Kolumne

Azeroth nedeljnik

Piše: Borislav Lalović

Poštovanje društvo. Pred vama je prvo “izdanje Azeroth nedeljnika”, u kome ćemo prenositi najzanimljivije, a ponekad i najkontroverznije stvari iz WoW univerzuma i to na nedeljnom nivou. U tekstovima ovog tipa možete da očekujete sve, od suvoparnih vesti, preko sočnih spojlera pa sve do ličnih mišljenja i tumačenja određenih vesti ili događaja.

Ove nedelje smo imali pregršt novih informacija sa test servera na kojima se uveliko vrti zakrpa 8.1. Konačno smo imali priliku da vidimo kako izgleda “azerite armor” nove generacije. I izgleda onako kako je najavljeno. Dodat je novi prsten koji će imati po dva trejta specifična za svaku od specijalizacija. Ovo je svakako sjajna novost i time se značajno povećava šansa da vam izađe baš taj najželjeniji trejt za upravo tu specijalizaciju. Druge velike novosti tiču se loota, tačnije dve stvari koje ćemo sasvim sigurno besomučno farmovati. Prvi me mecha mount G.M.O.D koji dropuje High Tinker Mekkatorque i izgleda zaista sjajno. Nažalost, sve su prilike da to nije njegov mount koji smo videli u bici na “polomljenoj obali” (pun intended) ali šta da se radi. Drugi, koji će verovatno biti mnogo poželjniji je Glacial Tidestorm, Džejnin elemental, zbog koga ćemo je besomučno zlostavljati ali samo na mythic nivou težine. Ostale ovonedeljne vesti sa PTR-a nisu toliko interesantne. Što se live servera tiče, ove nedelje je počela proslava četrnaestog rođendana WoW-a i s tim u vezi vas očekuje ingame mail od blizzarda sa prigondim poklonom. Takođe, u toku je “timewalking dungeon event” a ovoga puta proživljavamo instance iz The Burning Crusade ekspanzije. Kod timewalking prodavca dodata je nova igračka koja prijateljskog igrača ili NPC karaktera u našim očima pretvara u preslatkog korgija.

I onda kada smo mislili da će nedelja mirno da se završi, u intervjuu za Eurogamer, Aleks Afrasiabi čovek koji je zadužen da pisanje lika i dela Sylvanas Windrunner, izjavio je da je ona direktno naredila napad Forsakena u bici kod Wrathgate-a. Da podsetimo, to je događaj u kome je poginuo Sarufangov sin i koji je zapečatio sudbinu Bolvara Fordragona kao novog Lich Kinga. I naravno, veliki deo komune je odmah skočio na noge urlajući “retcon, retcon”. A da li je baš tako? Prvo da bismo uopšte pričali o ovoj temi, da vidimo šta je retcon. Retcon je skraćenica od “retroactive continuity” koja je u principu metod u pisanju kojim se neka utvrđena činjenica prilagođava, ignoriše i kontradiktuje sa novom koja je u direktnoj koliziji sa tom već postojećom. Tom prilikom nova činjenica mora da ruši kontinualnost događaja pa se upotrebom retcona to rušenje izbegava (breaking of the continuity). Pa da vidimo šta jeste retcon, a šta nije i kako ćemo to iskoristiti u ovom slučaju. Originalni lore kaže da je Sargerasa oterala u ludake grupa iskvarenih Eredara. Međutim, kada smo trebali da zaigramo TBC i Draenei rasu, to nikako nije moglo da prođe. I tako smo dobili totalno izmenjeni lore koji kaže da je Sargeras iskvario Eredare i da su Draenei pobegli na Draenor da se spasu njegovog uticaja. To je klasičan retcon i u njemu imamo dva viđenja Sargerasovog ludila koja su kontradiktorna. Drugi primer je smrt titana. Na početku Legiona saznali smo da je Sargeras pobio sve titane. Da bismo na kraju iste ekspanzije saznali da oni jesu fizički mrtvi ali da su njihove duše itekako žive. E ovo nije retcon, jer nova informacija nije u koliziji sa starom. Titani su i dalje tehnički mrtvi, samo što sada znamo još informacija o njihovoj sudbini.

Pa da li je sada Sylvanas retconovana novim informacijama koje imamo o bici kod Wrathgate-a? Ne. Prvo, u Warcraft hronikama, koje su u principu zvanični lore, stoji da je moguće da je znala za napad. Ako ga je po novoj informaciji naredila, to svakako nije u koliziji sa pređašnjom tvrdnjom da je znala za njega. Drugo, setimo se da je u to vreme njen glavni cilj bio da po svaku cenu Arthasu dođe glave. I u trenutku kada napad mućkalicama sa kugom nije uspeo, iskoristila je to kao povod da se obračuna sa Varimatrasom. I ponovo, nemamo ni jedan element koji bi bio u koliziji sa novim informacijama. Samim tim, ne postoji osnovni element za retcon, a to je da nova činjenica ruši poredak starih. Dodajmo na to da izoštrena slika njenog uticaja u kampanji protiv Lich Kinga ovim samo doprinosi sveopštoj kontinualnosti njenog lika, tada moramo da odbacimo retcon kao mogućnost i da ovo prihvatimo tek kao šokantno produbljivanje priče i lika The Dark Lady of the Forsaken. Jeste, sve je oštrija slika da je ona crna do smrti, pa čak i zla. Ali setimo se da smo tako mislili i o Ilidanu.

Ovo je bilo prvo izdanje našeg nedeljnika posvećenog svemu onome što mi mislimo da je bilo bitno u WoW univerzumu u proteklih nedelju dana. Do sledećeg čitanja, make love and Warcraft.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top