PC

Novi apdejt za Minecraft uklonio pominjanje tvorca igre zbog kontroverznih Tvitova

Iako kraj ove decenije obeležava ogromna popularnost Fortnitea i Battle Royale igara generalno, kada pomislimo na njen početak, tu svakako apsolutnu dominaciju drži Minecraft i još par drugih igara koje su pokušale da jašu na talasu popularnosti Survival žanra.

Iako Minecraft možda više nije toliko u žiži javnosti, u pitanju je i dalje veoma popularna igra, koja redovno dobija novine i zakpre koje osvežavaju igru i gde nas s vremena na vreme kreativni ljudi oduševe svojim neverovatnim stvaralačkim poduhvatima.

Ipak, njen današnji povratak u medije ne dolazi zbog nečega novog, već zbog jednog poprilično kontroverznog poteza. Naime, uvodni “splash” ekran igre sada više nema ime njenog tvorca, Markus “Notch” Persona (Markus Persson), čiji je pomen praktično uklonjen iz igre. Njegovo ime je bilo u formi poruka “Made by Notch!” i “The Work Of Notch!”

Notch je osnovao studio Mojang i praktično sam osmislio i dizajnirao čitav Minecraft koncept, ali je kompaniju napustio još 2014. godine, kada je prodata Microsoftu za dve i po milijarde dolara.

Ovaj Šveđanin je u međuvremenu, počev od 2017. godine počeo da iznosni razne Tvitove koji se mogu okarakterisati kao “provokativni” i uglavnom su dodirivali teme kao što su rasna, seksualna i slična politička pitanja.

Izgleda da Majkrosoft više ne želi da se igra toliko otvoreno povezuje sa njim, pa su rešili da ga suptilno uklone uz uvodnog ekrana, ali je njegovo ime i dalje u “credits” listi, koju realno retko ko i gleda.

Ukoliko vas interesuju neke od kontroverzi vezane za Notcha, na ovom Reddit threadu možete pročitati i saznati više.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top