PC

Ugašen popularni Youtube kanal Machinima

Youtube kanal Machinima je bila svojevrsna baza i centar koji je okupljao kreativne ljude širom sveta koji su svoju kreativnost ostvarivali kroz kreiranje filmova napravljenih isključivo u endžinu nekih igara.

To su mogli biti filmovi vezani za samu igru, ali i nešto potpuno nepovezano, važno je samo da je sve pravljeno u endžinu igre. Ovakav tip sadržaja stalno je imao svoju publiku i bio je veoma popularan, pa je kanal Machinima kroz svoju mrežu sakupio 12,4 miliona pretplatnika.

Međutim, preko vikenda je pravo iz vedra neba osvanula tužna vest za sve fanove ovog sadržaja, ali i pre svega za sve kreatore koji su preko ove platforme plasirali svoje kreacije – kanal je naprsno ugašen i preko noći sav sadržaj je stavljen na “private”, efektivno uklonjen sa interneta.

Machinima kao kompanija je postojala preko 18 godina, osnovana početkom 2000. godine kao platforrma za promociju Machinima radova i uopšte ovog vida stvaralaštva kao oblika umetnosti i njenog širenja u široj javnosti. Sam Youtube kanal postoji praktično od kad i Youtube (2006) i predstavljao je bazu preko koje su mnogi kreatori mogli da plasiraju svoj sadržaj i tako dobiju izloženost široj publici, a zauzvrat je deo profita išao Machinimi.

U 2016. godini celu firmu je kupio Warner Bros. ali je kasnije i sam WB kupljen od strane multikorporacije AT&T , pa je upravljanje Machinima stvarima preuzeo Otter Media.

Ni nepune dve godine nakon toga dolazi do ovog gašenja, a kreatori su ostavljeni u potpunom mraku i nepoznanici šta se dešava i kakva je sudbina i njih i njihov radova na kanalu. Ono što se zna da je dosta zaposlenih u samoj firmi otpušteno, a neki su prešli da rade na drugim pozicijama unutar kompanije.

Glasine među kreatorima kažu da su oni već neko vreme nezadovoljni konceptom rada i načina na koji se odnose prema kratorima, što je kulminiralo ovim iznenadnjim gašenjem Youtube kanala, a sada ostaje da se vidi kakva će budućnost biti i za kanal, ali pre svega i za same kreatore i brojne radove koji su nestali.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top