PC

NBA 2K: Počeo slučaj Take-Two protiv tatu majstora zbog tetovaža igrača

Pre nekih godinu i po dana, odnosno u decembru 2016. godine, pred američkim sudovima je podnesena jedna veoma zanimljiva tužba koja može predstavljati pravi presedan.

Naime, grupa tatu umetnika pod zajedničkim okriljem kompanije Solid Oak je tužila izdavača video igara Take-Two zbog “neovlašćenog” prikazivanja njihovih radova u serijalu NBA 2k. Kada kažemo njihovi radovi, mislimo naravno na tetovaže na igračima.

Ovo je stvorilo jedan veoma zanimljiv slučaj koji seže daleko šire od video igara, gde se postavlja pitanje ko je vlasnik tetovaže, odnoso ko ima intelektualna prava nad njom, umetnik ili “medij” odnosno čovek na čijoj se koži tetovaža nalazi.

Osnovna ideja udruženja tatu majstora iza Solid Oak je da nosioci tetovaže samo plaćaju “životnu” licencu za korišećnje njihove umetnosti, ali da nemaju pravo da taj dizajn koriste u neke druge svrhe niti da ih koristi neko drugi, jer su oni ti koji su vlasnici koncepta tetovaže i mogu da je prodaju, odnosno tetoviraju i nekom drugom. Ovde naravno se ne govori i ličnim/privatnim motivima, već o “opštim” ukrasnim tetovažama, kao što su tribali i slično.

Take-Two je ove umetnike proglasio oportunistima i optužbe nazvao smešnim, ali je ipak morao da izađe na sud, i nakon godinu dana pripreme, slučaj je počeo prošle nedelje. U uvodnoj reči advokat Take-Two je postavio pitanje “da li to onda znači da vlasnik tetovaže mora da plati “licencu” svaki put kada se nađe recimo na filmu, fotografiji ili čak i u javnosti?”

Advokat tatu majstora tek treba da krene sa svojim uvodnim izlaganjem, i svakako će biti zanimljivo pratiti ovaj slučaj u narednim mesecima.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top