Kolumne

Dnevnici Azerota – šta ako ti se titanforgeuje pomfrit u Meku?

Elem, zamislite situaciju da stojite u redu u vašem omiljenom restoranu. Najednom, liku ispred vas prodavac za iste pare kao i vama  da 30 grama više pomfrita. Njemu super, a vama?

Iskreno, mislim da takvu situaciju nikada u životu ne bih primetio sve do trenutka kada bi mi neko ispričao nešto slično. I pretpostavljam da bih na to reagovao na jedan od sledeća dva načina. Ili bi me bolelo uvo, ili bih u narednom periodu češće naručivao pomfrit na tom mestu, sve u nadi da se i meni „tajtanfordžuje“ porcija. Po zakonima verovatnoće, pre ili kasnije i ja ću dobiti veću porciju, samo je pitanje koliko sam uporan. Ali, postavlja se pitanje da li je to uopšte toliko bitno? Ono, jes’ lepo je kada nešto dobiješ za dž. I sigurno ćeš duže biti sit sa većim pomfritom. Ipak, da li je to suštinski važno, važno do te mere da kreneš da smaraš menadžera restorana zašto ti nisi dobio više, za manje para? Kapiram, poslednjih 10-20 godina mnogo se bruji (čitaj smara) o jednakostima i ravnopravnostima. Pa s tim u vezi, neko može da kaže „nije fer da za iste pare svi ne dobijemo isto“. Međutim, život, a samim tim i veličina porcije pomfrita, ne funkcioniše na taj način. Najbolje što može da se desi jeste da za iste pare svi dobijemo istu šansu. A samim tim što stojimo u redu za pomfrit, svi imamo šansu da dobijemo veću porciju.

rešenje za sve

Šta zaista veća porcija donosi? Trenutnu satisfakciju i nešto duži osećaj sitosti. Fundamentalno, to su kratkoročna zadovoljstva. Ništa bitno ta porcija ne menja u našem životu. Hajde da preslikamo istu situaciju u WoW. Skinemo raid bossa i gledamo ko je šta zabo kad odjednom „omfg lucky bastard got titanforged blablabla“. A ti mukica crvene ti oči od koncentracije (a sada si i besan, jer si ti dobio ilvl400, a on ilvl415). I? Pa ništa, on ima ben k’o gurabiju na dupetu (ben-vrsta mladeža, gurabija-vrsta kolača, prim. aut.), a ti nemaš. Da vidimo šta matematika kaže.

Uzmimo idealan slučaj. Obojica imate identičan ilvl prosek. Obojica de facto imate 15 predmeta koji ulaze u taj prosek. Ako je on dobio ilvl 415, a ti ostao na ilvl 400, njegov prosek se popeo za neverovatnih 1 (JEDAN). I sada ima ilvl401 naspram tvojih 400. Osim što ćeš narednih 20 minuta primati bockanja na chatu kako nemaš sreće, fundamentalno se ništa nije promenilo. Problem bi bio da se to dešava svaki put istom čoveku. „Zakon velikih brojeva“ kaže da je to nešto što je nemoguće. Ako nastaviš da kupuješ i ti ćeš jednog dana dobiti extra veliku porciju. Možda neće biti pomfrit, možda bude salata. A možda bude i sladoled.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top