Nintendo 3DS

Nintendo slavi 129. rođendan!

Kada pomislimo na legendarni Nintendo danas, pomislimo na modernu kompaniju koja  se uvek trudi da donese neke novine i inovativne stvari u svet konzola i video-igara, ali malo kome padne na pamet koliko dugu tradiciju zapravo ima ova kompanija, daleko, daleko dužu nego što je to istorija industrije video-igara.

Ova kompanija je, verovali ili ne, osnovana 23. septembra 1889. godine, pre neverovatnih 129. godina! Osnovao ju je Fusajiro Jamauči, japanski preduzetnik koji je u vreme kada ja japanska vlada zabranila karte za igranje zbog kockanja, otvorio radnju Nintendo Koppai (na slici iznad), koja je prodavala specijalne Hanafuda karte koje jedine nisu bile zabranjene od strane japanske vlade, pa je prodavnica videla ogroman uspeh i biznis je vrlo brzo proširen na još jednu prodavnicu u Osaki. Posao je nasledio njegov zet 1929. godine, i kompanija se bavila svojim originalnim poslom sa kartama sve do 1856. godine, a ime kompanije grubo se prevodi kao “Ostavite sreću nebesima”.

Negde oko 1863. godine, praunuk osnivača Hiroši Jamauči, je uvideo da u poslu sa kartama nema rasta biznisa, pa je rešio da poslovanje proširi na druge sfere, te je tako Nintendo jedno vreme imao taksi službu, TV mrežu, prehrambenu kompaniju, pa čak i lanac “ljubavnih” hotela, čiju ulogu verovatno možete da zamislite. Ipak, svi ti poslovi su u manjem ili većem obimu propali, pa je krajem tog perioda Nintendo upao u jednu od najvećih kriza u svojoj istoriji, kada su im akcije neverovatno propale i izgubile na vrednosti.

Nintendo kakvog danas znamo je nastao 70-ih godina, najpre su 1974. godine počeli da uvoze i prodaju konzolu Magnavox Odyssey, a zatim su po prvi put u istoriji napravili svoju konzolu – Color TV-Game iz 1977. godine, u isto vreme kada se legendarni Mijamoto pridružio kompaniji i njegov prvi zadatak je bio upravo da dizajnira vizuelni izgled ove konzole, koji možete videti ispod.

Od tog trenutka ostalo je svima nama poznata istorija, u 1979. godini dizajnirana je ručna konzola Game & Watch, zatim 1983. Famicom i onda 1985. legendarni NES i Super Mario Bros, kada Nintendo ulazi u savremenu eru koja je proslavila kompaniju širom sveta. Nintendo je danas kompanija bez koje ne možemo ni da zamislimo svet video-igara, i koja je zaslužna za mnoge ključne momente u ovoj industriji koju svi volimo i na tome smo im večito zahvalni. Srećan rođendan Nintendo!

 

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top