Opisi

REVIEW: The Collider 2

Posted on

The Collider 2 je relativno jednostavna i zabavna igra gde morate da prolazite kroz tunele i za razliku od toga šta stoji u naslovu (collide znači sudariti se) vi u igri zapravo treba da izbegavate strane objekte. Dodatnu pogodnost donosi mogućnost da igru igrate i u virtuelnoj realnosti. The Collider 2 ima minimalnu pozadinsku priču – došli vanzemaljci i sad vi treba da uništite njihove brodove tako što ćete svog lovca provesti kroz njihov brod i usput uništiti šta već treba da se uništi. Ok, priča nije neka, ali kada krenete da igrate shvatite da priča nije nimalo bitna za samu igru.

U suštini The Collider 2 najviše liči na igre za mobilne uređaje kao što je na primer Subway surfers – letite kroz tunele, izbegavate različite prepreke sve vreme pokušavajući da skupite novčiće i posebne power-upove. Power-up može biti u vidu štita, dodatnog hlađenja, veće količine novčića i slično. Hlađenje je bitno zato što vaši motori imaju boost opciju kojom značajno ubrzavate brod ali se tom prilikom i pregrevaju tako da ako dovoljno dugo držite boost letelica će eksplodirati. S druge strane dozvoljeno je sa standardnim štitom da se samo jednom sudarite s okolinom i tada štit nestane, sledeći put je „mission failed“. Uzimajući u obzir težinu igre to je rečenica koju ćete dosta često slušati u kontaktu s ovim naslovom. Na kraju za novčiće koje skupljate usput možete kupovati razne zgodne stvarčice za svoj brod – bolje hlađenje, bolje štitove, privlačenje novčića, dupliranje iznosa i slično, da kažemo mali RPG element igre.

Postoje dva moda igre –standardne misije i survival mode. Survival mode je zapravo beskonačno dug tunel koji se stalno ubrzava pa dokle stignete. S tim da ako dodajete boost u survival modu onda dobijate veći skor koji se beleži u odnosu na druge igrače. Survival mod je malo teži pa zato morate da dostignete bar osmi nivo u standardnim misijama da biste ga uopšte otključali. Standardne misije se dele u nekoliko tipova – scouting gde je samo bitno u određenom periodu proći nivo, sakupljanje stranih artefakata gde se uspešnost meri brojem kugli koje ste skupili i uništavanje nekakvih crvenih kocki pucanjem. Pucanje se pritom automatski aktivira, dovoljno je samo usmeriti brod ka takvom jednom „neprijatelju“. Sve misije su podeljene u sektore u kojima ih ima otprilike po desetak a na kraju sektora se nalazi popularna kraljica, odnosno big boss koga takođe uništavate pucanjem u određene tačke i koji je naravno malo nezgodniji za savladati.

Najveći problem u igri predstavljaju kontrole – na mišu je relativno normalno kontrolisati brod, ali ako poželite da koristite gamepad to se pretvara već u poprilično zamornu i lošu avanturu podešavanja osetljivosti koja nikako da dobije pravu meru i najčešće se nivo završava u prvih par sekundi zakucavanjem u zid. Dakle, preporuka je da se u standardnom modu držite isključivo miša. S druge strane grafika u igri nije ništa posebno ali otprilike zadovoljava ono što bi trebalo da bude i nemojte očekivati nikakve specijalne efekte. Jedino što deluje dosta lepo jeste kada uradite boost pa se pojavi veća količina motion blura koji daje baš lep osećaj brzine.

Potpuno drugi doživljaj igre je kada krenete da je igrate u VR okruženju (mi smo probali na Oculus Riftu). Prvo, brod kontrolišete pokretima glave. Ovo je začuđujuće dobro rešenje u odnosu na gamepad, pa čak i na miša, ali morate shvatiti da ćete svakome unaokolo izgledati potpuno čudno, da ne kažemo gore, kako mašete i cimate glavom gore-dole, levo-desno. Pritom to ni fizički nije baš prijatno ako igrate neki duži vremenski period – sigurno će vas malo zaboleti vrat.

Ono što je još problematičnije jeste što je teško direktno konvertovati igre pravljene za standardni monitor u VR. Pre svega, u The Collider 2 je problem brzina kojom se sve odvija i kojom morate raditi stvari. Ta brzina je ok na monitoru, ali kada se prebacite u VR vrlo lako može da vam postane muka od toga. I dok je pogled u standardnoj igri iz trećeg lica, u VR je naravno iz prvog, ali problem nastaje kada vaš brod krene da puca. Bljeskovi topova izlaze praktično odmah pored vaših očiju i to stvara neverovatne probleme u prilagođavanju vašeg vida situaciji na ekranu. Trebalo je te bljeskove jednostavno izbaciti u VR modu jer je ovako zaista dosta problematično za uživanje u igri.

The Collider 2 je simpatična igra koja vas može držati neko vreme ukoliko volite brzinu i izbegavanje prepreka. Ipak, dosta stvari je problematično u samoj izvedbi, a pre svega je zamerka na to što nije lepo adaptirana za virtuelnu realnost koju podržava.

 

Autor: Miloš Hetlerović

Najpopularnije vesti nedelje

Exit mobile version