Gadgets

HARDWARE: Rampage Alpha X Red

Ovaj tekst je originalno izašao u februarskom broju časopisa Play!Zine, koji možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Kako smo imali prilike prošle godine da boravimo na Reboot Infogamer festivalu u Zagrebu pod ruke su nam došle i zanimljive periferije turskog proizvođača Rampage. Iako se za sada još uvek ne mogu kupiti u Srbiji delovale su nam interesantno da ih malo oprobamo i da vidimo kako se odnose prema drugim brendovima. Prve su nam pod ruke pale Alpha X 7.1 Surround slušalice.

Alpha-X Red 7.1

Tržište gejming periferija je postalo jako zatrpano jer ovih dana svi misle da mogu da ponude nešto igračima, a uglavnom se to svodi na dve osnovne varijante – premium brendove poznatih proizvođača koji dolaze i sa visokom cenom, i jeftine kineske brendove koji se dosta razlikuju po kvalitetu. Iako se verovatno u suštini sve ove periferije zapravo prave u Kini, upravo nam je zato bilo interesantno da pogledamo modele turskog proizvođača Rampage. Oni se trenutno tek šire u izvozu, pa tako možemo očekivati njihove proizvode uskoro i kod nas, a ovo se da primetiti i prilikom posete njihovom vebsajtu gde stranica sa podacima o proizvodu ima neuporedivo više podataka na turskom nego na engleskom jeziku. Naravno, sama Turska je izuzetno veliko tržište, pa ovo ne treba čuditi, a verujemo da će se ovo vrlo brzo menjati kako se brend bude više orijentisao ka izvozu.

Alpha-X model slušalica dolazi sa relativno klasičnom konfiguracijom, gde je headband od vrlo solidnog metala, a po njemu se pokreće deo koji naleže na vašu glavu. Sa strane se nalaze velike slušalice čiji su drajveri prečnika čak 50mm, koji obezbeđuju sasvim solidan zvuk. Sa spoljne strane se nalazi prostor koji je u potpunosti prosvetljen crvenim LED osvetljenjem, od koga i dolazi naziv ovog headseta, a postoje varijante i u plavoj i zelenoj boji. Moram priznati da mi se sam Rampage logo poprilično svideo, možda je malo sličan nekim drugim, ali ima nešto u sebi i uopšte nije začuđujuće što se Turci trude da ga istaknu. Uopšte i samo pakovanje deluje vrlo lepo i upadljivo, tako da se mora odati priznanje proizvođaču da želi da malo iskoči od konkurencije.

Jastučići na slušalicama su urađeni od eko kože i vrlo su mekani, ali sam materijal je za nijansu grublji nego što bih ja to voleo. Naravno, treba se imati u vidu i cenovni rang ovog modela koji je negde oko 35 evra, kao i činjenica da ova malo grublja eko koža može zapravo biti dugotrajnija u eksploataciji. Takođe, jako su debeli, preko centirametar sigurno, što obezbeđuje i dobru izolaciju i prijatno prijanjanje. Tu je i mikrofon koji se nalazi na nekoj vrsti savitljive žice i može se dosta lepo upravljati njime. Zanimljivo je da se na vrhu mikrofona nalazi crvena LED dioda koja jako svetli, nešto što će se sigurno svideti onima koji vole malo atraktivnije slušalice.

Povezivanje se vrši preko USB porta, što je i normalno kada su u pitanju 7.1 surround slušalice, a na kutiji je naznačeno da su podržani pored PC računara i PS4 i XBOXONE konzole, što se verovatno opet radi preko USB porta. Ovo rešenje je malo čudno, jer je uobičajeno da se slušalice na konzole priključuju preko 3.5mm konektora koji se uključuje direktno u kontroler što je i mnogo elegantnije, ali je ovde proizvođač izgleda samu surround zvučnu karticu ugradio u slušalice, umesto da bude poseban deo kao što je kod većine drugih modela. U svakom slučaju, ako želite slušalice i za konzolu ne bih preporučio ovaj model. Još jedna čudna stvar je i što je kabl končanog tipa, ali je nekako krući nego što je uobičajeno, pa to zahteva malo privikavanja.

Sam zvuk je vrlo solidnog kvaliteta, ako uzmemo u obzir cenovni rang, pozicioniranje u prostoru je takođe precizno. Mikrofon je takođe zadovoljavajućeg kvaliteta i poslužiće za svakodnevno igranje bez problema.

Zaključak

Postoji nekoliko stvari koje mi se nisu svidele na Alpha-X slušalicama, ali uvek treba imati u vidu i da za relativno male pare dobijate 7.1 surround headset što je zaista povoljna kupovina. Utisak je i da su dosta pravljene sa idejom velike izdržljivosti i uprkos tome što nismo mogli sve da proverimo za kratko vreme, deluje da ovaj model može da istrpi baš dosta maltretiranja i nerviranja prosečnog gejmera. U tom smislu je turski Rampage opravdao diferencijaciju od nasumičnog kineskog brenda.

Karakteristike:

Model Rampage Alpha-X
Tip 7.1 surround slušalice
Povezivanje USB
Mikrofon Usmereni, može da se savija
Udobnost Jastučići od eko kože
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top