PLAY! ; PLAY! Zine

Bleszinski: AAA industrija video igara je neodrživa

Klif Bleszinski, čovek koji je stvorio čuveni Gears of War serijal, održao je u petak govor na Reboot Develop konferenciji, gde je upozorio sve prisutne, ali i čitavu industriju video igara, da je po njegovom mišljenu aktuelni model proizvodnje AAA naslova (igara iza kojih stoje ogromni budžeti i timovi sa velikim izdavačima), prosto neodrživ u trenutnom stanju i da će doći do ozbiljnih poremećaja u industriji ukoliko se nastavi tim putem.

Problem je u tome što su AAA igre obično veoma skupe (50-60$) sa dugim procesom razvoja i ogromnom količinom uloženog novca, ljudstva i resursa. Sve to dovodi to toga da sve manje velikih naslova postiže i velike uspehe, jer gejmeri prosto nemaju para da daju više puta godišnje po 50+ dolara za igru i onda ili igraju na sigurnu kartu, ili biraju jednu do dve AAA igre godišnje koje će pazariti.

Takva situacija dovodi do toga da će na tržištu AAA igara opstati samo najveći igrači, poput kompanija Activision Blizzard, Electronic Arts ili Take-Two Interactive, i upravo ove kompanije imaju pravo i na kikseve, dok će ostale “male” velike kompanije radije igrati na sigurno, jer nemaju prostora da sebi dozvole fijasko. Sve to vodi u stagnaciju i manjak eksperimentisanja kada su velike kompanije u pitanju, jer niko ne želi da uloži milione u nešto što neće imati prođu kod publike koja često voli da vidi ono što već zna šta je i što joj je blisko.

Prema Bleszinskom, rešenje je u tome da manji studiji se ne trude da rade AAA naslove, već ono što on zove AA ili B+ igre, odnosno igre velikog kvaliteta “Koje izgledaju sjajno i gejmplej je sjajan, ali pažljivo biraju svoje bitke kada je marketing u pitanju i drugi troškovi”. Takve igre su uglavnom isključivo digitalne, jer je pravljenje fizičkih kompija jednostavno preveliki rizik i dodatni trošak, i koriste gotove endžine, poput Unity ili Unreal 4. On je kao primer uspešnih AA igara naveo Rocket League, Rust i Warframe.

Ceo govor Bleszinskog je bio veoma zanimljiv za svakog koga interesuje budućnost video idustrije i viđenje jednog od njenih veterana, a više detalja možete pronaći na ovom linku.

Subscribe na naš YouTube za uvek najnovije video opise!