Domaća Scena

INTERVJU: Edina Luna, cosplayer

Nedavno se u Beogradu, tačnije u akva parku u Jakovu održalo jedno nesvakidašnje druženje. U pitanju je cosplay druženje. Da, dobro ste pročitali- cosplay! Imali smo priliku da budemo u centru dešavanja, te smo odlučili da napravimo intervju sa  organizatorom ovog događaja, a vi ćete sve to moći da vidite kako je bilo u nastavku.

edina1

Edina, zdravo!
Zdravo , zdravo!

Za početak, da pojasnimo čitaocima – “Šta je to cosplay”?
Da ne dužim na ovu temu, najprostije rečeno, to su one bate i seke koji svojim krafterskim, glumačkim, šminkerskim i ostalim transformacionim veštinama oživljavaju sve vaše omiljene likove iz video igara, knjiga, stripova, filmova, anima…

Koliko dugo se baviš ovim hobijem?
Može se reći od neke 2005. Ako ćemo o tome kao o neoficijelnom netakmičarskom momentu, kostimi su nošeni na Halloween žurke i slične maskembal prigode, a nije se htelo biti veštica, vila i slični stereotipi :)

edina2

Nedavno ste održali jedno cosplay okupljanje, pravo letnje izdanje popularno kao “Pool party”. Možeš li nam reći nešto više o tome?
Cela ideja o organizovanju ovoga je počela prošle godine kada je objavljen konkurs od strane Riot Games za LoL pool party themed cosplay contest . Rekoh sebi: “zašto da ne, hajde da pozovem prijatelje da i mi učestvujemo u ovom takmičenju, da vidi Riot da nas i ovde ima”. Počela sam od vrbovanja po LoL friend listi pa na dalje. Dogovorili se oko karaktera, odradili kostime i krenuli u avanturu! Ljudi na bazenu su bili predivni i preljubazni i čekali sa nama da se kiša smiluje (u 23h!) i prestane da pada i naravno prezahvalna sam ljudima koji su prošle godine potegli do Pančeva u sitne sate i po nemilom vremenu da sve ostvarimo i uradili PREDOBRE kostime, plus bili tako divna ekipa koja nikako ne odustaje!

Ove godine je bilo malo lakše, s obzirom da smo na raspolaganju imali Aqua Park S klub , još jednom i njima da se zahvalim ovim putem. Nije nas loše vreme ni ove godine zaobišlo, ali bilo je malko lakše za izdržati jer je sunce mahnulo koji put u našem pravcu. We withstood in the fields of justice! Hvala Damjanu koji je organizovao termin na bazenima i Bogdanu koji je posle sve to montirao i postavio na Youtube :)

I sama igraš LoL? Koji ti je omiljeni heroj, odnosno cosplay koji si radila do sada?
Naravo! Mora se biti u priči kako bi mogao verodostojno dočarati lika, a i znati zašto si baš njega odabrao za cosplay (barem ja tako). Ne biram samo po fizičkim odlikama lika za cosplay, mada gledam da odaberem približno po konstituciji, ako nije full dressed & armored, jer tu nedostatak može i da se nadomesti :) Što se LoL-a tiče nemam baš top jednog jedinog heroja, ali evo ih par najdražih : Velkoz , Sona, Heimerdinger, Ahri, Ziggs.

Što se tiče Cosplaya radila sam basic (treće mesto na Cosplay takmicenju na Sajmu Knjiga), Foxfire, Pool party Ahri, Headhunter Nidalee, Fnatic Sivir (Za LCS Riot contest, skin sa keyboard boomerang-om, koncept kostima je lična ideja kako bi izgledala Sivir u gamerskom Fnatic izdanju) u saradnji sa Didy Pineapple u Fnatic Janna kostimu – rezultiralo mestom među prvih 50 takmičara na svetu. Pool party Sejuani (takođe osmišljen skin, pošto ga u igri, jelte, nema) je predstavljena kao ”strongwoman on a pool party yet all blue and winterish with snowflake on a cheek and some fur round wrists” i naravno pool party buzdovan, Bristle je izostao ali je ostavio veliku lopticu skočicu da ga zameni.

edina3

Koje je ovo po redu pool party druženje i kakvi su vaši planovi grupe za budućnost, hoćemo li gledati još pool party izdanja?
Ovo je bilo drugo po redu druženje. Sa svakim se dolazi do novih ideja, predloga za poboljšanje, feedback-a i ovih druženja će svakako biti još, sve boljih i boljih, sa opasnijim kostimima, uvek pozitivnom ekipom LoLera i cosplayera.

Koliko obično traje priprema kostima za ovakav tip druženja, kako uopšte izgleda priprema, da li se cosplayeri potpomažu međusobno ili svako za sebe?
U grupi vlada potpuno pozitivna energija, svi okače sve od propova što bi moglo da pomogne nekome od članova, plus saveti za izradu kostima idejno i što se same izrade tiče. Imamo i drugare koji su deo ekipe, ne igraju LoL ali žele da rade kostime, koje pritom zaista dobro rade, pa se i tu potpomaže oko opisa samog lika i kako ga predstaviti. Pripreme traju u zavisnosti od samog lika kog odabereš, sklopi se ideja u glavi i počinje se sa dogovorima, pomoći, savetima i sl.

Pa vi ste kao jedna velika porodica! Imali smo priliku da vidimo vaš video sa nedavnog druženja, sada nam je još više žao sto nismo bili u mogućnosti da svratimo. Nadam se da ćemo dobiti poziv i sledeći put kada budete nešto organizovali?
Svakako, biće nam drago da nam se pridružite na našoj maloj Pool Party žurkici!

edina4

O hvala, hvala. Imate li već sad u planu šta je sledeći projekat vaše družine?
Pratite LoL conteste od strane Riot-a, možda naiđete na naše fotkice u nekom od sledećih :) a tu je i oktobar, biće festival epske fantastike sa slobodnom temom.

Hvala puno na druženju, želim vam još puno ovakvih projekata, nadam se i na nekom egzotičnijem mestu!
Oh, pa hvala, bićemo skromni ali ko zna, možda na nekom od sledećih LCS-a budemo neki tamo počasni gosti , ko zna…

 

Slike sa prošlogodišnjeg druženja možete pogledate na ovom linku, ovogodišnje slike ovde ili u nastavku pogledajte deo atmosfere:

 

Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top