Gadgets

HARDWARE: Steelseries Stratus XL

Steelseries nam je najviše poznat po kontrolerima u vidu miša ili tastature za personalne računare. Ali šta kada želite da se na PC-ju poigrate na način sličan konzolama, a isti kontroler poželite da iskoristite i za igre na telefonu ili tabletu. Onda je Stratus XL vrlo interesantno rešenje.

Preneto iskustvo sa konzola

Kada se otvori standardno solidno luksuzno pakovanje koje karakteriše Steelseries proizvode prvi utisak pri pogledu na gejmpad je da je vrlo sličan onome koji možemo videti na Xbox One konzolama ili u slučaju Nintendo Switch, Pro kontrolera. Što svakako nije loše, jer su to praktično najbolji kontroleri za konzole koje smo videli. Razlika je u tome što su analogni džojstici na Stratus XL modelu stavljeni dole, ispod palčeva, dok je takozvani d-pad gore, što je raspored sličniji Sony Dualshock varijantama, ali po obliku je svakako približniji Xbox varijanti što deluje kao najbolji kompromis.

Uređaj je izrađen od plastike, ali je jako kvalitetna i ostavlja odličan utisak. Dugmići su dobri i deluju vrlo izdržljivo, sa gornje strane je dodatni taster, a posebno je dobro što se i sa zadnje strane nalaze dodatni tasteri koji se mogu prilagoditi korisniku. Sami džojstici ostavljaju jako dobar utisak, možete ih pritisnuti za klik, a posebno dobar estetski utisak ostavljaju narandžaste baze koje nekako na dobar način odskaču od ostatka uređaja.

Sa prednje strane uređaja se nalazi pored kontrolnih tastera i mali LED displej koji služi za uparivanje sa uređajima kao i za prikaz stanja baterija. Tu dolazimo i do malo čudne odluke – džojped se napaja sa dve standardne AA baterije koje obezbeđuju oko 40 sati igranja. Iako ovo može biti zgodno kad vam je nestalo baterije pa kupite na prvom kiosku, sa druge strane je dugoročno trošak stalne nabavke novih baterija, ili makar nabavke nekih punjivih i dodatnog punjača. Iznenadilo nas je kad smo ispod poklopca baterija našli micro USB konektor, ali se ispostavilo da on služi za upgrade firmwarea, uređaja kao i za povezivanje sa PC računarom ukoliko ne želite da koristite baterije. Međutim i u ovom slučaju deluje da je lokacija konektora u najmanju ruku čudna i neprirodna za duže korišćenje.

Dvostruka priroda džojpeda

Najzanimljivija odlika ovog uređaja je da može da se koristi i na Android platformi za telefone i tablete, kao i na računaru gde ima direktno integraciju u Steam okruženje. Malo je čudno što kao uređaj namenjen za prenosne ekrane nema nikakvu dodatnu opciju gde biste za njega „zadenuli“ telefon ili tablet, ali ako vam ne smeta da ih negde fiksirate u prostoru kao ekran i da džojped koristite kao i na bilo kojoj drugoj konzoli onda je i više nego zadovoljavajuće iskustvo. Povezivanje je iznenađujuće lako i vrlo brzo ćete igrati svoje omiljene mobilne igre na novom kontroleru.

S druge strane, iako je većina navikla da igra PC igre na mišu i tastaturi, moramo priznati da je za neke naslove kao što su Rocket League ili Dark Souls igranje na džojpedu verovatno dosta bolja opcija. Pritom na računaru imate i pristup softveru za podešavanje tako da možete podesiti sve od toga koliko je osetljiv svaki džojstik pojedinačno pa sve do toga koliko jako treba pritisnuti taster da bi se nešto registrovalo. Konačno odlična integracija u Steam Big Picture mod će od vašeg računara zaista napraviti okruženje nalik konzolnom. Jedino našta treba obratiti pažnju jeste da vaš računar mora imati mogućnost Bluetooth povezivanja.

Zaključak

Gamepad za PC nije ništa novo, ali kombinacija jednog uređaja koji objedinjuje kontoler i za računar i za Android je svakako nešto novo i jako zanimljivo. Pritom ni cena nije preterano visoka, a kvalitet izrade je jako dobar, samo treba obratiti pažnju da ćete morati da vodite računa o baterijama.

 

Karakteristike:

Model Steelseries Stratus XL
Tip Wireless gamepad
Povezivanje Bluetooth, USB
Dodatno Podržani PC i Android uređaji

 

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top