Ostalo

Najbolje tajne koje krije novi DOOM

Novi DOOM nam je ozbiljno okupirao svo slobodno vreme i prvi utisci koje je ostavio na nas definitivno se nastavljaju kako dalje zalazimo u kampanju i ostale modove igre. A jako je malo falilo da igra izgleda… pa, ne baš najbolje:

Srećom, ideja vojne pucačine je na vreme odbačena i id se vratio oldskul napucavanju sa demonima uz teške gitarske rifove. Ali, nisu nam ostali dužni brojnih skrivenih soba, referenci na druge igre i uopšteno odličnih štoseva tokom kampanje. Koliko god da je krvav i ultranasilan, DOOM je duboko u sebi detinjast.

doom vault

Već na samom početku pred izlazak na površinu Marsa nailazite na prvu od brojnih Bethesda referenci. Znate li ko pravi najveća vrata za istraživačke stanice? Vault-tec naravno!

Ako zagledate malo pored Mixom logoa primetićete logo kompanije koja pravi skloništa u Fallout serijalu. Možda su Doom i Fallout smešteni u isti univerzum? Ko zna…

doom skyrim

Jer bi onda po ovoj slici značilo da je i Skyrim našao mesto u tom univerzumu. Najčuvenija šala iz petog dela Elder Scrolls sage, ”arrow in the knee” je jednostavno morala da nađe mesto u još jednoj Bethesda igri.

Dovahkina nalazite u paklu gde je očigledno jako jako dugo, ali strela i dalje stoji zarivena u koleno. I mi smo bili avanturisti kao on, ali… OK, nećemo, izvinite.

doom retro

O ovome smo doduše već pisali, ali valja ponoviti. Na određenim mestima u igri postoje tajna vrata ka nivoima iz originalnog Dooma iz 1993 godine. Ove deonice su identično prenete sem, naravno, toga što igrate kao modernizovani Doomguy.

Ali – poginete li na jednom od ovih mini nivoa, primetićete da ste upravo originalni Doomguy na tim nivoima, sa sve pikselizovanom namrštenom facom.

doom terminator

Kad već pričamo o pogibiji, evo jednog easter egg momenta koji je izuzetno lako naći. Samo skoknite u istopljeni metal na nivou Foundry pri početku igre. Znamo da ćete zbog toga morati nazad na poslednji checkpoint ali zaista vredi videti.

Naime, referenca je na film Terminator 2, tj. samo finale kada Švarci kao T-101 silazi u bazen pun istopljenog metala i podiže palac na gore pre nego što se potpuno istopi. To je ova scena ukoliko ste zaboravili.

doom match3doom turkey puncher

Kada želite da malo dođete do daha nakon tamanjenja hordi iz pakla, skoknite na nivo Larazus Labs, tačnije u kancelariju Olivie Pirs. Levo od ulaza se nalazi kompjuterski terminal na kome možete da igrate malu logičku match-3 igru u stilu Bejeweled samo sa čudovištima iz originalnog Dooma. Postoji naravno i tabela sa najboljim rezultatima u kojoj su poeni reference na datume bitne za franšizu.

Ukoliko ste igrali Doom 3, njegova mini igra Super Turbo Turkey Puncher se pojavljuje i u nastavku. Ovu blentavu igru između ostalog možete da nađete sakrivenu iza kutija na nivou Advanced Research Complex.

I naravno ovaj sjajni mali momenat kada nađete zelenog minijaturnog Doomguy-a.

Ovo nisu sve tajne i reference u novom DOOM-u, ostavljamo i vama da ponešto otkrijete.

Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top