PC

Valve nalazi način da se bori sa “bombardovanjem” negativnim ocenama na Steamu

Ukoliko pratite gejming industriju mogli ste da primetite da je poslednjih meseci postala praksa da se “narodni” bunt, odnosno nezadovoljstvo korisnika odlukama nekih kompanija, sve više ispoljava tako što nezadovoljni korisnici i fanovi “bombarduju” igre tih kompanija na Steamu masovnim negativnim komentarima i ocenama, kako bi na taj način poslali poruku, ali i materijalno oštetili kompaniju sa čijim su potezima nezadovoljni, jer lošije ukupne ocene na nekoj igri mogu lako da odbiju neupućene kupce prilikom kupovine igre, čak iako je igra zapravo kvalitetan i dobar proizvod.

Takve velike akcije smo videli nedavno kada su korisnici masovno davali negativne ocene za GTA V, zbog gašenja poznatog moding alata, ili kada je Paradox podigao cene svojih igara, ali i nedavno, kada su korisnici krenuli da pljuju Dota 2,  smatrajući je direktno odgovornom za to što nikada nećemo videti Half-Life 3.

Ono što je interesantno kod ovakvih akcija je što u poslednje vreme sve više imaju i rezultata, pa je tako Take-Two na kraju odustao od gašenja OpenIV, a Paradox prihvatio da smanji svoje cene, odnosno da ih vrati na originalne.

Ipak, Valve uviđa da ovakvo ponašanje može biti i problematično ukoliko postane previše masovna praksa, pa pokušava da nađe mere uz pomoć kojih će se nekako boriti sa tim. Jedno od prvih rešenja je uvođenje grafika koji će ići uz Steam ocene i koji će se pojavljivati kao upozorenje korisnicima, kako bi im naglasio da je nedavno došlo do naglog talasa negativnih ocena, što se jasno vidi na tim grafikonima.

Doduše, ovakvi grafici nisu odmah upadljivi i trenutno morate baš da se potrudite da biste ih pronašli, i negativni utisak prosečne ocene je uvek ono što prvo vidite i što može presuditi ili pak napraviti utisak kao da je u pitanju loša igra.

Sa jedne strane podržavamo “review bombing” kao način da se iskaže bunt i protest protiv loših i pohlepnih odluka kompanija u industriji, jer ih tako udaramo gde najviše boli – po džepu. Ipak, sa druge strane i nismo toliko sigurni da se ova praksa može dovoljno kontrolisati i često prelazi i u zloupotrebe besnih fanova koji iz osvete ili čisto trolovanja žele da naude nekoj igri ili ili developeru.

 

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top