Gadgets

HARDWARE: Logitech G502 Hero

Ovaj tekst je originalno izašao u februarskom 123. broju časopisa Play!Zine, koji možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Prošlo je skoro pet godina od kada se na tržištu pojavio Logitech G502, miš koji je u tom momentu bio naslednik legendarne MX500 serije uređaja. I dan danas ovaj model važi za jednog od najboljih na tržištu o čemu govori i činjenica da Logitech nije predstavio novi model, već pre, mogli bismo reći, restajling postojećeg sa novim motorom, odnosno iz gejming perspektive sa novim optičkim senzorom.

Logitech G502

Prvo moram naglasiti da sam delimično pristrasan prilikom pisanja ovog opisa jer su mi kroz ruke tokom godina prošle verovatno desetine gejmerskih miševa, a kao svoj primarni uređaj za igranje već više od četiri godine koristim upravo prvu iteraciju G502 – Proteus Core. Nakon toga se pojavila i varijanta Proteus Spectrum koja je donela praktično jedinu izmenu u vidu RGB osvetljenja što naravno nikako nije zahtevalo da zamenim svog glodara novijim modelom. Međutim ono što sam ja shvatio – da je Logitech napravio zaista izvanredan model kome zapravo i nije neophodno veliko unapređenje, je izgleda isto shvatio i tim iz Logitecha. Jer kada pogledate originalni G502 i ovaj Hero model, fizički gledano ne postoji razlika. Dobro, novi model takođe ima RGB osvetljenje i potpuno je tamne boje naspram malog plavog detalja na originalu, ali suštinski gledano je spolja sve isto. Uostalom zašto i menjati nešto što radi!

G502 je standardni žični miš malo većih gabarita i težine tako da lepo leži u ruci, a težinu možete regulisati i priloženim tegovima koji dolaze u posebnoj kutiji i stavljaju se ispod poklopca uređaja koji se zatvara magnetom. Sa 121 grama osnovne težine ovo je uređaj za one kojima težina prija, a možete ga dodatno otežati sa još 5 tegova od po 3.6 grama. Miš je prilagođen za dešnjake, što treba imati u vidu ako vam to nije primarna ruka, jer se kod nas dosta teško mogu nabaviti varijante za levoruke. Tu je 11 programabilnih dugmića kojima možete dodeliti različite funkcije, a tu je i takozvano sniper dugme koje se nalazi ispod palca desne ruke, koje funkcioniše kao neka vrsta kvačila – kada držite ovo dugme osetljivost se prilagođava onome što ste definisali za sniper mod, a odmah po njegovom puštanju se DPI vraća u normalu.

Možete podesiti do šest nivoa osetljivosti koji će biti adekvatno prikazani u vidu tri mala led indikatora sa gornje strane. Podešavanja će biti sačuvana u samom mišu, tako da vam kasnije neće biti potreban Logitech softver ukoliko hoćete uređaj da koristite na drugom računaru. Još jedna zanimljivost koja je i sada zadržana na G502 jeste dvostruka funkcionalnost točkića, koji može biti u standardnom modu sa podeocima, ili u slobodnom modu, gde možete vrteti točkić praktično unedogled.

Miš se na računar povezuje preko USB konekcije, a može se primetiti da je tekstura končanog kabla nešto drugačija nego ranije, ali je u pitanju vrlo sitna promena.

Hero senzor

Glavna novina ovog modela jeste novi Hero senzor unutar miša s kojim smo već imali prilike da se susretnemo na modelu G Pro Wireless. Rezolucija je 16.000 DPI što je za nekih 6.000 DPI više nego na prethodnom modelu i tu se ogleda najveće unapređenje, ukoliko vam je takva rezolucija zaista i neophodna. Tu je i mogućnost da bez problema isprati ubrzanje od više od 400 IPS, odnosno inča u sekundi, što znači da ukoliko želite da zbunite senzor ovog miša, morali biste da napravite pokret brži od 10 metara u jednoj sekundi – zapravo mi ne pada na pamet ni ideja kako bismo ovo mogli da proverimo.

Izdržljivost

Jedna od glavnih karakteristika koje dosta često naglašavam kod Logitech proizvoda je izdržljivost – ja G502 miša koristim već oko četiri godine kao osnovno sredstvo za igranje i sve ostalo na računaru i on bukvalno ne pokazuje nikakve znake habanja. Sasvim je moguće da ja i nisam baš prosečan korisnik i da o svojoj periferiji vodim više računa od drugih, ali posle ovako opsežnog testiranja mogu apsolutno da potvrdim kada Logitech kaže da glavni klikovi na mišu treba da izdrže 50 miliona pritiskanja a klizači sa donje strane više od 250 kilometara „vožnje“ to zaista i misle. Realno nije to baš slučaj sa svim proizvođačima periferija, čak ni onim iz premium segmenta.

Zaključak

Logitech G502 Hero miš zapravo i nije nov model, to je samo unapređenje već postojećeg, odličnog modela. Sa te strane, ako već posedujete prethodni model, a niste profesionalni esportista kome baš treba ekstremno visoka DPI osetljivost novog senzora, nema razloga da uopšte razmišljate o zameni. Opet, ako do sada niste koristili G502, Hero model je možda prava prilika da sebi priuštite jedan zaista vrhunski gejmerski miš, jer i posle skoro pet godina na tržištu ovaj model zaista spada u sam vrh ponude i nema nameru da se odatle skloni. A to već govori samo za sebe!

Karakteristike:

Model Logitech G502 Hero
Tip Optički miš
Povezivanje USB
Senzor 16.000 DPI
Dodatno DPI prebacivanje, podešavanje osvetljena, promena težine
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top