Vesti

Preterivanje sa pucačinama šteti vašem mozgu

Video igre svakoga dana konzumira sve veći i veći deo populacije, bilo kog žanra na bilo kom prenosnom ili kućnom uređaju. Ovakav porast privlači veliku pažnju psihologa i neurologa, koji žele da vide kakav uticaj igranje igara ima na ljudski mozak.

Naučnici Gregori Vest i Veronik Bohbot su u najnovijem istraživanju otkrili da igranje pucačina dovodi do smanjenja suve mase u hipokampusu, koji se nalazi u mozgu i  veliku ulogu ima u prostornom pamćenju. U ovom istraživanju su učesnici podeljeni u dve grupe, jedni su morali da 90 sati igraju šutere iz prvog lica, poput Call of Duty, Killzone, Battlefield, dok su u oni iz druge grupe igrali 3D platformere, poput Super Mario 64, tokom istog perioda.

Potom je svakom od učesnika urađeno snimanje mozga uređajem za nuklearnu magnetnu rezonancu(NMR). Rezultati pokazuju da je kod grupe zadužene za igranje šutera došlo do smanjenja hipokampusa, dok je kod ispitanika u drugoj grupi došlo do uvećanja istog.

hippocampal atrophy in video-game players

Na slici prikazano umanjenje hipokampusa

Zašto je tako? Većina pucačina u prvom licu pruža gejmplej u kome igrači na ekranu imaju sve potrebne informacije: gde da idu, šta da rade, kako da rade. Tada je mozak, kako Vest objašnjava, u modu “auto-pilota”, i hipokampus skoro da upošte nije aktivan, pošto nema potrebe za pamćenjem bilo kakvih informacija vezanih za okruženje. Sa 3D platformerima je drugačiji slučaj, zato što oni od korisnika zahtevaju mnogo više virtuelne navigacije i pamćenja prethodnih lokacija. Proces smanjenja sive mase je gotovo isti kao i kod mišića, dok idete u teretanu i trenirate mišići će se razvijati, ali kada prestanete, dolazi do atrofije, odnosno smanjenja.

Naučnike najviše zabrinjava činjenica da većinu igrača pucačina čine mlađi od 18 godina, čiji su mozgovi i dalje u razvoju, što pored problema u razvoju hipokampusa može povećati i rizik za razvoj mentalnih bolesti.

Vest je naveo da je najbolje da okoreli igrači pucačina i mladi povremeno odigraju i neku igru sa otvorenijim svetom i više istraživanja. Ali ipak preporučuje igranje isključivo platformera: “Ako bih morao da nekome preporučim neku video igru, to bi bio 3D platformer ili igra rešavanja zagonetki. Dokazano je da su takve igre dobre za mozak”.

Naravno, ovo nije povod za bilo kakvu paniku, samo racionalno rasporedite vreme igranja određenog žanra i nemojte zaboraviti oflajn život.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top