PC

Oculus će platiti 500 miliona dolara ZeniMax-u

Sudski spor između kompanija Oculus i ZeniMax (matične kompanije poznatih studija Bethesda Softworks, id software, Arkane Studios i drugih) je konačno dobio svoj epilog posle skoro 3 godine procesa. Jedan od poslednjih svedoka na sudu je početkom ove godine bio i Mark Zakerberg, vlasnik kompanije Facebook, koja je marta 2014. godine postala vlasnik Oculusa.

ZeniMax je zahtevao odštetu od 4 milijarde dolara, sa optužbom da je Palmer Laki (Palmer Luckey) osnivač i vlasnik Oculusa, neovlašćeno koristio tehnologiju i znanje ostvareno u ZeniMax ćerki kompaniji id software, i to preko Džon Karmaka (John Carmack), suosnivača id software i nekadašnjeg zaposlenog u ZeniMaxu, koji je blisko sarađivao sa Palmerom još dok je radio u id software za Zenimax, a pre nego što je prešao u Oculus.

Oculus i Karmak su ove optužbe odbijali, tvrdeći da je sva tehnologija koju Oculus koristi njihova autentična, i da je Karmak na Oculusu radio u svoje slobodno vreme i da je upravo to što u ZeniMaxu nije bilo volje da se radi na VR tehnologiji jedan od razloga zašto je napustio kompaniju i otišao u Oculus.

Suđenje je danas završeno i sud u Dalasu је presudio delimično u korist obe strane. ZeniMax će biti ukupno isplaćen 500 miliona dolara, ali je sud istovremeno presudio da nije došlo do krađe tehnologije, što je bila glavna tačka optužbe.

Oculus će zbog kršenja NDA (non-disclosure agreement/sporazum o neobjavljivanju) koji je Palmer imao sa kompanijom ZeniMax, morati da plati 200 miliona dolara, a još 50 milona dolara će biti plaćeno zbog povrede autorskih prava. Kompanija Oculus, kao i Palmer lično, će morati da plate po 50 miliona dolara zbog “lažnog označavanja”, dok će Brendn Ajrajb (Brendan Iribe), izvršni direktor Oculusa, morati da plati 150 miliona dolara iz istog razloga.

Ipak, ono što je po Oculus i Palmera najvažnije, jeste da je sud utvrdio da nije došlo do pronevere poslovnih tajni prilikom prelaska ZeniMax zaposlenih na rad Oculus, odnosno utvrđeno je da je tehnologija u Oculus Rift VR uređaju vlasništvo Oculusa i da nije ukradena od ZeniMax Media, kako se tvrdilo u optužbi.

I jedna i druga strana su najavile žalbe po ovom pitanju, Oculus zbog izrečenih novčanih kazni, a ZeniMax zbog toga što glavni deo njihove optužbe nije prihvaćen, i već su najavili da će tražiti zabranu prodaje Oculus Rift uređaja dok se žalba potpuno ne razreši.

 

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top