PLAY! ; PLAY! Zine

Nintendo i Apple se “biju” oko delova za Switch

Dobre vesti za Nintendo su da je potražnja i popularnost njihove najnovije konzole Switch zaista premašila sva očekivanja, i ovaj prenosivno-kućni uređaj se prodaje u rekordnim količinama širom sveta.

A kako javlja ugledni gejming novinar Takaši Močizuki, loše vesti po njih su to što Nintendo trenutno bukvalno nema kapacitete da odgovori na sve potrebe tržišta u prvoj godini života konozle. Prvobitni planirani opseg proizvodnje u prvoj godini konzole (do marta 2018. godine) je bio 10 miliona jedinica, ali po najnovijim projekcijama Nintendo će morati da bar duplira tu proizvodnju do prvog rođendana Switcha, ukoliko želi da zadovolji ogromnu potražnju za isporukama.

Brojka od 20 miliona uređaja ne samo što zahteva veliko proširenje kapaciteta i čitave logistike, nego i pre svega duplo više resursa od planiranih, i ovde nastaje glavni problem. Naime, svetom trenutno vlada nestašica osnovnih komponenti koje koriste prenosivi uređaji kao što su pametni telefoni, tableti i Switch, i tu mislimo pre svega na ekrane od tečnog kristala (LCD) i HAND fleš memorije.

Sve ovo bukvalo dovodi do toga da se kompanije otimaju oko ovih, u moderno vreme veoma neophodnih komponenti, kako bi snadbele svoje fabrike ključnim delovima za proizvodnju svojih uređaja, a pogađate, pravi pobednici su upravo proizvođači LCD ekana i NAND memorija, koji zadovoljno trljaju ruke.

Kako bismo brojku od 20 miliona Switch jedinica tokom jedne godine stavili u kontekst, dovoljno je reći da je nesrećni Switch prethodnik, Wii U, u pet godina svog postojanja prodat u mizernih 13,5 miliona primeraka.

 

Subscribe na naš YouTube za uvek najnovije video opise!