PlayStation 4

NA LICU MESTA: E3 2016 – Sony konferencija

Na mestu prošlogodišnje EA konferencije, koja je ovoga puta pak premeštena znatno bliže E3 sajamskom prostoru, u The Shrine, Soni je ove godine organizovao svoju konferenciju. Kao i većina sličnih prostora i The Shrine ima nekoliko ulaza i sala pa je manja sala, prošlogodišnja EA, bila premala za ono što je potrebno Soniju. Oni su uzeli nešto stariju ali jednako velelepnu veću salu, a prostor ispred iskoristili za osveženje novinara i posetilaca – uz zanimljivu hranu, piće i poneko pivo (ali samo za one starije od 21 godine).

13450100_10153415918316353_6050287848689664252_n

Oni koji su želeli da se najedu, to su tradicionalno mogli da urade a tradicionalno su mogli i da ne koriste internet oni koji su želeli jer po ko zna koji put Sony WiFi internet, iako navodno postoji, uopšte ne radi kako bi trebalo.

Microsoft je ovaj dan otvorio sa izuzetno zanimljivom konferencijom na kojoj je pokazao mnogo toga novog kako za Xbox One tako i za PC, čineći tako ovu konferenciju jednom od najboljih na sajmu, uz činjenicu da Xbox One sada postaje veoma zanimljiv uređaj za kupiti. Videćemo šta Soni ima u rukavu. Podsećamo da se veliki broj glasina pojavio proteklih meseci povodom raznoraznih Soni proizvoda, pre svega Sony PlayStation 4K, a šta je od toga eventualno istina, videćemo vrlo brzo.

Ovakav prostor zahtevao je zanimljivo otvaranje konferencije, koje je usledilo tačno u 18h nastupom simfonijskog orkestra koji je odsvirao uvodnu numeru iz novog God of War naslova. U prvim trenucima nije bilo najjasnije da će se Kratos pojaviti na velikom ekranu ali nakon što je njegova figura izašla iz senke i otkrila svoje ostarelo lice, publika u Shrine areni je u potpunosti poludela. Nakon toga imali so prilike da pogledamo deset minuta akcije iz novog God of War, u kojoj je Kratos poveo svog sina u lov. Naravno, ta misija nije prošla bez peripetija, poput napada velikog trola. Bilo kako bilo, God of War akcija na koju smo navikli iznova je tu, a Kratos, iako ima sigurno 20 do 30 godina više, ne pokazuje znake starenja dok bez previše problema lišava života svakoga ko mu se nađe na putu. U narednim mesecima ćemo zasigurno saznti više o tome kakva je uloga Kratosovog sina u igri, da li ćemo i njega moći da kontrolišemo u igri i kako će se to smenjivati sa kontrolisanjem Kratosa.

Nakon God of Wara i za ovu godinu već standardnog obraćanja zbog tragično nastradalih u Orlandu, konferencija je nastavljena. Naredna igra, DaysGone, predstavljena je isključivo kroz trejler iz igre koji najavljuje svet nakon apokalipse, dobro poznato okruženje za video igre, serije i filmove u proteklih nekoliko godina.

Oduševljenje je usledilo kad je na velikom video platnu iznova pojavio The Lost Guardian, baš kao što je to bilo prošle godine. Ovoga puta znamo i datum izlaska, 25. oktobar ove godine, što je bliže nego što očekujemo.

Četvrta igra stari je znalac, Horizon Zero Down, naslov koji nas je oduševio prošle godine a koji ovoga puta imamo prilike da vidimo u novom gameplay demou. Nadamo se da taj demo nećemo viđati narednih nekoliko meseci na raznoraznim događajima, već da ćemo uskoro i sami imati prilike da isprobamo Horizon i uverimo se u njegov kvalitet. Iako u drugom okruženju u odnosu na prošlu godinu, demo nam nije pokazao puno toga novog. Koncept je i dalje identičan. Nakon nekoliko udaraca protivnik vas napada, što vi morate izbeći pa potom zadati nekoliko novih. Otkrili smo da postoji i dodatni tip mehaničkih čudovišta zaposetih demonima, kao i razvoj diskusije između glavne junakinje i sporednih likova. Pripitomljavanje mehaničkih životinja naravno obavlja se njihovim hakovanjem, a glavna junakinja je potom u prilici i da, ukoliko je životinja dovoljno velika, istu i zajaše i tako brže stigne na udaljene lokacije.

Za ljubitelje krimi priča sa raznoraznim krajevima pobrinuće se Detroit Become Human, igra najavljena prošle godine na E3 sajmu ali o kojoj nismo videli puno toga. Sa druge strane, znajući tvorce igre, može biti i da je naša najava posve pogrešna, jer su nam oni isključivo lansirali deo igre u kojoj Konor, androdi detektiv, pokušava da spasi devojčicu koju želi da ubije, skokom sa zgrade, drugi android. U zavisnosti od vaših odluka u tom trenutku ali i prethodno prikupljenih dokaza i detalja, zavisiće i ishod ove avanture.

Potom smo pogledali horor igru u punom PlayStation VR okruženju koja po svom dizajnu i izvođenju u mnogome podseća na nesretno otkazani PT, ali je u pitanju ipak nešto veće od toga – Resident Evil 7, ili dobro poznati BioHazard, a demo smo imali prilike da isprobamo i na samoj konferenciji i to u potpunom VR okruženju. Eto i odgovora jednom od naših čitalaca koji se interesovao da li ćemo uskoro imati prilike da vidimo Resident Evil 7 najavu. Igra izlazi 24. januara naredne godine.

  1. oktobar je datum izlaska PlayStation VR sistema i to po već najavljenoj ceni od 400 dolara, odnosno 400 evra u Evropi. Soni je rekao da će do lansiranja sistema imati oko 50 VR igara, a neke od njih imali smo prilike da vidimo u kratkom video materijalu. Prvi naslov je Farpoint, SF akcija na udaljenoj planeti prepunoj velikih čudovišta, potom je usledilo Star Wars PlayStation VR iskustvo kroz vožnju X-winga u Star Was Battlefront X-Wing Mission naslovu. U oktobru stiže Batman Arkham VR, što smo već znali jer je informacija procurela.

Potom Final Fantasy XV i AfroJack koji će se pojaviti 30.9. ove godine.  a tu je i Final Fantasy XV VR experiance, do igre koji će biti okrenut vlasnicima PlayStation VR.

Ukoliko ste zainteresovani za “malo” svemirske akcije u bestežinskom stanju, kao vojnik u tipičnom FPS okruženju, kombinovano sa letenjem kroz svemir u raznoraznim letelicama, onda će vam se Call of Duty Infinite Warfare zasigurno dopasti, a kao i uvek izlazi u novembru. Kakav će biti gameplay ostaje da se vidi, za sada deluje da bi mogao biti zanimljiv. Ovo ujedno iznova potvrđuje da će Activision raditi sa tvorcima Call of Duty na ekskluzivnom sadržaju i sadržaju koji će se pojaviti pre nego što stigne na ostale platforme.

Ukoliko pak više volite borbe u trenutno vreme, ne zaboravite i na Call of Duty Modern Warfare Remastered.

Jedno od najvećih iznenađenja koje nam je Soni priredio je novi Crash Bandicoot, koji će biti u potpunosti remasterovan za Playstation 4. Na ovaj način su milioni igrača širom sveta dobili odgovor na pitanje da li će Crash dobiti svoju verziju za Playstation. I ne samo to, Crash Bandicoot stiže i u Skylanderese, za one koji vole ovu igru. A oni koji više vole da crtaju, dobiće priliku da sami kreiraju svoja stvorenja, kako će to tačno u praksi izgledati, ostaje da vidimo kada budemo isprobali Skylanders Imagination.

Hideo Kojima pojavio se na sceni da bi najavio Death Stranded, igru u kojoj glavnu ulogu tumači niko drugi do Norman Ridus. U prilično tripoznom početku igre nismo uspeli da otkrijemo puno toga pa ćemo morati da se strpimo dok ne vidimo makar malo gejmpleja, ali jedno je sigurno – igra će ostaviti utisak na sve.

InSomniac radi na novom Spajdermenu, što nam je najavio izuzetno kratak video trejler, nakon čega smo dobili priliku da pogledamo DaysGone, igru koju smo na početku videli samo kroz video najavu. Živi demo igre doneo je pokoje novo saznanje o igri koja najvie podseća na kombinaciju The Last of Us i Uncharted, izuzev što je glavni junak, za razliku od pomenute dve igre, makar na papiru, bez ikakvih moralnih načela i normi. Čini se da je demo bio pomalo skriptovan jer zombiji nisu mogli da naškode glavnom junaku, ali je poslata jasna poruka o tome koji tip zombija ovde gledamo – brze i one koji se kreću u gomili, nešto kao Left 4 Dead. Da li je to kompletna mehanika gameplaya igre, videćemo.

 

Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top