PC

Valve će omogućiti da zvuk u igrama bude realniji nego ikada

Kompanija Valve, vlasnik Steama, je objavila Blog post u kome obaveštava zainteresovane developere igara da je razvila sasvim novu tehnologiju prenosa zvuka u 3d prostoru i što je najbolje – taj softver će biti potpuno besplatan za sve.

Ovaj SDK (Software Development Kit) nosi jednostavan naziv – Steam Audio, i već ovog trenutka je dostupan za preuzimanje na ovom linkuKako kažu u kompaniji Valve, akcenat je na razvoju kvalitetnog zvuka za VR igre, ali da je ovaj SDK razvijan i sa ostalim “tradicionalnim” igrama na umu.

U osnovi, Steam Audio bi trebalo da donese istinski, pravi 3D zvuk. To znači da će se zvuk ponašati prirodno i uračunati sve faktore u realnom vremenu, kako u odnosu na samu poziciju igrača/kamere, tako i u odnosu na okruženje, na konfiguraciju terena, raspored objekata, materijale od kojih je okruženje napravljeno… Pored ovoga, sam post na Steamu koristi i gomilu tehničkih izraza u koje se mi nažalost ne razumemo, ali verujemo da će audio stručnjaci među našim čitaocima to bolje znati o čemu se radi, pa možete i sami pogledati objavu na ovom linku.

Istinski 3D zvuk ne postoji praktično još od 90-ih i vremena Aureal A3D, kompanije koja je među prvima gejmerima ponudila rešenja za pravljenje realnog 3D zvuka, ali koju je u međuvremenu kompanija Creative, danas suvereni vladar računarskog zvuka, pod sumnjivim okolnostima praktično naterala na bankrot.

Pogledajte primer kako bi Steam Audio trebalo da se ponaša u prostoru (za pun test, naravno, preporučujemo kvalitetne slušalice).

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top