će stvari ostati sveže taman koliko je potrebno da se siti naigrate.

SteamWorld-Heist-3DS-Screenshots

Ali dosta okolišanja, evo malo i konkretnih stvari. Priča će vam u početku delovati isprazno, dok sa protagonistkinjom (da, kapetan broda je ženski robot) budete obilazili lokacije u svemiru i tražili nove članove za svoju posadu. Ali kako budete pronalazili nove likove, sve i da ispustite fokus sa glavnog toka priče, živopisni saborci će je itekako nadomestiti. Svako je ličnost za sebe, i u atmosferu će ubrizgati toplu dozu osećaja zajedništva. Nešto slično likovima iz Animal Crossing serijala, što je možda i neobično pronaći u jednoj ovakvoj igri. Ali tu se njihova posebnost ne završava. Svako od njih kroz napredovanje, stiče određeni set jedinstvenih veština po kojima će se i u borbi isticati. I na samom kraju, odabir saboraca koje ćete povesti sa sobom, biće od izuzetne važnosti za uspešnost misije.

SS1-noscale

Sam gejmplej se zasniva na poteznom kretanju po dvodimenzinalnim nivoima, gde je po završetku vašeg poteza, red na protivnika i tako u krug. Potezi se sastoje iz kretanja, pucanja i dodatnih akcija. Ako karaktera ne pomerite previše polja, nakon kretanja dobijate mogućnost i da izvršite dodatnu akciju kao što je pucanje ili lečenje. Umesto toga možete izabrati da karakter otrči što je dalje moguće, i tu završi svoj potez. Ako ovo začinimo sa činjenicom da se iz određenih oružja puca više puta bez kretanja a iz nekih je nemoguće pucati nakon kretanja, dobijamo jedan sofisticirani strateški sistem koji je toliko dobro izbalansiran da će svaki ljubitelj pažljivog planiranja prosto uživati. Tu je tako mnogo elemenata koji su uzeti u obzir, da je prosto šteta otkriti vam previše unapred. Ali evo jednog nagoveštaja u vidu otrcane poslovice – rikošet je vaš prijatelj. Toliko o tome.

SteamWorld-Heist-screenshot-04-1030x579

Ne, čekajte, ni to nije sve! Pred sobom ćete imati arsenal od preko stotinu raznih pucaljki, bombi i pomoćnih alatki koje mogu značiti razliku između pobede i poraza. Svaki lik može u borbu poneti jedno oružje, dva pomoćna predmeta i šešir. Oružje za direktno uništavanje, predmeti za strateške udarce s leđa, a šešir naravno, najvažniji od svega… Da biste izgledali kul. Pazite samo da vam ga neko od protivnika ne smakne s glave. Nema veće sramote za jednog parnog robota nego da mu se vidi mesingana ćela. Ono što itekako vredi napomenuti je odličan soundtrack koji su radili članovi tematski prikladnog steampunk benda – Steam Powered Giraffe. Nemojte se začuditi kada ih sretnete i u igri, jer će podizati atmosferu svojim svirkama i u najzabačenijim svemirskim birtijama. Takođe, uzmite u obzir da će igranje igre u 3D-u svakako zasladiti celo iskustvo, iako 3D i nije naročito intenzivan. A nije ni pozadinska muzika koja je neobično tiha u odnosu na zvučne efekte.

SteamWorld-Heist-1

Simpatična i krajnje detaljna 2D grafika, izbalansiran strateški gejmplej koji zavisi isključivo od promišljenosti igrača, arsenal od preko 100 ubojitih igračaka, odlični i unikatni likovi, krajnje atmosferična muzika… I naravno, šeširi! SteamWorld Heist ima itekako mnogo toga da ponudi. Verovali ili ne, ova vremenska ekskluziva je jedna od najboljih 3DS igara za 2015. godinu. I dok će se na svim glavnim platformama pojaviti iduće godine, svakako donevši sa sobom veću rezoluciju a tim i bolju preglednost koja će možda i izmeniti strateški aspekt na još bolje, SteamWorld Heist na 3DS-u je iskustvo koje se pamti. Igra je trenutno i na popustu u čast njenog izlaska, i ako posedujete 3DS, uputite se pravac onlajn prodavnice. A posle toga, samo polako. Ipak je to barem 20 sati zabave. Ne igrajte odjednom i poslušajte savet moje mudre babe – ostavi i za kasnije, ta neće igra nikud pobeći!

 

Autor: Milan Živković

SteamWorld Heist

0

Za:

  • Izbrušen strateški gejmplej
  • Odlični likovi, oružja, muzika
  • Epske boss borbe!

Protiv:

  • Neobično tiha muzika, slabiji 3D efekat...
  • Zapravo, i nema mnogo zamerki!
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top