PC

UbiSoft osmislio AI koji pronalazi bagove pre nego što ih programeri i unesu u igru

Iako nam “pametna” veštačka inteligencija (AI) deluje kao nešto iz daleke budućnosti, ovde se ipak ne radi o takvoj vrsti samostalne pameti, ali se svakako radi o nečemu sjajnom kada je budućnost razvoja video igara u pitanju.

Kompanija UbiSoft, odnosno njeno The Forge odeljenje u Montrealu, osmislili su savremen i moderan način da pomognu programerima u potrazi za problemima i greškama u njihovom  kodu i pre nego što te greške uopšte dospeju na testiranje, i tako potencijalno omogući developerima ogromne uštede u vremenu i ostalim resursima koji odlaze na ispravke i traženje bagova “ručno”. U pitanju je program koji se zove Commit Assistant.

UbiSoft je ovo razvio kroz saradnju sa raznim fakultetima i naučnim centrima koji se bave data analizom, i u praksi funkcioniše veoma jednostavno, barem na samoj površini – UbiSoft je prosto “sipao” sav mogući kod iz proteklih 10-15 godina istorije UbiSofta direktno u ovaj program, i on sve to zatim analizira i pretvara u bazu podataka o tom kodu.

Kada se nakon toga u njega stavi novi kod na kome se tek radi,  Commit Assistant ga upoređuje sa starim i otkriva da li ima slične greške koje je imao i stari kod i zatim ih mapira i ukazuje programerima na njih, i isto tako ukazuje na načine kojim su ovi bagovi rešavani.

Preciznost ulova ovih bagova je trenutno na oko 50-60%, ali kako se program dalje razvija, tako se povećava i preciznost, jer i sam program uči na sopstvenim greškama.

UbiSoft planira da dalje nastavi da ulaže novac i razvija Commit Assistant i biće zanimljivo pratiti koliko će daleko sve to da dogura. Veoma zanimljiv i detaljan članak na ovu temu možete pročitati u članku časopisa Wired, prateći ovaj link.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top