Gadgets

HARDWARE: HP Omen X

Vrlo nam je drago da na našem tržištu možemo videti sve više specijalizovanih gejming računara, čak i onoga što je do sada bilo skoro pa nečuveno – brand name gejming računara. Ipak, jako je teško spremiti se za susret s onime što Hewlett-Packard naziva Omen X.

Sve samo ne običan računar!

Prvi pogled na HP Omen X odmah „podiže obrve“ što bi se reklo – u pitanju je kućište koje bi se najlakše moglo opisati kao kocka ali zarotirana za 45 stepeni. Pitanje koje se vrlo često postavljalo je bilo – jel ovo uopšte stabilno? I na to je odgovor vrlo lak – da, apsolutno. Nosači sa donje strane su jako masivni i drže računar potpuno u mestu tako da nema bojazni da će se pomeriti ili na drugi način poremetiti. Ono što jeste nezgoda ovakvog dizajna je da računar zaista zauzima puno mesta na stolu a logično je da biste ga stavili na sto jer je zaista šteta da ovakvo remek delo dizajna stavite u neki zapećak gde se neće ni videti. Treba imati u vidu i da je računar dosta težak – ukupno 28.2kg je zaista dosta iako naravno za desktop računar nije presudno.

Vizuelno je sve podređeno diskretnim, ali atraktivnim detaljima u kombinaciji sa Omen brendom. Naime računar ima LED osvetljenje koje po automatizmu svetli crvenom Omen bojom, ali preko odgovarajućeg softvera možete prilagoditi u bilo koju boju spektra. Ipak, deluje kao da je osnovna crvena boja najefektnija. Ponegde po računaru se nalaze natpisi poput Omen DNA, koji opet diskretno sugerišu da se radi o vrhunskom proizvodu kompanije HP. Na jednoj gornjoj stranici se nalazi panel sa dodatnim portovima gde su i čitač SD kartice, audio džekovi, dva standardna USB 3.0 porta, ali takođe i dva najnovija USB-C konektora.

Sa funkcionalne strane je zapravo najzanimljivije istražiti zašto Omen X izgleda tako kako izgleda – naime on je podeljen u tri segmenta – jedan koji se sastoji od „dve kocke“ sadrži matičnu ploču i glavne komponente, sa druge strane je posebni deo za četiri dodatna hard diska, a u donjem delu se nalazi napajanje računara. Dakle sve je lepo razdvojeno i omogućava optimalnu cirkulaciju vazduha kroz kućište. Treba naglasiti i da bez obzira što Omen X tako izgleda on koristi sve standardne konektore pa ga uvek možete nadograditi bilo kojom ATX pločom a ima i više nego dovoljno mesta za grafičke kartice i slično, dakle radi se o potpuno komfornom i funkcionalnom kućištu. Tu su i neki vrlo zgodni ekstra detalji kao što su četiri fioke za hard diskove u koje je dovoljno samo ubaciti novi uređaj i ona samo klikne na konektore dole, dakle nema nikakvih problema sa instalacijom. I samo kućište ima neke specifičnosti oko otvaranja, pa je tu recimo eject dugme kojim oslobađate stranicu.

Komponente i performanse

Kada smo uspeli da se odvojimo od isključivo vizuelnog utiska koji donosi Omen X krenuli smo malo da kopamo po tome šta se u konkretnom računaru koji smo dobili na test i nalazi i kako se to odnosi na igre. Prva stvar koja se primeti prilikom otvaranja kućišta jeste da je sve fenomenalno uređeno – kablove nećete videti ništa više nego što je apsolutno neophodno i sve odaje utisak pedantnog inženjeringa. Jedino što se praktično ističe su dve crvene cevčice za vodeno hlađenje procesora ali one nekako još više naglašavaju da se radi o jednom zaista ekskluzivnom modelu. Plus i sam hladnjak za procesor ima veliki Omen logo koji je na sjajnoj crnoj plastici pa deluje kao da možete da se ogledate u njemu.

Kada pričamo o samim komponentama one su relativno standardne, ali naravno u segmentu vrhunskog gejminga. Intel i7-6700K je procesor koji pokreće ceo sistem a uparen je sa ATX pločom koju izgleda proizvodi sam HP, a bazirana je na Intel Z170 čipsetu što znači da procesor možete i overklokovati po potrebi. RAM memorija je u vidu dva modula od po 8GB što je sasvim dovoljno za gejming, a isto je pod HP brendom. Zanimljivo je da je ubačen M.2 SSD uređaja kapaciteta 256GB koji se nalazi direktno na matičnoj ploči pa je samim tim ostalo više prostora za dalje proširenje hard diskova preko priloženih fioka sa druge strane. Konačno i ono najbitnije za svakog igrača je grafička kartica koja je Nvidia GeForce GTX 1080 sa 8GB memorije koja će obezbediti sasvim adekvatne performanse u svim igrama pod uslovom da se ne ide na 4K rezoluciju. Čak i za tu opciju postoji rešenje pošto je moguće staviti i dve grafičke u SLI režimu. Ovde ujedno leži  i jedina veća zamerka za Omen X – upotrebljena je Founder’s edition grafička karta. Iako će i ona raditi sasvim dobro referentni dizajn nije baš idealno rešenje i mnogo bismo više voleli da je tu neki model sa malo jačim hlađenjem koji bi mogao da se podigne i na veći klok, i samim tim dobiju i bolje performanse. Prosto sve ostale komponente, a i cena, ovog računara su takve da smo na ovom polju očekivali malo više. Na kraju u računaru se nalazi napajanje snage 600W, a s obzirom da je u pitanju kvalitetan model renomiranog proizvođača smatramo da je to i više nego adekvatno.

Za koga je Omen X?

Rekli bismo da je Omen X pre svega namenjen onima sa dubljim džepom, ali i svima onima koji žete da imaju desktop računar koji privlači pažnju. On je napravljen tako da definitivno nećete ostati ravnodušni kada ga prvi put vidite ali posle nekoliko dana druženja s njim shvatite da je to ipak samo „običan računar“, bez obzira na inicijalnu zadivljenost.

U tom smislu treba imati u vidu da on i košta bar jedno 30% više od slično konfigurisanog standardnog računara, ali prosto imidž je nešto što se dodatno plaća, i ovaj računar nećete držati ispod stola u spavaćoj sobi, već kao jedan od centralnih delova dnevne sobe.

Čak je u Americi moguće i poručiti samo ovo kućište ali će vas i ono koštati poprilično paprenih $470 (trenutno na popustu, bilo je $599). Na to treba dodati i periferije u vidu miša, tastature, slušalica ili monitora, koji svi takođe postoje u okviru Omen brenda. Posebno se ističe Omen gejming monitor od 32“ za koji svi tvrde da je najbolji u klasi a s kojim smo se na kratko družili tokom TWC šampionata u Combank areni prošle godine i možemo potvrditi ta zapažanja. Ni činjenica da su periferije zapravo rebrendirani Steelseries modeli svakako nije loša, ali opet samim tim Omen miš, tastatura ili slušalice ne spadaju među jeftinije.

Sve u svemu Omen X je računar koji će vam pomoći da budete primećeni i da iskažete jedan specijalan gejmerski stav,  a elementi koji se kriju ispod lepe površine su svakako dovoljni da izdrže i najveće zahteve modernih igara.

Karakteristike:

Model HP Omen X
Procesor: Intel Core i7-6700K
Grafička karta: Nvidia GeForce GTX 1080 8GB
Memorija: 16GB DDR4-2133
Hard disk: 256GB M.2 SSD
Povezivanje 8x USB 3.0, 2x USB 3.0 Type-C, Optical audio out, mikrofon, slušalice, čitač SD kartica, Gbit LAN, Wifi, Bluetooth 4.0
Težina 28.2 kg
Ostalo Vodeno hlađenje, fioke za 4 hard diska, dizajn predviđen za visoke performanse
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top