PC

Play!Zine – Besplatan kutak

Ovaj tekst je originalno izašao u letnjem dvobroju časopisa Play!Zine, koji možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Kleptonaut

Kleptonaut(Skleptonaut, kako bi ga nazvao Šojić) je još jedna igra sa elementima rešavanja zagonetki koja nam je zapala za oko zbog toga što igramo kao astronaut koji luta svemirom sa cijem da pljačka pošteni narod.

Igra funkcioniše kao pucačina iz ptičije perspektive, ali se većina gejmpleja bazira na rešavanju zagonetki i to kroz ukupno 8 nivoa gde svaka akcija ima svoju reakciju.

Kleptonaut će vas poprilično uključiti u aktivnosti, a veliki plus developera Space Bandit je muzika uz koju imamo prilike da igramo, sa lako prepoznatljivim futurističkim vajbom.

Preuzeti ovde: https://space-bandit-studio.itch.io/kleptonaut

One Hand Clapping

Jako nam se dopada što na indie sceni imamo prilike da vidimo autore koji se konstantno muče da donesu nešto novo i jedinstveno i time uvek oduševe malu ali vernu bazu.

Takva je i simpatična avantura One Hand Clapping, koja za potrebe prelaženja od igrača zahteva da koriste i svoje vokalne sposobnosti. Prva stvar koju ćete uraditi kada pokrenete igru je ta da ćete blago zapevati kako bi stvorili svog karaktera, a tokom igre se od vas zahteva da glasom podižete predmete i platforme, ili da ga iskoristite u borbi sa neprijateljima.

Logično, za igranje ove predivne igre vam je potreban mikrofon, kao i slušalice, a igra vas ne sputava u pogledu načina na koji ćete koristiti svoj glas, već se možete slobodno opustiti.

Preuzeti ovde: https://baddreams.itch.io/onehandclapping

A Tale of Paper

Sa blagim Little Nightmares vajbom nam stiže A Tale of Paper u kojem igramo kao dečkić od papira koji je igrom slučaja oživeo. Iako se sve odigralo iznenada, u ovom stvorenju od papira gori želja da ispuni san svog kreatora.

Igra je veoma zanimljiva i donosi zanimljivi obrt u stalno izmenjivom žanru rešavanja zagoneti. Ovde ćemo za rešavanje objektiva moći da menjamo oblike karaktera, i tako postati lopta, žaba i još neki origami oblici koji nose različite sposobnosti.

Osim genijalnog načina za rešavanje zagonetki, ono što me je oduševilo je prelepo okruženje iz igre u kojem dominira ambijentalno osvetljenje kakvo se teško viđa u naprednijim igrama.

Preuzeti ovde: https://openhousegames.itch.io/a-tale-of-paper

Claude and the Phantom

Claude and the Phantom je naziv simpatične point and click avanturice koja dolazi iz uma Sajmon Rejda. Igra nas smešta u ulogu vlasnika antikvarnice kod koje jednog dana dolazi čudna sliku koju je zaposeo duh mačke, takozvani Fantom.

Kako bismo se otarasili mačke-duha pre nego što upropasti biznis, potrebno je da joj omogućimo da se valjano naspava iz bez ometanja(kao i prave mačke), i tako moramo pronaći dobru hranu kako bi se ona najela i da stvorimo tihu atmosferu u antikvarnici.

Sve zvuči veoma prosto, ali se igra komplikuje i grana na mnogo različitih zadataka koji će lako zabaviti sve vrste igrača sa zanimljivim umetničkim stilom i muzičkim notama.

Preuzeti ovde: https://gamejolt.com/games/claude-and-the-phantom/340781

oMDo

Ovo zapravo nije neka nova igra koja nas je zaintrigirala već je samostalna vrsta modifikacije originalnog iskustva. Modova za Doom ima i previše, ali ono što nas je zaintrigiralo ovde je promena igre za 360 stepeni, otuda i naziv oMDo.

Ovde je svaki frejm iz igre zamenjen tačkastim stereogramom autistereogramom koji zahteva određenu tehniku gledanja kako bi se videla 3D slika okruženja u igri. Kako bismo ovo Doom iskusili na valjan način potrebno je primeniti Cross tehniku, gde morate ukrstiti oči kako bi mogli da uočite neprijatelje na ekranu, ili paralel tehniku kod koje morate maksimalno opustiti oči(kao kad gledate u daljinu).

Vaš autor se malo petljao po ovoj igri i jednom kada se savlada odgovarajuća tehnika zabava počinje, samo što cross eye tehnika predstavlja preveliki napor za oči na duže staze. Samu igru možete preći u potpunosti, a pre nego što je pokrenete pročitajte tutorijal autora.

Preuzeti ovde: https://blogum.itch.io/omdo

Frog King

Metriodvania sa što većom pikselizacijom svakako nema malo, ali retko koja od njih uspeva da kod igrača izazove veliku pažnju za igranjem i motivaciju da je završe do kraja.

Jedna od takvih igara je Frog King, koju je jedan intelektualac nazvao Dark Soulsom 4. Šalu na stranu, igra poseduje veoma prosti dizajn sa velikim nivoom u kojima su delovi nekako međusobno ispretpletani a ne napreduje se linearno.

Ovde igramo kao žaba u potrazi sa svojom krunom koja na svom putovanju mora da savlada razne prepreke ali i da se izgradi u moćnog karaktera, otključavanjem dodatnih sposobnosti, kao što je dupli skok.

Igru možete preći za svega 5 minuta, ali i u njoj možete provesti i 50 ako niste navikli na teške metroidvanie.

Preuzeti ovde: https://pixpnd.itch.io/frog-king

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top