Opisi

REVIEW: Flat Kingdom

This review is also available in English – click here!

Zemlja je ravna! Kad kažemo ravna mislimo dvodimenzionalna, a kad kažemo Zemlja mislimo na svet platformske igre Flat Kingdom. Simpatična 2D „paper-craft“ platforma proizvod je kompanije Fat Panda Games posle uspešnog Steam Greenlight programa, a inspiracija u vidu igara Tearaway i Super Mario Brothers očigledna je još od uvodnog ekrana.

FK01
U Flat Kingdomu kontrolišete dvodimenzionog junaka inventivnog imena Flat koji priskače u pomoć kralju Flat Kingdoma kome je misteriozni zlikovac oteo ćerku i magični artefakt zbog čega ceo svet polako postaje trodimenzionalan. Oh šoka, oh horora! Igra je podeljena na svetove u Super Mario Brothers stilu, a napredovanjem kroz istu otkrivaćete polako priču, upoznavaćete nove likove, ubijati kraljice i skakati kao blesavi.

FK03
Ono po čemu je Flat Kingdom najprepoznatljiviji je sam junak igre koga ćete voditi. Naime, Flat ima mogućnost da menja tri forme od kojih je svaka prigodna za određenu situaciju. Kružna forma vam daje mogućnost double jumpa, dok ste trougao sprintaćete brzinom Ptice trkačice, sa sve prigodnom animacijom nožica koje se okreću kao ventilator, a forma kvadrata će vas beskonačno usporiti ali vam i dati mogućnost da pomerate predmete ili odbijate strele. Posebno zanimljivo je što je forme moguće, a nekad je i neophodno, kombinovati za uspešan prelazak određene deonice. Flat može da se zatrči kao trougao i kad dostigne ubrzanje da se pretvori u krug radi duplog skoka, a onda da se na kraju putanje morfuje u kvadrat i polomi prepreku.

FK04
Sve navedeno čini Flat Kingdom izuzetnom platformskom igrom koja, nažalost, ima dva ogromna nedostatka. Bez obzira na lepo rešen platformski deo i vrlo interesantne borbe protiv kraljica ostatak igre ćete provoditi ubijajući generičke neprijatelje po mapama. Svaki neprijatelj ima određeni oblik (krug, trougao, kvadrat) i možete ga uništiti samo ako je Flat u odgovarajućoj formi po papir-kamen-makaze principu. Ipak, sve se svodi na ili ukucavanje heroja u protivnika ili skakanje po glavama istih što posle nekog vremena postaje dosadno i nadasve zamorno. Drugi, mnogo veći problem, su užasne kontrole ako se odlučite da Flat Kingdom igrate na tastaturi. Jednostavno igra nekad ne prepoznaje da ste pritisli određen taster, a to je naročito vidljivo kad je u pitanju double jump i uskoro ćete početi da hvatate sebe kako dugmiće pritiskate jače po starom dobrom srpskom običaju korišćenja daljinskog za TV kome otkazuju baterije.

FK05
Da je Flat Kingdom biftek Monte Carlo, meso bi bilo izvrsno ali bi pirinač bio raskuvan. Prava je šteta što momci iz kompanije Fat Panda Games nisu posvetili više pažnje detaljima jer su od potecijalno odlične igre napravili prosek.

 

Autor: Petar Vojinović

Flat Kingdom

6

60

6.0/10

Za:

  • Simpatična grafika
  • Odlično zamišljen sistem „svetog Trojstva“

Protiv:

  • Užasne komande
  • Borbe posle nekog vremena postanu dosadne
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top