PLAY! ; PLAY! Zine

Strujom simuliraju dodir u virtuelnoj realnosti

Nemački Hasso Plattner Institut u gradu Potsdam okačio je ovih dana zanimljiv video gde prikazuju njihova testiranja prenosa osećaja dodira u VR okruženju.

Kako je danas glavni fokus svih VR sistema pre svega na čulima vida i sluha, kao logičan treći korak se nameće upravo osećaj dodira i ovi Nemci upravo na tom polju pokreću pionirske korake. Njihova ideja je da simuliraju osećaj dodira recimo zida, ali i drugih površina, tako što šalju električne nadražaje u ciljne mišićne grupe koje treba da reaguju na taj dodir.

Za potrebe ovih eksperimenata koriste medicinski električni mišićni simulator (EMS) koji su pretvorili u neku vrstu ranca i sistem je odatle prikačen za ključne tačke na gornjem delu tela. Tokom niza pokušaja otkrili su da su najbolji rezultati za simulaciju dodira kada se šalju šokovi veoma niskog inteziteta i kratkog trajanja (200-300ms) i da primalac ovih impulsa zaista ima osećaj kao da rukom udara u zid.

Ovi istraživači naglašavaju da je celokupan proces apsolutno bezbolan i kažu da je njihov sledeći korak pravljenje elegantnijeg prototipa, moguće nešto slično poput ronilačkog odela na kojima će biti raspoređeni odašiljači signala.

Subscribe na naš YouTube za uvek najnovije video opise!