Vesti

ZeniMax želi da Facebook poklekne zbog Oculus Rift VR

Trogodišnje suđenje između kompanija ZeniMax i Oculus(I posredno njenog vlasnika Fejsbuka) dobili je svoj (prvi) epilog krajem januara, kada je dosuđeno da se ZeniMaxu isplati oko 500 miliona dolara odštete.

Iako su sve strane na ovaj ili onaj način bile nezadovoljne, suštiniski je ipak nezadovoljniji bio ZeniMax jer je presuđeno da nije došlo do krađe tehnologije prilikom rada na razvoju uređaja Oculus Rift, nego samo do povrede vlasništva, lažnog imenovanja i prekršaja ugovora o poverljivosti podataka.

Ipak, ZeniMax ne namerava ovde da stane i želi da učini sve kako bi opstruirao dalji rad i razvoj Oculus Rifta, jer i dalje smatraju da su oni oštećenja strana, i da je 500 miliona dolara kazne za Fejsbuk samo mala ogrebotina.

Zato je sada njihov sledeći korak podnošenje zahteva za momentalnu zabranu korišćenja određenog softvera koji se koristi za Oculus Rift, a koji je bio deo pravne zavrzlame u procesu suđenja. ZeniMax je dostavio sudu dokument (koji možete pogledati OVDE) u kome zahteva momentalnu i trajnu zabranu na svetskom nivou “korišćenja, reklamiranja, prodaje, distribucije, modifikovanja, servisiranja, kopiranja ili prodaje lincence bilo kog materijala koji je obuhvaćen presudom o povredi materijala zaštićenog autorskim pravima koje polaže ZeniMax”.

Ta autorska prava obuhvataju softver koji Oculus Rift koristi da bi funkcionisao na računarima,  SDK (Softwere Developmetnt Kit) koji Oculus nudi svim zainteresoavnim developerima kako bi razvijali igre za njihov VR sistem, kao i način integracije Oculusa u popularne endžine Unity i Unreal.

Ovo u praksi znači, da ukoliko već ZeniMax ne može da blokira prodaju samih Oculus Rift VR uređaja, oni na ovaj način mogu da probaju da zabrane i blokiraju svaki vid softverke podrške za Oculus Rift, što bi ovaj uređaj učinilo praktično beskorisnim, jer bez programske podrške ne mogu ništa da rade ni developeri ni krajnji koriscnici.

Iz Fejbuka poručuju da su ovi pokušaji ZeniMaxa ništavni, baš kao i njihova dokumentacija, i da će nastaviti da se bore protiv ovih oputžbi, te da vrlo brzo i sami spremaju svoj pravni odgovor.

Taman se činilo da su se stvari stišale kada smo dobili konačnu presudu, ali  čini se da čemo ovu dramu u trouglu Zenimax – Oculus – Facebook gledati bar još neko vreme.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top