Gadgets

NVIDIA zamolila prodavce da grafičke prodaju gejmerima, a ne majnerima

Osim ukoliko ne živite pod zemljom, verovatno ste svesni ogromne popularnoti koje su kriptovalute doživele poslednjih pola godine.

Od nečega što je bilo popularno u uskom krugu ljudi, mahom entuzijasta, kriptovalute su poslednjih par meseci eksplodirale u popularnosti i postale pravi mejnstrim biznis gde razni vide priliku da se obogate. Nećemo se previše zadržavati oko kriptovaluta, ali one svakako utiču i na život nas gejmera.

Da biste zaradili neke od kriptonovčića, potrebna je velika procesorska snaga, odnosno da ih “rudarite”,  zašta ljudi prave specijalne rudarske stanice, koje se sastoje od računara napravljenih isključivo u ove svrhe sa ogromnim brojem jakih i popularnih grafičkih karti koje koriste svu svoju procesorsku snagu kako bi generisali novčiće. Osim što ova pojava neverovatno jede struju, jedna druga negativna posledica jeste i ogromna nestabilnost koju je popularnost rudarenja stvorila na tržištu grafičkih procesora.

Ukoliko ste poslednjih meseci poželeli da unapredite svoju gejming mašinu, verovatno ste i sami bili žrtva ove nestašice, koja je dovela ne samo do manjka grafičkih karata na tržištu, nego i do drastičnih povećanja cena. Štaviše, u ovom trenutku mnoge popularne grafičke karte srednje i više klase je praktično nemoguće naći.

Sve ovo je dovelo do toga da kompanija NVIDIA diskretno zatraži od prodavaca da prestanu da prodaju grafičke rudarima, i to tako što će prodavci ograničiti prodaju na do dva komada po osobi.

Ukoliko se pitate zašto bi NVIDIA ovo uradila, kad od velike prodaje i povećanja cena imaju korist, u pitanju su svakako dugoročni planovi. Pomama za kriptovalutama i čitav sistem će neminovno doživeti krah u nekom trenutku, kada se stvari normalizuju, a verovatno će i sam sistem preći na druge oblike umesto tradicionalnog rudarenja kakvo sada poznajemo. Kada dođe do toga, za proizvođače grafičkih će možda već biti kasno, jer već sada mnogi PC gejmeri odustaju od apgrejdovanja svojih mašina zbog visokih cena i razmišljaju o prelasku na konzole ili su to možda već učinili.

Dakle, kompanija NVIDIA je prepoznala dugoročan problem za tržište pc gejminga, pa je u skladu sa time reagovala ovim pozivom kako bi pokušala da povrati poverenje gejmera u PC gejming.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top