Domaća Scena

PRVI UTISCI: Switchcars – Early access

Sami ste na autoputu. Ka vama nezaustavljivo grabi džinovski slinavi vanzemaljac. Uzimate prvi automobil, gas do daske i, trenutak pre nego što se slupate u kamion, pretvarate svoj auto u avion ili brodić. To je ukratko Switchcars, igra domaćeg studija Altfuture koja je od večeras dostupna putem Steam Early Access.

switchcars2

Switchcars je jedna od onih malih igara koje imaju jednostavan gameplay, sjajnu ideju i jednostavno ne možete da prestanete da ih igrate dok ponavljate sebi ”samo još jedan krug”. U osnovi je roguelike što znači da će svaki put kad je igrate biti drugačija. Vaš zadatak u igri vrlo jednostavan – trčite ili se vozite ka desnoj strani ekrana dok ne stignete u 2055. godinu. Ne smete da usporavate, jer su vam za petama džinovski zeleni puževi iz svemira. Krećete iz 1955. godine i, kako napredujete kroz vreme, tako će se menjati dostupni vozni park i igra će postajati sve teža.

switchcars3

Dostupan broj vozila inače broji preko hiljadu (!) primeraka, od bicikala i skutera do vozova i helikoptera i sva se jasno razlikuju po performansama, izdržljivosti na sudare i podlogama po kojima se efikasno (ili uopšte) kreću. U svakom trenutku ”u rezervi” možete da imate do tri vozila koja menjate tasterima Z, X i C dok na Space iskačete iz vozila. Pored toga, na Ctrl aktivirate kuku kojojm se hvatate za vozilo ispred kako biste dobili na brzini. Dakle, ovo je svojevrsni hiperaktivni GTA i izuzetno je zabavan. Proći će, naravno, neko vreme dok potpuno ne ovladate svim mehanikama dovoljno da izvodite spektakularne kombinacije povlačenja kukom, hvatanja novog vozila ili u prebacivanja između dva tipa prevoza u letu, a bez gubljenja brzine. Takođe ćete nailaziti i na power-upove kojima modifikujete trenutno vozilo, pa tako da čamac možete da dodate tenkovske gusenice ili nitro pogon na helikopter.

switchcars1

Jedna stvar koju je studio Altfuture izuzetno izveo je osećaj igranja. Kontrole reaguju munjevito, ekran se trese kako povećavate brzinu (naročito u sportskim automobilima i vozovima), svaki sudar ima težinu. Pritom i muzika postaje glasnija što brže idete, pa je potpuno adrenalinsko iskustvo. Simpatična sitnica je što dobijate listu svih vozila koja ste koristili tokom prolaza, a postoji i čitava enciklopedija sa svime što ste otključali.

switchcars4

Switchcars je teška igra, ali to joj nikako ne treba uzimati kao manu. Njena ogromna replay vrednost zbog ranije pomenutog broja vozila i varijacija terena znači da ćete moći da je igrate jako dugo, stalno otkrivajući nešto novo. Najimpresivniji podatak je što je gotovo sve ovo napravio jedan jedini čovek! Igra već u ovom stadijumu funkcioniše sjajno i vredna je pažnje, tako da od nas dobija sve preporuke.

 

Autor: Bojan Jovanović

Razvojni tim: Altfuture
Izdavač: Altfuture
Planirani datum izlaska: 04.03.2016. (early access)
Platforme: PC

Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top