Vesti

Sony je mogao da postane vlasnik termina “Let’s play”

Snimljeno prelaženje igara, poznatije kao Let’s Play, veoma je popularna zanimacija mnogih gamera na Youtube i Twitch servisima (nismo ni mi odoleli da napravimo po koji Let’s play). Stav izdavača oko toga da li je ovakav vid prikazivanja igara isto što i piraterija ili besplatna promocija je veoma neujednačen što vam može potvrditi svako ko je na Youtube kačio snimke iz, na primer, Nintendo igara. Zanimljivo, Sony, kompanija koja se do sada nije oglašavala po pitanju Let’s play fenomena, upravo je sebi htela da prigrabi vlasništvo nad ovim terminom i formatom.

Sony-jev lov na ovaj kopirajt traje nekoliko meseci, tačnije od oktobra prethodne godine, kada su prvi put prijavili zahtev za registracijom termina. Oni su Let’s play definisali kao “elektronski prenos video igara u vidu audio, video ili audiovizuelnog materijala preko globalnih ili lokalnih kompjuterskih mreža”. Američka kancelarija za patente im je odbila zahtev, ali se čini da tu nije kraj priče. Naime, zahtev za registrovanjem termina je odbijen samo jer previše podseća ne neke postojeće i Sony sada ima pola godine da spremi nove argumente i okrene slučaj u svoju korist.

Ostaju pitanja zašto baš Sony i zašto sada. Trend izrade Let’s play videa nije više nov i vrlo je ustaljen među gaming publikom širom sveta, niti je u njegovom stvaranja učestvovala ijedna velika organizacija ili kompanija. Pretpostavlja se da je Sony napravio ovaj korak kako bi preduhitrio Nintendo i Microsoft u registrovanju pojma i korišćenju u svoje svrhe, ali je korak koji ih stavlja u jako neugodan položaj kod publike i komune igrača koji se upravo bave pravljenjem Let’s play klipova.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top