PlayStation 3

PlayStation Plus servis dostigao 26.4 miliona pretplatnika

Nekada “davno”, multiplejer preko interneta bio je besplatan na Sony konzolama. Mogućnosti koje je nudio PlayStation Network nisu se plaćale kako na PS3 tako ni na džepnom sistemu PlayStation Vita. Sa druge strane, Microsoft je uredno naplaćivao igranje bilo koje igre preko interneta još od dana originalnog Xboxa. Pre ili kasnije, i Soniju je bilo u interesu da uvede mesečnu, odnosno godišnju pretplatu. Nintendo je najduže odolevao, ali od kraja ove godine, i oni će tražiti novac za multiplejer.

PlayStation Plus je prvobitno bio potpuno opcioni servis koji je uveden 2010. Pravu vrednost dobio je tek sa jačom ponudom Instant Game Collectiona kasnije. To je podrazumevalo da u zamenu za novac, svakog meseca dobijate PS3 igre u digitalnom obliku koje su vaše za korišćenje do isteka pretplate. Mesečno su se dodavale nove a oduzimale stare, tako da novi pretplatnici nisu imali pristup svemu što je ikada ponuđeno. Sa druge strane, ko je jednom igru vezao za svoj nalog, može da je igra bilo kada, dokle god je spreman da izdvaja novac za ovaj servis.

Posle nekog vremena, uvedene su i Vita igre kao deo IGC-a, čineći pretplatu sve primamljivijom fanovima Sony uređaja. Zapravo, bila je to fantastična ponuda za novac, naslovi koji su “deljeni” tih dana bili su relevantni i veoma visokog kvaliteta u pokušaju da se nadoknade problemi sa uspehom PS3 i Vite u odnosu na konkurenciju. Usudili bismo se da kažemo da ste skoro sva bitna izdanja za Vitu mogli da odigrate bez kupovine pojedinačnih igara, samo uz pretplatu. Propuštene igre koje niste dobili za “dž”, a da su vrlo vredne pažnje, su bile Tearaway i Persona 4: Golden.

Sa izlaskom PS4 konzole, koncept je promenjen. Ko se seća čuvenog E3-a kada je PlayStation 4 prikazan, nakon najave da će koštati $100 manje od direktne konkurencije, iskusno su ubacili da će sada pretplata biti neophodna za igranje preko interneta. Instant Game Collection ostaje, ali sada vam je, kao i na Xboxu, neophodno da dodatno platite kako biste pucali ili trkali se zajedno sa prijateljima. Pošto je Sony postao lider na tržištu, došao je osetan pad kvaliteta ponuđenih “besplatnih” naslova. Nedavno je u određenim regijama pretplata čak i poskupela, u Americi je sada $60 umesto $50 godišnje. Osim multiplejera i igara, Plus nudi još pogodnosti kao što su popusti, čuvanje sačuvanih pozicija na oblaku itd.

Od 70 miliona ukupno aktivnih korisnika na mesečnom nivou, 26.4 je sada pretplaćeno na PlayStation Plus. Zašto? S obzirom na ponudu igara u poslednje vreme, ubeđeni smo da je velika većina primorana da plaća kako bi mogla da koristi sve mogućnosti svojih kupljenih igara, uključujući naravno multiplejer sa poznanicima. U međuvremenu, Microsoft je morao da ponudi mesečne igre u svoju pretplatu kako ne bi mnogo zaostajao. Konkurencija čini čuda…

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top