Opisi

REVIEW: Football Manager 2019

Ovaj tekst je originalno izašao u decembarskom 121. broju časopisa Play!Zine, koji možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Od samog početka franšize, Football Manager se nametnuo kao najkompletnija i najverodostojnija simulacija fudbalskog menadžerisanja. Ono što je oduvek karakterisalo FM, nikada nisu bili vizuelni i audio elementi već mogućnost da se kroz niz ponuđenih opcija vaše upravljanje fudbalskim klubom zaista odrazi i na rezultate. A uz to naravno i da vam ponudi osećaj velikog zadovoljstva prilikom ubiranja plodova mukotrpnog rada.

Tu istu esenciju su svi nastavci održavali kao kamen temeljac u stabilnom napretku iz godine u godinu. Pa ni ovogodišnji nastavak nije izuzetak i ponosno može pogledati unazad i osmehnuti se svojim prethodnicima, bez lažne skromnosti.

Dakle, FM 2019 je stigao, menadžer sa naslovne strane je negde zalutao (u penziju) ali su igrači koji izlaze na teren bili brzi u nastojanju da ga zamene. Međutim, ono što nije zalutalo i još uvek je prisutno je sveobuhvatno menadžersko iskustvo. Uz neke malo veće promene.

Upravo jedna od njih je novi trening sistem, koji vam za razliku od prethodnika nudi mnogo mnogo više mogućnosti za postavke treninga vaše ekipe. U suštini ćete moći posebno da birate koji način treninga želite da eksploatišete za svaku novu sesiju u danu. Spektar opcija koje vam igra nudi u tom pogledu je poprilično širok. Neki od osnovnih trening modova su: “possesion”, “physical”, “technical” i još detaljnije opcije za čuvanje lopte, realizovanje šansi, napadi po krilu kao i mnogo drugih.

Bićete propisno nagrađeni za dobro isplanirane treninge pa ih zato i ne treba zanemariti. A moguće je i trenirati tim specifično za određeni nadolazeći meč. Naravno, uspeh vaše ekipe neće zavisiti samo od načina na koji ga trenirate već i od niza drugih faktora, ali će trening svakako imati veliki uticaj i nećete baciti vreme ako mu se posvetite. No, ukoliko mislite da vam trening i nije toliko bitan, moći ćete da ga prepustite vašem pomoćniku.

Druga promena koju bismo želeli da napomenemo je vezana za podešavanje taktike. Iako tu promene nisu toliko velike kao u trening meniju, našli smo za shodno da ih pomenemo jer su lako uočljive. Sada će vam taktike biti podeljene u tri kategorije: kada ste u posedu lopte, kada niste i kako se vaš tim razvija iz odbrane u napad. FM 2019 vam nudi mogućnost da tačno odredite kako će vaša ekipa igrati u svakoj od situacija.

Kombinovanjem postavki u ove tri kategorije, moći ćete da kreirate sopstveni stil koji će postati lako prepoznatljiv. A koji će vam svakako i terati osmeh na lice svaki put kada vaša ekipa, zbog vaših pronicljivih taktičkih postavki, postigne gol. Naravno, i u postavkama taktike ćete imati mogućnost za izbor već predefinisanih taktika, ukoliko smatrate da niste dovoljno stručni da ih sami kreirate. Ili pak mislite da to nije ono zbog čega ste nabavili FM 2019.

Možda su transferi vaša pasija? Kako bilo, mi vam svakako savetujemo da i taktike sami podešavate. Jer ne zaboravite, sigurno nećete ostati nenagrađeni.

Još jedna od promena vredna pomena je interfejs. Promena boje i restilizovanje menija zaista predstavlja nešto što je bilo dugo očekivano u FM svetu. Interfejs takođe deluje pametnije i potrebno vam je mnogo manje vremena da se iz podmenija ili pod-pod-menija vratite na stranicu koju želite, bez da nešto zabrljate. Iako i dalje postoji dosta malih menija u koje možete da uđete, upravljanje istih će biti mnogo jednostavnije i manje konfuzno nego u prethodnim nastavcima.

Što se tiče meč endžina, uz poboljšanje vizuelnih detalja, tu je i VAR (“video assistant referee”) sistem koji doprinosi na sveobuhvatnom doživljaju i napetim momentima u mečevima. Međutim, ima i onih starih boljki koje su i dalje prisutne, kao recimo sulude greške odbrane i golmana, česti promašaji golgetera u čistim šansama pred golmanom, kao i pogrešni pasovi u jednostavnim situacijama. Tako da meč kod igre predstavlja nešto na čemu bi još moglo da se poradi. A možda i ovako predstavlja najrealniji fudbal? Mišljenja su podeljena.

Zaključak bi svakako bio da i pored nekih hroničnih mana koje FM poseduje, sve je lako zanemariti ukoliko uzmemo u obzir dobre strane i novitete koji su poboljšali sveobuhvatno iskustvo. Novajlijama će svakako biti teže da se priviknu, ali će onima koji budu uporni, igra definitivno ponuditi mnoštvo opcija. Sa druge strane, veterani mogu raširenih ruku da prigrle sve one pozitivne promene i suštinski ih eksploatišu u miru svojih domova, uz duge i zarazne sate gejmerskih sesija.

Na kraju, FM 2019 definitivno predstavlja jedan od boljih nastavaka poslednjih godina, ako ne i najbolji do sada. Tako da, ako ste se dvoumili da li bi trebalo da ga nabavite ili ne, mi vam svakako savetujemo da to i učinite. Jedino za šta bi se trebalo pobrinuti pre nabavke, jeste da obaveze iz svog života smanjite koliko je god moguće, ne biste li na pravi način mogli da se posvetite ponosu i diki Seginih programera.

AUTOR: Miloš Živković

Igru za potrebe opisa ustupio Computerland

Football Manager 2019

8.5

85

8.5/10

Za:

  • Veliki broj opcija i mogućnosti.
  • Jako dobro modeliran i estetski unapređen interfejs.
  • Kada se uživite u ulogu, igra postaje ekstremno zarazna.

Protiv:

  • Početnicima treba mnogo vremena da uđu u štos.
  • Ni jedan od noviteta ne doprinosi suštinskim promenama.
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top