Vesti

Gamescom 2016: dan 2

Drugog dana Gamescoma smo napravili pravi maraton pa sajamskom delu, obilazeći i testirajući veliki broj igara. Prvo smo obišli masivni Electronic Arts štand, a onda smo proverili šta su spremili Mad Finger Games, Konami, NC Soft i Ubisoft.

Shadowgun Legends

Ekipa iz Mad Finger Games, poznata po Shadowgun i Unkilled franšizama i ovoga puta nas je prijatno iznenadila onim što nam je pokazala. Shadowgun Legends je naredni deo velike Shadowgun sage i jedno je sigurno – igra izgleda fenomenalno, bez obzira na to što se odvija na ekranima mobilnih telefona. Imali smo prilike da je isprobamo i putem velikog ekrana kroz nVidia Shield i utisak se nije promenio – na trenutke deluje kao igra koju pokreće konzola nove generacije. Naravno, problem igranja FPS igara na mobilnim uređajima ostaje. Često je i veći nego što je to igranje putem džojpeda. Kontrole putem ekrana i dalje nisu najugodnija stvar za igrače, ali se Madfinger svojski trudi da to učini lakšim i “intiuitivnijim” što je više moguće.

Glavna poenta Shadowgun Legends je, kako su nam u Madfingeru rekli, to što žele da naprave “Destiny” na mobilnoj platformi. Ne u smislu same priče i igrivosti, više u domenu toga što žele da okupe desetine hiljada igrača na istom mestu koji će u manjim timovima rešavati misije i pobeđivati neprijatelje putem kooperativnog moda, jer će neke od “glavonja” na nivoima biti moguće eliminisati samo na taj način. Solo igranje protiv teških neprijatelja neće vam doneti uspeh. Pored toga, igrači će moći da ukrašavaju svoje virtuelno “ja” sa stotinama i stotinama unikatnih kozmetičkih predmeta i dodataka i Madfinger obećava da u ovom pogledu niko neće ostati razočaran. Naravno, svi kozmetički dodaci moći će da se kupe za pravi novac i to će biti način zarade u igri, koja je inače free 2 play, ali kao i uvek do sada, obećavaju da model nije pay 2 win, da se svi dodaci i inače mogu otključati kroz igranje, ali sporije, kao i da kupovina podrazumeva samo i isključivo kozmetiku a ne i predmete koji utiču na samu igru.

 

Metal Gear Survive

Konami se našao u priličnom “nebranom grožđu” kada je najavio novi Metal Gear tokom jučerašnjeg dana, tako da je to verovatno prvi a ako ne prvi a ono jedan od retkih videa najave neke igre koji je doživeo da dobije ogroman broj negativnih glasova na YouTube. Poznata situacija sa Hideo Kojimom i ne baš “lagan” raskid sa obe strane doveo je do toga da internet zajednica igrača ne bude nimalo zadovoljna. Možda bi im, nakon svega toga, bolje bilo da su igru nazvali potpuno drugačije ali šta je tu je. Zato smo bili izuzetno zainteresovani da vidimo na koji će način Konami predstaviti svoju novu igru iz Metal Gear serijala.

I baš kao što ste i mogli da pretpostavite, Konami nije odlučio da otkrije previše o novoj igri, mimo onoga što je prikazano u trejleru. Igra se održava u paralelnom univerzumu koji je nastao nakon što se crvotočina pojavila na kraju Ground Zeroes. To je ujedno i jedina povezanost sa Metal Gear franšizom jer sve drugo, makar ono prikazano u trejleru, predstavlja potpuni novitet i svojevrsni miks Resident Evila po izvođenju i recimo The Last of Us po dizajnu protivničkih zombija. Igra je kooperativna i pojaviće se naredne godine za PlayStation 4, Xbox One i PC a razvojni tim naravno u  ovom trenutku nije bio raspoložen da odgovara na pitanja zbog čega su se baš opredelili za Metal Gear franšizu u ovom trenutku kao i zbog čega uopšte igra nosi Metal Gear naziv kada u suštini, po onome što smo videli, nema nikakve veze sa pomenutom igrom.

No, obećavaju da će se ime Metal Gear opravdati kroz ovaj naslov, bez obzira što priča nema puno povezanosti sa poznatom franšizom, kada budu otkrili više detalja. Metal Gear će biti prepoznat ne samo po priči (možda) već i kroz mehaniku same igre.

 

MxM – Master x Master

NC Soft je predstavio MxM, akcionu MOBU, koja se bazira na već poznatim herojima unutar univerzuma NCsoft video igara.  MxM podrazumeva lobi u kojem se možete videti sa drugim igračima, po čemu ova MOBA podseća dosta na MMO naslove. Trenutno se razvija PvE i PvP deo igre koji će doneti priliku da zaradite nove iskustvene nivoe kroz koje ćete potom dobiti nove predmete, moći i mogućnosti za svoje heroje. Blade & Soul, Aion, Lineage, Wildstar, Guild Wars i Guild Wars 2 su samo neke od  NC soft igara čiji likovi su “preskočili” u MxM, ali se pored njih u igri nalaze i mnogi drugi originalni likovi.

Novitet je i to što možete izabrati dva lika sa kojima igrate a ne samo jednog i potom u skladu sa potrebom “na terenu” menjati lika koji više odgovara situaciji u kojoj ste. Naravno, likovi se ne mogu menjati trenutno već nakon 30 sekundi, što obezbeđuje smanjenje mogućnosti da prevarite “sistem”. U slučaju da jedan lik umre umiru oba, pa je važno da sačuvate dovoljno vremena da izvršite zamenu u slučaju da neki lik “kuburi” sa zdravljem. PvE deo igre predstavlja tipičnu akciju u trećem licu zbog čega i nije baš najjasnije zbog čega se naslov zove MOBA.

Nakon što odigrate nivo kao PvE dolazite do glavonje koji je takođe jedan od poznatih protivnika iz Guild Wars 2. Time smo saznali da neće samo glavni likovi biti iz NC Soft univerzuma već i protivnici koje usput susrećete.  Na završetku nivoa u skladu sa tim kako ste odigrali nivo dobijate priliku da izaberete poboljšanja u vidu slučajno odabranih karata, čiji je broj veći ili manji, kao što smo pomenuli, u skladu sa tim kako ste odigrali nivo.

PvP se već odvija nešto više kao MOBA naslov ali i dalje neobično podseća na dual-stick akcione naslove a ne na tipične MOBE. Igra je free2play i poseduje mikrotransakcije. Na početku igre krećete sa dva heroja, trećeg dobijate izuzetno brzo a ostale ćete ili morati da kupite ili da sačekate rotaciju heroja .

Igra ne poseduje predmete ali poseduje umeća i specijalne poteze koji napreduju kako i vi napredujete u nivoima. PvP mečevi se odvijaju u 3na3 i 5na5 varijanti, pri čemu je 5na5 dosta sličan tradicionalnim MOBA-ma. Igra poseduje i nekoliko interesantnih mini igara koje se odvijajud ok čekate sve saborce. U pitanju su male arkadne igre sa brzom akcijom koje ne služe ničemu osim kratkotrajnoj zabavi odnosno prekraćivanju vremena.

 

Ubisoft

Ubisoft je doneo manje više poznate naslove i iste demoe sa E3, uz poneki izuzetak, pa smo odlučili da isprobamo novi mod za Watch Dogs 2 i da odigramo South Park. Bounty hunter mod za Watch Dogs 2 zaista je ostavio dobar utisak na nas jer omogućava da sa drugim živim igračima igrate jedni protiv drugih, ili da pak samo jedan lik beži dok ga svi ostali jure. Naravno, hakovanje vozila, pravljenje zamki, bežanje i sustizanje (u skladu sa tim na kojoj ste strani) čine okosnicu ovog moda i ujedno stvaraju neki vid pravog Grand Theft Auto osećaja unutar Watch Dogs, osim što je fokus, naravno, na hakovanju. Gameplay je solidan, iako bi vozila mogla da se ponašaju nešto bolje.

Sa druge strane, South Park Fractured but Whole doneo je mogućnost da isprobate upravo onaj game demo koji smo do sada videli više puta i na E3 i na internetu, ali uz jedan “obrt” ili bolje rečeno – dodatak. Nosulus Rift. Da, da, sve ono što ste mislili da je izmišljotina, zapravo je istina.

Ubisoft je napravio određeni broj Nosulus Rift uređaja koji uspešno prenose mirise u vaše nozdrve, pravo iz igre. Mirisi su, u skladu sa South Park tematikom, naravno, prdeži i nisu nimalo prijatni. Dizajneri su pomenuli da Nosulus može da prihvati do četiri različita mirisa, gde se može naći i poneki prijatan, ali ovaj demo podrazumeo je samo one krajnje neprijatne. Ipak, stojički smo izdržali ovo mučenje i uspešno završili South Park demo koji nam je bio ponuđen.

Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top