Nintendo 3DS

Šta se zna i ne zna o Nintendo Switch

 

 

 

Piše: Nikola Savić

Tek što smo juče videli novu Nintendo konzolu i odmah je naravno krenuo talas novosti, glasina, nezvaničnih informacija i drugih malih i velikih stvari koje fanove konzola i Nintenda interesuju.

Ono prvo što smo svi videli i znali već juče, je da će biti svestrani uređaj koji možete koristiti i u svojoj dnevnoj sobi i plazma tvu, i kao džepnu konzolu, u avionu, na putu, sa džojsticima, sa prijateljima… Dakle praktično jedna konzola da pokrije svaki oblik gejminga koji vam pada na pamet.

Pored ovolikog interesovanja jedna razočaravajuća informacija stiže od novinara Wall Streeta iz Japana, specijalizovanog za azijske tehnologije, Takashi Mochizukija. Kao novinar na glasu sa dobro proverenim izvorima, njegova se reč ceni, a jedan od njegovih poslednjih Tvitova kaže da više neće biti praktično nikakvih novosti o novoj konzoli sve do kraja ove godine, što je veoma čudno imajući u vidu da Nintendo planira da je plasira u martu naredne godine. On je rekao da više neće biti novosti vezano za naslove koje možemo da očekujemo, kao i za tehničke specifikacije konzole.

Jedno zanimljivo pitanje koje se otvorilo jeste da li nova Nintendo Switch konzola ima tač skrin ili ne? Na osnovu prvog promo klipa i ostalih prvih informacija deluje kao da nema nikakve interakcije sa ekranom uređaja, ali deluje prosto neverovatno da u 2017. godini neko izdaje uređaj bez te funkcionalnosti, a sa tako velikim ekranom. Da stvar bude još zanimljivija, na direktna pitanja Nintendu od strane IGN-a i portala Arstechnica o tome da li nova konzola ima tač skrin ili ne, Nintendo je jednostavno odbio da odgovori. Ovo se može protumačiti u sklopu ovog gore tvita, da neće biti govora o specifikacijama uređaja do kraja godine, ali se može razumeti i kao da uređaj jednostavno nema tač skrin, kako sada stvari stoje.

Moguća je i varijanta da je tač skrin tu, ali da Nintendo ne želi da stavi fokus na njemu, jer bi u protivnom kupci mogli da mešaju njihovu novu konzolu sa klasičnim tablet uređajima, što bi zbunilo kupce, ali i roditelje koji deci ne bi kupili konzolu pod izgovorom “da tablet već imaju”. Ostaje nam da vidimo da li tač skrina ima ili ne.

switch-mario-kart

Ono što je potvrđeno jeste da će grafiku nove konzole pokretati Nvidia tehnologija, što je sama kompanija potvrdila u zvaničnom blogu. Kako se kaže u blogu, Nvidia je za Nintendo Switch pripremila posebnu novu tehnologiju, kao i optimizaciju postojeće, kako što se tiče hardvera, tako i softvera. Nintendo Switch će pokretati specijalno modifikovani Tegra procecor sa novim softverskim rešenjima u vidu nove fizike, API-ja i biblioteka.

Još interesantnih stvari koje smo videli iz same reklame je to što smo videli par zanimljivih stvari što se tiče samih igara. Pored nove Zelde, igračima je svakako skrenuo pažnju Skyrim na Nintendo konzoli, a fanovi oštrog oka su zapazili novu Mario igru, kao i novi Mario Kart, tako da je reklama tehnički i prvi “tajni” promo trejler za nove igre u Mario porodici.

nintendo-switch-esports

Što se tog prvog promo videa tiče, posebno je zanimljiv i akcenat na esportsu, koji možemo videti na kraju same reklame, što opseg ove konzole stavlja od najvećih kežual igrača do onih hardkor takmičarski nastrojenih. Ovo je ujedno i prvi put da se esports marketinški potencira prilikom promocije neke nove konzole.

Na kraju, ispod možete videti i koji su do sada sve zvanično potvrđeni partneri Nintenda za Nintendo Switch, a ovo nam je ujedno i prvi trag koje sve igre možemo da očekujemo da će stići sa lansiranjem Switcha, marta naredne godine.

nintendo-saradnici

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top